Världens samlade 40-talister räddar inte en getaherde

Jag har skrivit tidigare om varför jag tycker den stora mängden asylsökande somalier och afghaner är problematisk för Sverige och DNs artikel om det stora utanförskapet i dessa grupper ger vatten på min kvarn.

Det är sannolikt inte så att personer från dessa kulturer inte vill jobba, men på den svenska arbetsmarknaden har man valt att reglera bort alla lågbetalda jobb eftersom man anser att ingen ska behöva ha mer än ett jobb för att försörja en familj.

Det gör att lågkompetent arbetskraft inte hittar jobb. Denna grupp består främst av ungdomar utan erfarenhet och invandrare som saknar relevant utbildning, således är det också i dessa grupper arbetslösheten är som störst.

Enligt siffror från Arbetsförmedlingen saknar så många som 25 procent av de senaste årens utomeuropeiska invandrare utbildning motsvarande grundskola. Ytterligare 15 procent har högst grundskola. Fyrtio procent saknar alltså gymnasieutbildning.
DN

När en högskoleutbildad svensk ungdom inte kan få jobb så kommer givetvis en analfabet från Afghanistan eller (måhända mycket kompetent) getaherde från Somalia inte att ha det lättare, som förutom bristande erfarenhet också har språksvårigheter och strukturell rasism emot sig.

Med ungdomsarbetslöshet på 15-25% så är det naturligtvis inte heller konstigt att 1/3 av alla arbetslösa är nysvenskar med brokig bakgrund. Denna grupp har ju ännu sämre förutsättningar att göra nytta på svensk arbetsmarknad.

Detta går inte heller lösa med insatser, eftersom det inte spelar någon roll hur relativt billigt det är att anställa någon som inte är kompetent. Företag sysslar inte med välgörenhet. De anställer folk för att göra ett jobb. Fel person på fel plats kan vara destruktivt för företagets verksamhet.

En person som är säg 35 år, som har ett par års skola i Somalia bakom sig, är naturligtvis helt överflödig på den svenska arbetsmarknaden. Det spelar ingen roll hur många 40-talister som går i pension, denna person kommer inte få jobb under den mest exploderande högkonjunktur. Att låtsas som annat är ju bara befängt.

Man borde satsa pengar där avkastningen är som störst, vilket sannolikt är på de utbildade svenska ungdomar som har allt utom arbetslivserfarenhet. Att utbilda en analfabet vars halva arbetsföra tid redan passerat är tyvärr inte ekonomiskt försvarbart. Då är det förmodligen mycket bättre att lägga pengarna på att donera getter till länderna dessa människor kommer ifrån där det kan rädda livet på hundrafalt fler individer. Ur rent moraliskt perspektiv alltså.

Att låtsas som fler asylsökande ur dessa grupper kommer rädda Sveriges framtid med ett havererande pyramidspel till pensionssystem är rent ut sagt bedrägligt.

Försvara gärna ökad invandring och öppna gränser, men gör det med argument som håller.

Mer om detta hos: Avpixlat,