Världens samlade 40-talister räddar inte en getaherde

Jag har skrivit tidigare om varför jag tycker den stora mängden asylsökande somalier och afghaner är problematisk för Sverige och DNs artikel om det stora utanförskapet i dessa grupper ger vatten på min kvarn.

Det är sannolikt inte så att personer från dessa kulturer inte vill jobba, men på den svenska arbetsmarknaden har man valt att reglera bort alla lågbetalda jobb eftersom man anser att ingen ska behöva ha mer än ett jobb för att försörja en familj.

Det gör att lågkompetent arbetskraft inte hittar jobb. Denna grupp består främst av ungdomar utan erfarenhet och invandrare som saknar relevant utbildning, således är det också i dessa grupper arbetslösheten är som störst.

Enligt siffror från Arbetsförmedlingen saknar så många som 25 procent av de senaste årens utomeuropeiska invandrare utbildning motsvarande grundskola. Ytterligare 15 procent har högst grundskola. Fyrtio procent saknar alltså gymnasieutbildning.
DN

När en högskoleutbildad svensk ungdom inte kan få jobb så kommer givetvis en analfabet från Afghanistan eller (måhända mycket kompetent) getaherde från Somalia inte att ha det lättare, som förutom bristande erfarenhet också har språksvårigheter och strukturell rasism emot sig.

Med ungdomsarbetslöshet på 15-25% så är det naturligtvis inte heller konstigt att 1/3 av alla arbetslösa är nysvenskar med brokig bakgrund. Denna grupp har ju ännu sämre förutsättningar att göra nytta på svensk arbetsmarknad.

Detta går inte heller lösa med insatser, eftersom det inte spelar någon roll hur relativt billigt det är att anställa någon som inte är kompetent. Företag sysslar inte med välgörenhet. De anställer folk för att göra ett jobb. Fel person på fel plats kan vara destruktivt för företagets verksamhet.

En person som är säg 35 år, som har ett par års skola i Somalia bakom sig, är naturligtvis helt överflödig på den svenska arbetsmarknaden. Det spelar ingen roll hur många 40-talister som går i pension, denna person kommer inte få jobb under den mest exploderande högkonjunktur. Att låtsas som annat är ju bara befängt.

Man borde satsa pengar där avkastningen är som störst, vilket sannolikt är på de utbildade svenska ungdomar som har allt utom arbetslivserfarenhet. Att utbilda en analfabet vars halva arbetsföra tid redan passerat är tyvärr inte ekonomiskt försvarbart. Då är det förmodligen mycket bättre att lägga pengarna på att donera getter till länderna dessa människor kommer ifrån där det kan rädda livet på hundrafalt fler individer. Ur rent moraliskt perspektiv alltså.

Att låtsas som fler asylsökande ur dessa grupper kommer rädda Sveriges framtid med ett havererande pyramidspel till pensionssystem är rent ut sagt bedrägligt.

Försvara gärna ökad invandring och öppna gränser, men gör det med argument som håller.

Mer om detta hos: Avpixlat,
 • Anonym

  Hej! Ibland blir jag provocerad av dina inlägg men frågan om antställningsbarhet bland invandrarer tycker jag är mycket relevant och identifierar ett angreppsvinkel som man kan jobba konstruktivt med. T ex är det mycket intressant att somalier klarar sig mycket bättre i USA än i Sverige – de startar småföretag, anställer varandra och hjälper varandra att komma igång. Det finns hur mycket som helst att säga om saken, men jag vill framför allt säga att jag uppskattar inlägget!

  • USA har ju valt att ha större skillnader och därmed finns mer utrymme för sämre betalda jobb. I Sverige vill man inte ha sånt och då blir dessa grupper arbetslösa istället.

   Roligt det är uppskattat. :)

  • Anonym

   Det där är en myt. Det är jättestora problem med somalierna i USA också, naturligtvis.

 • Anna Carlbro

  Jag håller med dig till hundra procent. Du lär inte få några argument för ökad invandring och öppna gränser annat än utopiska önskedrömmar. ”Alla ska ha rätt att flytta vart man vill.” och liknande. Det finns bara ett par argument som har nån sorts bärighet: Man vill dumpa de lägsta lönerna. Eller mer sinistert. Man vill bereda vägen för ett globalt styre. Men det är lite väl konspiratoriskt för min smak.
  Förr var jag för helt öppna gränser, men till skillnad mot många andra så ändrar jag på kartan om den inte stämmer med verkligheten.

 • Skeptisk

  De kan försöka med den gamla skrönan om att det ska lätta på arbetsmarknaden när 40-talisterna går i pension. Jag tror på det när jag ser det. Under tiden ni väntar så kan ni passa på att läsa följande tänkvärda artiklar:[http://hd.se/mer/2010/01/25/vem-ska-fylla-luckorna-efter-40/], [http://di.se/Default.aspx?pid=203157__ArticlePageProvider], [http://www.unt.se/uppsala/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732.aspx], [http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor],[http://www.dn.se/ekonomi/arbetslos-akademiker-flyr-till-norge], [http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.377983-tusentals-unga-svenskar-tvingas-till-norge-for-att-fa-jobb].
  Jag förstår verkligen inte varför man inte kan dra i invandringsbromsen? Sverige har ju inte ens integrerat dem som kommit hit på senare tid och så håller man ändå på och fyller på med fler trots att problemen  redan hopar sig.