Skilda badtider främjar hedersbrott

Kulturer där kvinnors samliv är en hedersfråga för hela släkten ska inte främjas av det svenska samhället. Vi måste sätta ner foten och understryka värdet av att kvinnor ses som individer, oavsett varifrån deras familj kommer.

I Sverige har du rätt att leva som individ och inte som en förlängd del av ett kollektiv. Du har rätt att ha sex med vem du vill utan att hotas eller misshandlas, eller till och med mördas för detta.

Heder är inte en samhällsfråga i Sverige.

Kulturella yttringar som riskerar främja denna syn på kvinnor om de tillgodoses ska motverkas av samhället. T.ex. skilda öppettider för kvinnor och män på badhus.

Om detta skriver SvD idag

Tyvärr, menar Sara Mohammad, tassar det svenska samhället ibland på tå kring problemet.

– Att ge killar och tjejer olika tider i badhuset är till exempel inte bra. Det gör bara att man bejakar de här familjerna – det kommer att slå tillbaka senare.

Lyssna: Tendens : Tio år efter Fadime

 • Anonym

  Det här låter allvarligt. Säkrast då att även avskaffa skilda omklädningsrum. Tänk på vilka signaler det skickar!

  • Anonym

   Varför inte?
   Om det funkar utomlands utan skiljda omklädningsrum så kan det funka här också. Bås till de pryda.

   Ner med tramsandet!

 • Pixy

  Hej Hanna ^^

  Jag har jobbat med precis det du skriver om. Som badvakt på Frölunda badhus, stängde vi av för allmänheten varje fredag kl 17, skickade hem alla manliga vaktmästare, badvakter, städare etc. Så var det bara vi tjejer och 50-100 muslimska kvinnor i badhuset med fördragna gardiner. Ändå badade alla med träningskläder på sig, alt dem lite dyrare burkinini i badräktstyg.

  Trots att jag växt upp med många olika kulturer omkring mig, kom det lite som en shock, att många av de muslismska kvinnorna inte ens fick duscha bland de andra kvinnor i duschrummet. Lite trixit blev det!

  / Pixy

  • Anonym

   Bästa sättet att bli av med detta är nog att gå via vad lagen säger om könsdiskriminering och anmäla som man.

   Män och kvinnor ska inte tvingas isär pga sjuka kulturer.

  • Fräscht vattnet måste vara efteråt när alla badat med kläder på i det…

   Jag tycker det är tramsigt. Vore det privata badhus så visst, men när det är kommunala ska man inte kunna diskriminera alla män. Bor man i Sverige får man anpassa sig till våra värderingar och här är det inte okej att tvinga kvinnor ha en sådan distans mellan könen.

 • Maste_man

  Det kanske hade framkommit om blogginnehavaren hade vetat mer om situationen, men frågan om hur de bestämmer vem som är kvinna nog att bada på kvinnotiderna vore ju intressant att få svar på.