Var är bomberna för Bahrain & Yemen?

Jag gillar att västvärlden hjälper Libyens folk genom att avsätta en diktator som börjat avrätta civila. Även om stödet för Gadaffi finns hos en del av befolkningen är det ohållbart att han sitter kvar när resten  av världen ser honom som Saddams lillebror.

Men samtidigt som Tomahawk-missilerna regnar över Libyen undrar jag försynt var stödet för protesterna i Bahrain och Yemen är? Folket där protesterar mot sina diktatoriska ledarskap och deras ledare slaktar folk på gatorna. Var är stödet för dem? Kan bristen på stöd bero på att USA har militärbaser i området som man inte vill riskera..?

Jag säger inte att jag inte gillar stödet för Libyens folk, men att sitta på höga hästar och tala om den moraliska riktigheten i att avsätta Gadaffi samtidigt som man totalt blundar för när samma sak händer i andra länder i mellanöstern, är för mig hyckleri och inget annat.

Jag förstår att USA sätter dagordningen, men vi kan åtminstone vara ärliga med det. USA hade inte bombat Libyen heller om inte resten av världsopinionen gjort det ohållbart att göra annat. Därför borde Sverige våga driva på att samma utveckling sker också för dessa andra länder. När så sker kommer revolutionen för demokrati sprida sig återigen till Iran, vilket förhoppningsvis leder mellanöstern in i 1900-talet varpå sekulariseringen och upplysningen ligger lite närmre en realiserad verklighet.

 • Jamahiri

  Sen att detta http://www.youtube.com/watch?v=YeYcurODj68 smusslas undan i Sverige är ren skandal .
  Detta med : http://www.youtube.com/watch?v=eJWGUE6jMJA

 • Vlkaa

  ”USA hade inte bombat Libyen heller om inte resten av världsopinionen gjort det ohållbart att göra annat.” Det är också hyckleri/dubbelmoral att inte erkänna att de bombar för att Libyen har nåt som de andra inte har, OLJA&VATTEN. Sadam mördade tusentals men de ”Demokratiska styrkor” (USA/Allierade) har åsamkat Irak över en miljon döda. Man kan inte tvinga demokratin genom att bomba sönder dessa länder och dess folk. Det inte att vara demokratisk. ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” ska du censurera mig?

 • Thomas

  Bahrain och Yemen är viktiga för USA.
  Det handlar inte om olja, USN har en viktig bas i Bahrain man inte vill riskera att förlora.
  I Yemen brukar flottans fartyg tanka (Där som USS Cole attackerades 12:e oktober 2000).
  En attack mot något av dessa länder skulle nog ställa till med en hel del problem så därför
  låter man dem hållas.
  Libyen är ju en helt annan sak för jag tvivlar på att man glömt bort Lockerbieattentatet 1988
  och möjligheten att få ge Gadhaffi en ordentlig käftsmäll var nog väldigt väldigt tilltalande.

  • Thomas

   Bah, kanske borde läsa din blogg lite mer noggrant än att bara skumma genom texten.