Drogkriget närmar sig sitt slut

Barack Obama har bestämt sig för att ändra USAs policy mot drogmissbrukare och lägger nu mer pengar på vård än polisiära insatser mot droger. När får vi se samma mentalitet i Sverige?

I takt med att den väpnade kampen mot knarkmaffian visar allt tydligare tecken på att inte fungera har åsikten om legalisering sakta blivit mindre kontroversiell i Latinamerika. Från att ha förts fram av debattörer och intellektuella, som den peruanska nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa, har den spritt sig till ett antal ex-presidenter och nu alltså även sittande presidenter.
SvD

Över hälften av USAs befolkning tros nu också stödja en legalisering av marijuana, enligt en gallupundersökning förra året.

Det blir allt mer uppenbart att Sverige ligger efter i utvecklingen snarare än i framkant och att världen går mot en ändrad syn på drogmissbruk. Det går inte avskräcka med straff, missbrukare behöver vård och det enda sättet att öka kontrollen på droger är genom legalisering.

Knark of death! - Marijuana.
 • Död åt knarkarna

  Man ska inför dösstraff för alla knarkare och alla försäljare då löser man drog problemet. Och kom inte nu med några knark ideer om att det har visst vissa länder gjort och det fungerar inte. INGET land har dödstraff vid ALLA innehav av narkotika och ALL försäljning. Det är bara att skjuta av varje knarkare en efter en och varje försäljare

  • KullbackLeibler

   Precis! För dödsstraff för mord har ju gjort att ingen någonsin mördar någon i t.ex Texas.. Eller, vänta nu…

 • Renny

  ”När får vi se samma mentalitet i Sverige?” När den gamla generationen av betongarslen som indoktrinerats av Bejerotska propagandan äntligen dör ut. När det svenska anti-knark kriget drogs igång av sosse-regeringen på 80-talet betonade man tydligt att man ville se propaganda och kriminalisering för att hålla ungarna ifrån. ”JUST SAY NO” som moralisterna ylade. Det är mycket lättare att peka finger och förbjuda än att försöka förstå VARFÖR folk börjar missbruka.