Ensamkommande handröntgas

Jag har skrivit mycket om hur det framkommit i våra grannländer att mellan 60-90% av ensamkommande ljuger om sin ålder för att få specialbehandling.

Det rör sig nästan uteslutande om unga män, primärt från Afghanistan som vill slippa prövas på samma villkor som alla andra och få specialbehandling på bekostnad av de resurser som är tänkta att gå till verkliga barn. Ett cyniskt utnyttjande av Svenska myndigheters blåögdhet.

Nu verkar det som migrationsverket lyssnat på den massiva kritiken och faktiskt börjat göra nån slags medicinsk kontroll för att objektivt fastställa åldern på ensamkommande.

Problemet med handröntgen är att felmarginalen är 2-3 år, så det är svårt fastställa om någon som säger sig vara 17 i själva verket är 19-20 eller 14-15. Det behöver kompleteras med annan bedömning, vilket man får förmoda att migrationsverket gjort.

Det går ju inte gärna ignorera att allt för många av sk ensamkommande ”barn” har kraftig skäggväxt och högt hårfäste. Det börjar bli fånigt att tala om barn när det i själva verket oftast verkar röra sig om vuxna män. Någon slags gränsdragning måste man dock ha och man kan inte gärna lita enbart på personens eget vittnesmål med tanke på vilken räkmacka som väntar om denne bedöms vara under 18, istället för en vuxen asylsökande.

Det är givetvis problematiskt att det är så stor skillnad i bemötandet av barn jämfört med vuxna och det är kanske är ett problem i sig. Jag har dock inga givna lösningar på det problemet.

 • Gutlandi

  Är det där ett barn som visas i rutan så är jag tomten. Han ser ju för tusan ut att vara 35år gammal. Kolla bara på skägget och påsarna under ögonen. Handledsröntgen fungerar bara vid åldersbestämning upp till 19år, så därför sattes åldern på honom där. Men herregud sedan får man ju faktiskt titta med ögonen också.

  •  Aha, då är det ju ganska meningslöst använda om felmarginalen dessutom sträcker sig under 18… Borde finnas bättre metoder för att objektivt bedöma ålder? Dom kan ju avgöra åldern på lik av att titta på tänderna osv.. borde gå på levande människor också?

   • Gutlandi

     Ja tandröntgen är ju väldigt effektivt och exakt så varför inte använda sig av den metoden? det gör man i Norge och även andra länder. Många av dessa sk ”barn” har visat sig vara 25år eller uppåt. Det finns nog en anledning till att de alltid råkar tappa sina pass :).

    Det som dock är lite lustigt är folks reaktioner när man föreslår den här metoden, allt som oftast får man rasiststämpeln på sig och sedan stannar lixom debatten där.

    • Ja, det är helt absurt. Man FÅR inte ifrågasätta vissa frågor helt enkelt. Då utmålas man som rasist. Sen spelar det ingen roll alls ifall man har rätt eller inte. Dom är inte intresserade av att veta hur det förhåller sig. Det enda viktiga är att framstå som antirasist och ”god”.

     • Det Migrationsverket konstaterat i det här fallet är att de här männen är MINST 19 år gamla, inte att de är 19 år gamla. Det är en stor skillnad. Handledsröntgen är en väldigt avancerad vetenskap och det är inga gissningar man håller på med. Röntgenläkaren konstaterar att handleden är så pass utvecklad att den undersökta patienten uppnått myndig ålder, vilket är allt Migrationsverket är intresserade av att veta. De behöver inte veta om en person är 25, 30 eller 35 år, allt de behöver veta är om personen är inne på MINST sitt 19:e år och därmed med marginal över 18 år. I och med det har personen inte längre någon laglig rätt att uppehålla sig i Sverige och ska därmed utvisas.