Ändamålsglidning, vem hade anat?

Datalagringsdirektivet genomfördes och nu det blir möjligt för polisen att få ut abonnemangsuppgifter också vid bötesbrott (läs fildelning). Man kommer också kunna avlyssna personer utan att ha konkret misstanke om brott. Just den här sortens ändamålsglidning som Pirater varnat för. Who could have known?

– Det handlar om att lösa grova brott mot enskilda personer. Det kan handla om hot, förföljelse, förtal eller vuxna som söker upp unga i sexuellt syfte. Det är grovt integritetskränkande brott, men de flesta av brotten har böter i straffskalan, som gör att polisen inte kan få ut abonnemangsuppgifterna. Det tycker vi är fel, sade Ewa Thalén Finné (M).

DN.se

Advokatsamfundet anser att ändringarna inte uppfyller kraven på rättstrygghet och rättssäkerhet, men det skiter Socialdemokraterna och Moderaterna i (med uppbackning av Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet).

Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot.

Rättssociologen Marcin de Kaminski tror att eftersom uppgifterna nu sparas, är väl tanken att de också – genom LEK – ska bli lättare att hämta ut:

–I diskussionen om datalagringsdirektivet sade man att bara grova brott skulle beröras av utlämningsplikten. Nu ser vi att det inte blir så.
– SvD.se

Mer om detta hos: SvD