Piratrörelsen i Sverige är död

Det var många som var kritiska mot Rick Falkvinges toppstyrande ledarstil. Man menade att Anna Troberg med sin mer resonliga framgång skulle ha lättare att nå fler väljare och att fler skulle lyssna på henne. Med mer demokrati i partiet skulle partiet…

Ja, jag vet inte vad som var tanken. Jag var personligen emot demokratiseringen. Jag menade att partiet var framgångsrikt för att det hade en genial partiledare som visste hur man fick uppmärksamhet i media, som inte var rädd att göra provocerande uttalanden oavsett om precis alla höll med eller inte. Han hade rätt i sak och det är inte alltid populärt!

Men partiledarbyte blev det. Rick Falkvinge avgick och Anna Troberg tog vid. Sedan dess har det inte varit några klavertramp. Faktiskt inte mycket tramp överhuvudtaget. Finns Piratpartiet kvar överhuvudtaget i dagsläget?

Att Piratrörelsen är stor internationellt och kanske framförallt i Tyskland tror jag många vet, men i Sverige verkar den ha dött helt.

Anna Trobergs blogg verkar handla mer om henne som person än om någon given roll som partiledare (Piratpartiet är bara en av flera rubriker, på tredje plats, efter bloggen, debattartiklar och krönikor).

Jag tappade suget att engagera mig för partiet i o m att Falkvinge avgick. Tittar man på de sorgsna medlemssiffrorna i dagsläget så verkar det som jag knappast var ensam i det beslutet.

Jag hoppas demokratiälskarna i partiet är nöjda nu när ni sitter med er lilla grupp för inbördes beundran och demokratiserar. Den hjälp partiet fick av aktivister i förra EU valet kan ni ju glömma att se nästa val, eftersom ingen brytt sig om att underhålla det engagemanget. Rick var drivande, aktiverande och entusiasmerande. Han gör sitt goda jobb fortfarande, men på den internationella arenan.

Det ter sig onekligen som att Sverige – EU – Världen förbytts till Världen – EU och sen kanske Sverige nån gång i en avlägsen framtid.

The Pirate Bay har inte sina servrar i Sverige längre. Det verkar som engagemanget för piratfrågorna flyttat ut de med.

Hejdå Piratpartiet. Det var kul så länge det varade.

 • Anna Troberg

  Hej, hej!

  Det finns inget perfekt system. Demokrati är inte heller ett perfekt system. MEN, demokrati är ett betydligt mycket bättre system än frånvaro av demokrati, speciellt när man vill bygga en bättre, friare och mer demokratisk omvärld. Att leva som man lär är the shit. Det finns redan tillräckligt med politiker som gör en sak och säger en annan.

  Just nu håller Piratpartiet med demokratins hjälp på att arbeta fram ett bredare politiskt program inför valen 2014. Det är ett stort arbete som vi inledde förra året och som kommer att pågå i minst ett år till. Det är oerhört viktigt att våra medlemmar känner att de är en del av den processen. Dels för att de har massor av bra tankar som kommer att bidra till att göra slutprodukten bättre än om jag eller någon annan enväldigt bestämde vad vi alla ska tycka. Dels för att det inte finns någon som helst anledning för dem att hjälpa till med det hårda arbetet med att valkampanja och dela ut valsedlar och annat inför valet om de har noll och inget att säga till om. Utan våra aktivister är det omöjligt för oss att överhuvudtaget ställa upp i val. Man kan inte kommendera ut aktivister på befallning. Aktivister hjälper till när de känner att de har inflytande, när de får respekt för sitt arbete och när de har roligt.

  Vad det gäller mitt beslut att samla länkar till mina debattartiklar och krönikor på min blogg, så tycker jag att du ska klicka på några av de 70-80 debattartiklar och krönikor som jag fått publicerade de senaste 2-3 åren. Då kommer du nämligen att upptäcka att de faktiskt inte alls handlar om mig, utan om saker som ACTA, DLD, integritet, fildelning, politisk breddning och en massa andra politiska frågor. (Här finns texterna om någon känner för att läsa dem: http://annatroberg.com/debattartiklar-kronikor/) Syftet med att samla dem på ett ställe är att ge andra en liten knuff att skriva egna och det har slagit ganska väl ut så här långt.

  Piratpartiet är inte ett parti som alla känner att de vill ansluta sig till. Det är inget parti. Tack och lov har många valt oss. Om just du känner att du inte vill jobba med oss, så hoppas jag att du hittar ett annat politiskt alternativ där du kan få utlopp för ditt politiska engagemang på ett konstruktivt sätt.

  Anna Troberg
  Partiledare Piratpartiet

  • Vi var väldigt många som gick ut frivilligt i de senaste två valen och få av alla aktivister var delaktiga i möten i PPs forum och tyckte till om saker.

   Att många har åsikter betyder inte att det blir bättre av att alla är med och bestämmer. Tvärtom drar det ner effektiviteten och gör att folk grupperar sig mot varann ist för att olika alternativ får tävla och vinna på egna meriter. Därför gillade jag verkligen när Piratpartiet var en platt organisation där egna initiativ uppmuntrades, istället för den hierarki av demokrati som präglar alla andra partier.

   Jag har svårt se hur man ska kunna väcka alla sovande aktivister inför 2014 men önskar lycka till med det arbetet.

   • Anna Troberg

    Hej hej!

    Vi får nog enas om att vi är oeniga vad det gäller demokrati. Det är helt sant att demokrati ibland tar tid, men det är ett pris jag är beredd att betala för att alla ska få känna delaktighet. Diktatur är den andra ytterligheten. Allt går fort, men inte blir det bättre för det.

    På sätt och vis är PPs organisation plattare nu än tidigare, Vi håller på att montera ner två mellanled mellan gräsrötterna och ledningen just för att inte ha en för hierarkisk organisation. Det är viktigt att ha så snabba vägar som möjligt utan att för den skull tumma på de demokratiska aspekterna.

    Efter valet 2010 slumrade aktivismen in en del. Det är inte så konstigt. Det sker efter alla val, speciellt efter ett dåligt val. Folk behöver återhämta sig. Men, det var då. Nu är det andra tider. Under det senaste året har våra aktivister arrangerat demonstrationer mot ACTA och DLD. De har skrivit insändare och börjat starta upp lokala föreningar. De har byggt om vår serverpark helt, vilket är en nödvändighet dels för vårt arbete med att hjälpa aktivister utomlands, men även för att vi ska kunna genomföra val. De har varit med och lagt grunden för den politiska breddning som är nödvändig inför valen 2014. De håller på att bygga en helt ny och mycket bättre och mer tillgänglig hemsida.Och mycket mycket annat.

    Politiskt arbete är långt mycket mer än att stå på barrikaderna och skrika högst. För att alls ha några barrikader att stå på, så måste någon samla material till dem. Någon måste stapla materialet. Någon måste se till att det kommer dit folk. Någon måste se till att media vet om att det kommer att stå folk där. Någon måste se till att det inte bara skriks av missnöje, utan att det också levereras visioner och lösningar. Det handlar om att bygga långsiktigt förtroende. Allt detta görs just nu. En del saker syns redan nu. Andra kommer definitivt att synas 2014.

    Anna Troberg
    Partiledare Piratpartiet

    •  Jag ser fram emot att se mer av det!

 • Quagmire

  Detta låter mest bittert… med tanke på ditt inlägg då Anna tog vid http://gothbarbie.se/politik/2011/anna-troberg-ny-partiledare-for-pp/
  Där menade du att Rick gjort sitt med klavertramp etc.???

  • Ja, jag underskattade Ricks inverkan på entusiasmerandet av aktivisterna. Jag gillar Annas resonliga stil i media, men jag är mycket tveksam till att det får ut aktivister på gator och torg.

 • Jn

  Jag har faktiskt inte tänkt på Alexander Bard på jätte länge och Liberaldemokraterna hade helt glömt av, tack för påminnelsen!

 • Anders Troberg

  Du missar ett par saker:

  * Kurvorna pekade redan nedåt när Rick var ledare. Tro inte att det skulle sett annorlunda ut idag om han varit kvar. Tvärtom, PP syns mer i mainstreammedia än någonsin tidigare.

  * Om man inte tar demokrati på allvar, förtjänar man då att vinna, och, om man vinner, verm är det egentligen en seger för? Demokratin måste funka inom partiet om man ska ha en möjlighet att reparera demokratin utanför partiet, annars blir det bara tomt prat som leder till ett parti till som är som alla de andra.

  * Medlemssifforna är knappast oväntade. Partiet fick en sjuhelsikes boost i samband med TPB-attacken och den efterföljande skenrättegången, samt med FRA-debatten. Det är inte konstigt att många av de som kom då också trillar bort när de inte har någon tung fråga som motiverar dem. Face it, de flesta är bara medelmåttigt intresserade av politik, oavsett parti.

  • Jag är inget fan av demokrati, eftersom jag är anarkist och emot hela iden med våld som metod för att styra människors liv. Att alla har åsikter betyder inte att saker blir bättre av att alla får vara med och bestämma. Då är det bättre att ha en platt organisation där egna initiativ uppmanas och på så sätt kringå hela demokratiproblemet.

   Varför är pirater i andra länder fortfarande engagerade isf? I Tyskland går det ju bra för Piratpartiet såvitt jag förstår?

 • Per Ekström

  Jag tror att ryktena om piratrörelsens död är betydligt överdrivna.

  Däremot har den första engageringsgnistan dött, och nu återstår det långsamma arbetet att jobba vidare på och utveckla den politiska plattformen. Många har nog blivit lite desillusionerade efter riksdagsvalet 2010, men nu verkar vi ligga i startgroparna för ett riktigt bra 2014. Målet är att knipa några kommunplatser för PP, samt försvara minst ett mandat i EU-parlamentet. Framtiden får utvisa hur det går för oss, men redan har ju betydande segrar kunnat utskönjas, och jag åtminstone är både glad och stolt över att ha varit med och röstat in CE och AA i EU-parlamentet… :)

 • Anders Troberg

  Å andra sidan, nu när jag har bläddrat lite mer på din blog och sett det SD-främjande dravel du basunerar ut, så kan jag bara säga att jag är lättad om du lämnar PP. Vi behöver inte den sortens medlemmar.

  • Lorride

   Inte för att Hanna behöver försvaras, det klarar hon alldeles utmärkt själv, men om du läser hennes blogg lite noggrannare så märker du att hon ett flertal gånger tar avstånd från SD och påpekar att hon skulle ha svårt att rösta på dem.
   Det SD-främjande ”dravel” du påstår att hon basunerar ut är fakta kring invandring. Fakta som det normalt hålls väldigt tyst om för att sanninghen om invandringspolitiken är allt för horribel för att accepteras av sunda människor. Så om det är någon som är SD-främjande så är det de ledande politikerna, massmedia och förmodligen såna som du som anser att invandringspolitiken inte får diskuteras utan att man har brunskjortan på.

 • Anonym

  Om antalet medlemmar (eller minskning av dito) säger nåt om vem som varit en bra partiledare för PP så säger den här grafen mycket: http://data.piratpartiet.se/Charts/MemberCountHistory.aspx?EndDate=2011-12-31&Days=729&XSize=826&YSize=590

  Notera raset från strx under 50k medlemmar till runt 15k medlemmar som skedde våren 2010 – när Rick Falkvinge fortvarande var partiledare.

  • tetridae

   Inte konstigt. PP fick största uppsvinget nånsin våren 2009 då TPB fälldes i tingsrätten. Ett år senare var det många som allra troligast fortfarande sympatiserade men som inte orkade förnya sitt medlemsskap. Medlemsskapet var nog främst en sympati-markering.

   • Anonym

     Absolut! Det är min bild av situationen också. Och om man tittar på grafen så sker det ett ras ungefär vid samma tidpunkt 2011 också.

    Min poäng var att det blir fel att titta på medlemssiffror för att se vem av Anna och Rick som är bäst som partiledare. För PP har alltid varit extrema i sina svängningar kring medlemssiffror. Det var liknande våren 2006 i samband med razzian med TPB och efterföljande år kom liknande ras när de som gick med i ilska, men som inte engagerat sig mer lät sina medlemsskap löpa ut.

    • Visst, det slutgiltiga bedömandet kommer ske 2014 när vi får se hur valresultatet ser ut. Först då kan vi med säkerhet bedöma vem som varit den bästa partiledaren och vilken arbetsmetod för partiet som var mest framgångsrik.

     • tetridae

      Fast det finns ju många andra faktorer att räkna med. Nu sista året har piratrörelsen blivit invald i flera tyska lagstiftande församlingar och faktiskt även i Österrike. Kan vara så att PP får dragkraft från internationella framgångarna också. Jag hoppas verkligen vi får det :)

     • Enda problemet där är väl att det är ingen som inte redan håller koll på piratrörelsen som alls vet något om hur det går för piraterna i Tyskland. De flesta känner med all sannolikhet inte till det alls och media lär ju inte rapportera om det heller. De har inget intresse av ett parti som vill göra det enklare för medborgare att bedriva journalism.

 • tetridae

  Tråkigt för Sverige. Vi kommer hamna allra sist i utvecklingen. :'( Från att va först med bredbandsutbyggnad för många miljarder till att införa lagar som helt sabbar nyttan och effektiviseringspotentialen med bredbandet. Riktigt trist. Så många entreprenörer som kommer dra utomlands för att prova lyckan under liberalare lagstiftning. Våra politiker är helt klart efterblivna på modern teknik. Skaffa skitdyrt bredband och sen säga nej till alla effektiviserings-möjligheter det ger. 

  Det vore som att bygga järnväg på 1800talet och sen förbjuda folk att frakta saker via tåg för att vi måste ju värna om hästdroskenäringen. Dumkonservatism.. :(

 • Urban Sundstrom

  Jag vill bara påminna om att politik är ett långsiktigt arbete. Jag blev piratsympatisör när Napster stängdes av skivbolagen, och det var för tio år sedan. Under min återstående livstid, (ca 30 år hoppas jag) kommer jag att arbeta för Piratpartiets hjärtefrågor, oavsett om det är för Piratpartiet eller på nåt annat sätt. Jag gläds oerhört över piratfrågornas och Piratpartiernas framgångar i andra länder, och tids nog kommer även svenskar att inse frågornas betydelse, på samma sätt som tyskarna gjort idag.

  Så hoppas vi kan kämpa tillsamans allihopa under lång tid framåt, på det sätt var och en känner bäst för.

  Hälsn. Urban

 • Trist om ditt engagemang i piratfrågorna styrs av vem som är partiledare och hur mycket uppmärksamhet PP får i media. Vad säger det om djupet av din egen övertygelse!?
  Håller med Per (nedan):
  ”… är både glad och stolt över att ha varit med och
  röstat in CE och AA i EU-parlamentet”

  •  Det är inte vad jag menade så jag beklagar om du tolkade det jag skrev så. Jag talade om att aktivister måste entusiasmeras och det kräver att man syns i frågor folk bryr sig om.