Lata bidragsberoende musikskapare

Det är tydligen bekvämt att jaga sina kunder med skadestånd och försöka kriminalisera teknik istället för att använda den nya tekniken för att hitta på nya affärsmodeller. Det tragiska är att våra lagstiftare köpt myten om att fildelning är ett hot mot skapandet och den enskilde som drabbas hårt för kravet på blodshämnd har knappast någon större personlig glädje av att ha sanningen på sin sida.

Hur vet vi att det går utmärkt att tjäna pengar på gratis material? Jo, för det görs redan av massor av kreativa skapare på YouTube.

The Piano Guys producerar nya videos varje månad och ger bort sin musik gratis, men har ändå uppenbarligen råd att använda helikopter för att spela in en video på en bergstopp med en pianoflygel!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Cgovv8jWETM

Men det är inte bara musik som skapas, du kan ersätta TVn helt med YouTube idag (vilket många av oss 80-talister redan gjort). Vill du se dokumentärer, debatter, filmrecensioner eller tips från en makeupartist? Allt finns gratis på YouTube och de stora kanalerna tjänar pengar nog för att finansiera sin verksamhet.

Allt som görs och som säljer är naturligtvis inte av otvivelaktigt praktiskt eller kulturellt värde, men sen när kunde man säga motsatsen om allt som sänds i TV?

Den som fortfarande försöker tjäna pengar på CD-försäljning och enstaka låtar är helt enkelt hopplöst efterbliven och förtjänar gå under på den fria marknaden vars grund alltid läggs av teknisk innovation.

Att kriminalisera en teknik som redan i praktiken är spridd och används av en enorm del av befolkningen är efterblivet.
Det är 2012. Dags att vakna! Avkriminalisera fildelningen!

 • Great article Hanna! There is not much i can say that you haven’t said already, so i can only say that i totally agree. Cd’s and tv as we know it should have been dead a long time ago. If only more people were as smart as you :)

 • Lotta

  Varför vill du ha något av människor som du föraktar så? Bojkotta dem istället och sluta efterfråga deras arbete. Pirater bör ta avstånd från dessa lata lurendrejares produkter. Helt och hållet.

 • ”Att kriminalisera en teknik som redan i praktiken är spridd och används av en enorm del av befolkningen är efterblivet.”

  Det är ingen som kriminaliserar någon teknik. Bittorrenttekniken är fullt laglig i sig. Men piratkopiering är olaglig oavsett teknikval.

  • Det är sant, men ”piratkopiering” är en etablerad del av en stor del av befolkningens vardag. Internet bygger på kopiering och oundvikligen leder användandet av detta till piratkopiering, det är detta jag syftar på när jag säger att man förbjudit tekniken.

 • stöldÄRstöld

  Du är nog allt ”ute och cyklar” du… Har du tagit din medicin ordentlig? :-)