WTF Svensk media 2

En 10årig flicka i Danmark hotades med kniv och våldtogs av en ung man (16-18). I Ekstrabladet framkommer att det dör sig om en Afrikan.

Svensk media ”mörkar”.

Visserligen rör det sig om TT-telegram (som alla tidningar bara kopierar rutinmässigt), men hade man med en snabb googling kollat Dansk media så hade man snabbt upplysts om att det inte var en Dansk som begick brottet.

” Gerningsmanden beskrives som 16-18 år gammel, afrikansk af udseende med kort, sort, krøllet hår.”

I Sverige får vi inte sådan information, eftersom svenska journalister anser att vi inte är betrodda med att göra oss våra egna uppfattningar av fakta. Istället undanhåller man medvetet information som är ”opassande” att nämna, eftersom man är rädd det ska gynna främlingsfientliga krafter.

Vad man missar är att  i en tid där alternativ media växer allt större kommer detta systematiska undanhållande och censurerande av information på Nordkoreansk manér att undergräva förtroendet för etablerad media i dessa frågor helt och hållet!

När folk vet att man undanhåller information systematiskt, då finns all anledning att ifrågasätta nyhetsrapporteringen kring invandringsfrågor generellt. Detta gynnar bara xenofobiska krafter i slutändan.

Sluta med denna propaganda och ha lite jävla journalistisk heder!

 

 • Fluffy

  För det första, vad tillför det att veta genetiskt ursprung av förövaren? Den enda sån information kan tillföra är att skapa en misstro mot människor baserat på vissa gemensamma drag (t.ex. mörk hy, kort svart krulligt hår m.m.).

  För det andra, är det inte bättre om media rapporteringen är så begränsad som möjligt, så länge inte media eller staten aktivt försöker begränsa vad för information du kan inhämta så är det ju bara till fördel för befolkningen som då blir tvungen att aktivt söka upp information som den är intresserad av. Om media oftast ger oss komplett information så kommer vi inte att bry oss om att leta upp den faktiska datan vid de undantag de inte gör det… på så sätt så får de ännu mer kontroll över oss.

  Har följt din blogg nu de senaste åren och tycker det är fascinerande hur du låter mer och mer ”socialkonservativ” (har jag hört att det kallas nu för tiden) för varje inlägg. Du om någon borde inse skadan det kan göra på individer när du döms för någon godtyckligt fysiskt attribut.

  • Det har inte ett dugg med genetiskt ursprung att göra. Det är dels relevant att ge en korrekt gärningsmannabeskrivning när det finns vittnen. Hudfärg, ursprung etc är högst relevant i detta. Särskilt om det inte då finns en misstänkt gripen, men även när så är fallet, omutifall personen friges eller fler vittnen har sett något som inte hört av sig till polisen,

   För det andra är det av allmänintresse om gärningsmannen inte är medborgare i landet. Medborgare som ska rösta på partier har rätt att veta fakta och om det framgår att 50% av alla som sitter i Svenska fängelser inte är svenska medborgare så kan detta med fog påverka hur man röstar för att man vill se en ändring på detta uppenbara problem.

   Enda anledningen att mörka sanningen är för att man är rädd för att människor ska använda den för att dra ”fel” slutsatser.

  • Det är en del av gärningsmannabeskrivningen och relevant för att få fast rätt person, hitta fler vittnen etc. Då kan man inte låta bli nämna fundamentala karaktärsdrag som hudfärg och ursprung bara för att det finns idioter som tolkar detta som att alla av samma ursprung är kriminella. Isf kan vi ju låta bli nämna kön och längd och ja, allt eg. Det finns säker nån jävla idiot som tycker alla brottslingar är män, sluta använda pronomen!

   Nej, för selektivt och medvetet begränsad information formar folks uppfattning lika mycket som direkt felaktiga påståenden. Det är fortfarande lögn och propaganda, även om man inte hittar på saker så låter man bli att vissa delar av sanningen för att folk ska dra ”rätt slutsatser”. Det är så man gör i länder som Nordkorea. Sånt ska inte Svensk press hålla på med.

   Jag är för fri invandring och avskaffande av välfärdssystemet, men det vill inga svenskar ha så då får man acceptera en begränsning av invandringen istället, annars kollapsar välfärdssystemet under sin egen tyngd. Det är bara ett konstaterande av fakta.

   Men i Sverige är man rasist om man inte håller för öronen och låtsas att krigsskadade analfabeter från Somalia och Afghanistan ska ta över för att försörja nästa generation av pensionärer. Det är så dumt så folk som använder hjärnan ens det lilla minsta inser att det inte kan stämma. Särskilt när outbildade ungdomar redan har 25% arbetslöshet och de har INTE språkproblem och strukturell rasism emot sig.

   Så länge jag ser uppenbara dumheter presenteras oemotsagda och intellektuell ohederlighet kommer jag peka ut den. Socialt är jag inte ett dugg konservativ. Jag har gått i pride-tåget senaste åren, jag är för sexuell frihet och jag är för frihet att utöva sin religion så länge man inte tvingar det på sin omgivning.

   Jag är inte ett dugg socialkonsevativ. Men jag tänker inte applådera vänstern som låtsas att om vi tar bort skillnaden mellan illegala invandrare och medborgare så försvinner alla problem. Det är komplett idioti. Men så har vänstern aldrig förstått begrepp som ‘mitt och ditt’ eller grundläggande ekonomiska sanningar heller för den delen…

   Ingenstans säger jag att folk ska dömas på godtyckliga fysiska attribut. Jag säger att om en gärningsman beskrevs som afrikan och 180 så är det relevant att nämna. ‘Afrikan’ säger lika mycket som ‘180’ (om inte mer) när man ska sortera ut vem som kan vara misstänkt av X antal personer.

   • Fluffy

    Ja, hade den Svenska nyhetsrapporteringen syftat till att ta hjälp av befolkningen för att hitta gärningsmannen så garanterat! Nu är det inte så som är fallet så just den här artikeln är ett dåligt exempel. Inte för att jag ser ett nyhetsvärde i att inkludera kön, längd, ålder m.m. så borde du iaf inse att det är en viss skillnad i hur det uppfattas av människor pga nyhetsrapportering än vad etniskt ursprung är. Tror du att det bara är idioter som påverkas av sån rapportering så tror jag bestämt att det är dags att du skaffar dig iaf en populärvetenskaplig uppfattning om hur människor påverkas av nyhetsrapportering. Och i övrigt stämmer jag in på ropet ”sluta använda pronomen!”
    Som jag skrev till kinkym54 så är nyhetsrapportering av nödvändighet begränsad och jag tycker att den borde begränsas ännu mer (så som jag skrev i det svaret).180 lång och Afrikan säger absolut ingenting om vem gärningsmannen är… det enda det kommer göra är att vissa kommer bli rädd för Afrikaner… och viss riktiga blockmongon för människor som är långa… och det är just problemet. Människor är byggda för att sortera människor på visuella attribut så som ansiktsdrag, hudfärg, hårfärg, kläder och det är inte något som du bara kan välja att bortse från för att det inte passar in i din världsbild av fri information. Det jag vill säga är att en majoritet av de som läser en nyhetsrapportering kommer _inte_ att behöva identifiera den misstänkta.

    • Jag svarade ovan och har inget mer tillägga så hänvisar mitt svar här till det ovan.

  • Det bör tilläggas i sammanhanget att Norge haft enorma problem med överfallsvåldtäkter från utomeuropeiska asylsökande. Om detta sprider sig till fler länder så är det ett samhällsproblem. Sådant skulle folk aldrig ens få veta om ifall man avhåller sig från att rapportera etnicitet/medborgarskap på gärningsmän. Hur ska medborgare kunna bilda sig uppfattning om saker när man bara får en beskuren politiskt korrekt nyhetsrapportering? Vad hände med objektiv saklighet? När sanningen är rasistisk kanske man ska fundera ett varv till på vad man egentligen har för syn på saker och ting.

 • Kinkym54

  Vad är det för fel med fakta? Vad  det för fel med sanning ? Varför ska man ”mörka något ” som är relevant och sant ?
  Det är i högsta grad mycket relevant att ge en korrekt bild av det som sker i samhället. Sveriges media  ger aldrig en korrekt och sanningsenlig bild av någonting som händer i vårt land så fort det gäller en individ med flyktingbakgrund. Innan du var född var Sverige ett bra land, du har inga som helst referensramar. Jag har sett förfallet, inte du.
   Om media ger fakta istället för att mörka, behöver du inte leta upp fakta, den är redan presenterad. Med ditt eget resonemang, borde du vara positiv i stället för negativ mot Hanna.. hon ger ju informationen.

  • Fluffy

   Jag gissar att du hade för avsikt att svara på mitt inlägg?

   Nej det är absolut inte fel på fakta, jag önskar att det fanns ställen där alla lätt kunde hämta all fakta utan filtrering, men nu är det så att nyhetsrapportering måste, pga att de ska gå att läsa, filtreras, nyheter kan bara presentera ett urval av händelser och ett urval av informationen om de händelserna, därför bör enligt mig minsta möjliga information som krävs för att förmedla vad som hänt inkluderas i nyhetsrapporteringen (förutsatt att informationen finns att hämta på något annat ställe *ofiltrerad*). Hurvida en våldtäktsman i Danmark har för etnicitet är fullkomligt oviktigt så länge det inte rör sig om att få allmänheten i Sveriges hjälp att haffa personen i fråga. När det inte är det som det rör sig om kan enda syftet med att välja ut att publicera den informationen, som jag ser det, vara för att åkalla och framkalla en viss association till de specifika attributer (afrikanskt ursprung, svart, kort krulligt hår). Som jag ser det finns det inget nyhetsvärde i den informationen.

   Om vi litar på att media presenterar all fakta så överlåter vi vår civilrättsliga plikt att kritiskt granska vad som händer i samhället till dem. Och ja, jag tycker det är bra med människor som sprider information, det är vad jag kritiserar Hanna för, vad jag kritiserar Hanna för är hennes urval av information och hur hon väljer att presentera den.

   Vad gällande dina ”det var bättre förr” så tänker jag inte skriva mer än så här för att inte ge Hanna allt för stor anledning att inte publicera kommentaren.

   • Med ditt resonemang borde man sluta använda kön och definitivt inte skriva något om längd eller andra karaktärsdrag. Och om man gjorde det konsekvent hade jag inte haft någon kritik. Det är att man mörkar väl valda delar konsekvent för att man har en politisk dagordning i att vilseleda allmänheten som jag stör mig på och kritiserar.

 • Anonym

  Om det var så att väldigt få våldsbrott var begångna utav invandrare så kan jag förstå om man struntar i att ta upp det. Men när ett antal grova brott begås utav invandrare så vore det mer förståeligt om man faktiskt tog upp ursprunget som en del utav nyheten. I annat fall borde man, precis som Hanna skriver, faktiskt strunta i att skriva om folks könstillhörighet också.

  Det måste finnas en möjlighet att bli av med vidriga personer som inte är svenska medborgare. Dock tycker jag inte direkt utvisning är en bra idé då det kan leda till att våldsverkare kan bli helt utan egentlig påföljd då det land dit dom skickas kanske struntar helt i det begångna brottet. Men definitivt bör en person som begår ett allvarligt brott under ansökan om uppehållstillstånd få direkt avslag. Jag har dock får dålig koll på reglerna som omgärdar dessa frågor så det är möjligt att mycket utav det jag önskar redan är implementerat.

 • Anonym

  Du Hanna, jag brukar inte besöka din blogg. Efter att ha ögnat igenom dina bloggrubriker ser jag att du har en klar vinkling.

  För att ha sådana starka åsikter så måste du själv ha varit med om något som får dig att tycka på det viset. Kan inte du ta och berätta om det? Håller man sådant inom sig så kan sådant kväva en…

  • Jag är den jag är (en transsexuell, ateistisk, bisexuell, sadomasochist) tack vare att jag ifrågasatt normer och aldrig tagit givna sanningar till mig utan att ifrågasätta dem. Intellektuell hederlighet är min ledstjärna. Oavsett det handlar om religion eller samhällsfrågor så ska inte magkänsla styra, utan förnuft och sanning. När media lämnar sin grundläggande uppgift att rapportera fakta och informatera människor om hur saker förhåller sig och istället utvecklas till propagandamaskiner, så finner jag det djupt stötande.