Ensamkommande handröntgas

Jag har skrivit mycket om hur det framkommit i våra grannländer att mellan 60-90% av ensamkommande ljuger om sin ålder för att få specialbehandling.

Det rör sig nästan uteslutande om unga män, primärt från Afghanistan som vill slippa prövas på samma villkor som alla andra och få specialbehandling på bekostnad av de resurser som är tänkta att gå till verkliga barn. Ett cyniskt utnyttjande av Svenska myndigheters blåögdhet.

Nu verkar det som migrationsverket lyssnat på den massiva kritiken och faktiskt börjat göra nån slags medicinsk kontroll för att objektivt fastställa åldern på ensamkommande.

Problemet med handröntgen är att felmarginalen är 2-3 år, så det är svårt fastställa om någon som säger sig vara 17 i själva verket är 19-20 eller 14-15. Det behöver kompleteras med annan bedömning, vilket man får förmoda att migrationsverket gjort.

Det går ju inte gärna ignorera att allt för många av sk ensamkommande ”barn” har kraftig skäggväxt och högt hårfäste. Det börjar bli fånigt att tala om barn när det i själva verket oftast verkar röra sig om vuxna män. Någon slags gränsdragning måste man dock ha och man kan inte gärna lita enbart på personens eget vittnesmål med tanke på vilken räkmacka som väntar om denne bedöms vara under 18, istället för en vuxen asylsökande.

Det är givetvis problematiskt att det är så stor skillnad i bemötandet av barn jämfört med vuxna och det är kanske är ett problem i sig. Jag har dock inga givna lösningar på det problemet.