Djurplågeri av värsta sorten

Jag är en person som älskar djur. Jag har vuxit upp med dem och jag har själv både katter och hundar. Samtidigt är jag inte vegan utan tycker att det är helt okej att föda upp och döda djur för att äta dem.

Det måste dock ske med omtanke och värdighet. Djur ska inte behandlas som växter. Det behövs lagstiftning som skyddar dem och ser till att jakten på profit inte går ut över folks möjlighet att välja bort sådan verksamhet som sker där djur far illa.

Bristande märkning är ett sådant problem och import av sådant som i Sverige är förbjudet ger en totalt skev konkurrenssituation där incitamenten för svenska köttproducenter blir att fuska med djurskyddet. Det är fel.

I resten av Europa är djurskyddet generellt betydligt sämre än i Sverige. Det finns lagar som reglerar hur djur ska slaktas, men man har valt att göra undantag för religiös slakt (dvs halal och kosher) där djuren får halsen avskuren utan att först bedövas, vilket leder till att de blöder ihjäl under stor vånda, under de 10-11 minuter det tar innan de slutligen avlider.

Det spelar i mina ögon ingen som helst roll vilka motiven är, slakt utan bedövning ska inte tillåtas. Det är hänsynslöst djurplågeri och inte anständigt ett modernt land att behandla djur på det sättet. Om någon kräver sådant djurplågeri för att kunna äta kött, ja då får dom helt enkelt äta något annat. Det är inte rimligt att tradition ska väga tyngre än djurs lidande på massiv skala, vilket är vad detta handlar om.

Nu har vi en situation där det importeras stora mängder kött från exempelvis Irland, utan att jag som konsument kan se hur djuret dödats. Djurhållning är viktigt för mig när jag väljer vems kött jag ska köpa. Jag vill veta att djuret haft en dräglig tillvaro och jag vill framförallt kunna bojkotta de som sysslar med religiösa dumheter eller som använder detta som ursäkt för att spara pengar och därmed konkurrera ut etiskt mer omtänksamma köttproducenter.

Här måste lagstiftarna ta en titt på vad man kan göra för ändringar för att marknaden ska fungera.

Sen undrar jag vad man har för moral som människa om man äter kött och samtidigt kräver att djuret plågats till döds på det här sättet. Ni är vidriga människor.

 • Håkan

  Hej, och låt mig passa på att säga: Trevlig blogg!
  Var det du som jag såg i något tv-program om könsbyte, från Thailand?
  Till ämnet: Vill du att märkningen ska inkludera även slaktmetod? I så fall är det väl ännu mer angeläget att ha med foder, antibiotika, övriga mediciner som djuret fått i sig. Kanske även levnadsförhållanden i övrigt såsom antal veckor utomhus/år och liknande.
  Du skriver det själv: ”I resten av Europa är djurskyddet generellt betydligt sämre än i Sverige.” Borde det inte duga tillräckligt bra med ursprungsland för köttet? Jag menar, det kan väl inte vara någon nyhet för någon att djurskyddslagstiftningen ser olika ut i Polen, Irland och Sverige?

  •  Japp, det var jag.

   Man kan inte förvänta sig folk ska hålla koll exakt på hur djurlagstiftningen ser ut i olika länder. Däremot är det rimligt att sådant som om djuret dödats under extrema plågor eller inte finns märkt.

 • jag, som extrem karnivor, äter vad fan som helst. dock anser jag att slakt ska vara med så lite smärta som möjligt.
  att tillåta misshandel bara för att det är religiöst är sjukt och jag är mer emot det än människors girighet.
  föredrar att djur slaktas utan bedövning pga att det sparar lite pengar, framför att slakta utan bedövning pga en tokig ritual som religiösa gillar.

 • Emil Lanner

  Så, du är anarko-kapitalist? Men FÖR lagstiftning kring slakt? Och FÖR förbud för rituellslaktat kött? Låter inte värst anarkistiskt. 

  • Vi lever inte i ett anarkokapitalistiskt samhälle och då kan man vara för och emot lagar utifrån förhållandena som de är, samtidigt som man hellre skulle se en alternativ samhällsform. Vore ju ganska onödigt annars egnagera sig politiskt om man är emot lagstiftning, eller hur?

 • test

  Men det mest värdiga för djuren vore egentligen att inte döda dem alls. EGENTLIGEN.