Färre vapen, inte fler i Malmö

I letandet efter en alternativ förklaring till det ökande våldet i Malmö enades PK-maffian snabbt kring tesen att det är vapnens fel att så många blivit ihjälskjutna på sista tiden. Tyvärr är det inte en förklaring förankrad i verkligheten.

Priserna på illegala vapen (knivar och stunguns inräknade), har ökat till det dubbla under föregående år. Det visar att tillgången minskat drastiskt. Tullen tar allt mer av sådant de tidigare missat.

Beställer du en stungun från USA så får du inte ens ett brev från tullen längre om de stoppar den, så överbelastad är myndigheten.

Förklaringen till det ökade våldet måste således sökas på annat håll. Vapen som importeras i Sverige sker via bron eller till sjöss på privata båtar från våra grannländer där du kan hitta en pistol för ca 100 dollar.

Zastava M70 från forna Jugoslavien

Vem är det som skjuter i Malmö? Det kan vara fjantungar i invandrarområden som vill leka gangsters för att imponera på den organiserade brottsligheten – deras förebilder. Det kan också vara uppgörelser inom den organiserade brottsligheten till följd av smuggling av vapen, cigaretter, sprit och andra droger. Precis som under förbudstiden i USA leder alla hinder för laglig handel till att svarta marknaden tar över och där löses konflikter med våld, ofta dödligt sådant.

Det handlar inte bara om rena förbud som för många berusningsmedel, utan också om höga skatter och annat som hindrar tillgången på lagliga droger som cigaretter och alkohol. Även klubbar som drivs svart av yrkeskriminella är ett resultat av politikers försök att reglera marknaden.

I alla fallen rör det sig i dessa sammanhang om invandrare och invandrarrelaterad brottslighet. Oavsett det är juggemaffia eller syrianska maffian som skjuter så är det ett importerat problem, inte ett inhemskt. Lösningar på det problemet kan man ha blandade åsikter om, men det är ju iaf ett gott första steg att identifiera det verkliga problemet.