Djurplågeri av värsta sorten

Jag är en person som älskar djur. Jag har vuxit upp med dem och jag har själv både katter och hundar. Samtidigt är jag inte vegan utan tycker att det är helt okej att föda upp och döda djur för att äta dem.

Det måste dock ske med omtanke och värdighet. Djur ska inte behandlas som växter. Det behövs lagstiftning som skyddar dem och ser till att jakten på profit inte går ut över folks möjlighet att välja bort sådan verksamhet som sker där djur far illa.

Bristande märkning är ett sådant problem och import av sådant som i Sverige är förbjudet ger en totalt skev konkurrenssituation där incitamenten för svenska köttproducenter blir att fuska med djurskyddet. Det är fel.

I resten av Europa är djurskyddet generellt betydligt sämre än i Sverige. Det finns lagar som reglerar hur djur ska slaktas, men man har valt att göra undantag för religiös slakt (dvs halal och kosher) där djuren får halsen avskuren utan att först bedövas, vilket leder till att de blöder ihjäl under stor vånda, under de 10-11 minuter det tar innan de slutligen avlider.

Det spelar i mina ögon ingen som helst roll vilka motiven är, slakt utan bedövning ska inte tillåtas. Det är hänsynslöst djurplågeri och inte anständigt ett modernt land att behandla djur på det sättet. Om någon kräver sådant djurplågeri för att kunna äta kött, ja då får dom helt enkelt äta något annat. Det är inte rimligt att tradition ska väga tyngre än djurs lidande på massiv skala, vilket är vad detta handlar om.

Nu har vi en situation där det importeras stora mängder kött från exempelvis Irland, utan att jag som konsument kan se hur djuret dödats. Djurhållning är viktigt för mig när jag väljer vems kött jag ska köpa. Jag vill veta att djuret haft en dräglig tillvaro och jag vill framförallt kunna bojkotta de som sysslar med religiösa dumheter eller som använder detta som ursäkt för att spara pengar och därmed konkurrera ut etiskt mer omtänksamma köttproducenter.

Här måste lagstiftarna ta en titt på vad man kan göra för ändringar för att marknaden ska fungera.

Sen undrar jag vad man har för moral som människa om man äter kött och samtidigt kräver att djuret plågats till döds på det här sättet. Ni är vidriga människor.