Magnus Betnér och fildelningen

Magnus Betnér är en av mina favoritkomiker. Inte bara i Sverige utan internationellt så står han sig bra mot andra av mina favoriter, som George Carlin och Bill Maher.

Inte alltid men ofta håller jag med Betnér i hans betraktelser och politiska ställningstaganden som har det gemensamt att de ifrågasätter auktoriteter och konventioner oavsett de är religiösa, politiska eller bara historiska.

En fråga jag inte håller med Betnér i är fildelningen. Där har Magnus varit konservativt emot piratkopiering och det tycker jag är tråkigt. Men nu har han insett att sälja plastbitar till överpris inte längre är så hip’t och att det är dags att faktiskt använda nätet istället.

Det är kul, för även om jag gillar Betnér så tycker jag inte det är värt betala nästan två hundra för en DVD på någon bensinmack där det säljs till överpris. Det är inte heller värt hundra kronor för att ladda ner något utan att få en fysisk vara i handen (även om tomma förpackningar gör lika stor nytta i mitt hem som faktiska DVD:er som allt som oftast ändå inte går att spela pga DRM-konflikter med min DVD/Bluray).

Därför är det skitkul att Betnér bestämt sig för att sälja sin nya show för bara 49:- och direkt nedladdning från hans websajt.

Med tanke på att han sannolikt inte är i närheten av att få 49:- per försäljning av en DVD så känns det också som en god gärning när vi kan skippa mellanhänderna och göra affärer direkt med varann!

Jag hoppas fler känner så och därför tipsar jag så många jag kan om att de kan få tag på den nya föreställningen Magnus Betnér IV för bara 49:- på magnusbetner.com!

Köp den och ladda ner den du med!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=nL54tQ4aKM8

 • Andy

  Förmodligen inspirerades han att göra så av Louis CK som lade upp sin senaste dvd för 5 dollar på sin hemsida och tjänade mer pengar än han någonsin gjort innan. Om du tycker om George Carlin så rekommenderar jag för övrigt Louis CK varmt, i synnerhet hans ”Shameless”, ”Chewed Up”, ”Hilarious”, samt ”Live at the Beacon Theatre”.  

 • Lelle

  Betnér är ju fortfarande konsekvent emot piratkopiering och fuldelning, dvs fildelning utan att han får bestämma över hur hans arbete sprids och utan att han får betalt. Det är ju inte tekniken som upphovsrättsförespråkare har något emot, utan fuldelningen.

  • tetridae

   Man kan inte bestämma över sitt skapande längre. Det funkar bara inte så – oavsett vad man sen tycker om det. Har man tur och är tillräckligt duktig kan folk tycka det har ett värde för dem att du kan fortsätta skapa. Men då är det just det kontinuerliga arbetet som har ett värde längre. Jag låtsades t.ex. som att jag stödde Magnus med 5 spänn i månaden i 10 månader när jag ”köpte” nedladdningen. Det hade antagligen gått både enklare och felfriare att tanka via pirate bay, men det har ju ett värde för mig att Magnus kan fortsätta skapa i framtiden också.

 • tetridae

  Håller med.. Magnus är riktigt bra! Köpte precis en ”download” igår faktiskt. Funkade först på andra försöket. Men kul att Magnus förstår att man måste prova lite nya grejer. Nästa steg är förstås att direkt kunna stödja skapandet med typ en överföring i månaden. Men man kan väl inte begära att alla ska fatta det på en dag. ;)

 • KullbackLeibler

  Anledningen att han ”står sig bra” mot t.ex Carlin/Hicks, är väl att han plankat väldigt mycket från dessa herrar. En del skämt är nästan rätt av kopierade, medan en del andra har modifierats för att passa en svensk publik.