Var är bomberna för Bahrain & Yemen?

Jag gillar att västvärlden hjälper Libyens folk genom att avsätta en diktator som börjat avrätta civila. Även om stödet för Gadaffi finns hos en del av befolkningen är det ohållbart att han sitter kvar när resten  av världen ser honom som Saddams lillebror.

Men samtidigt som Tomahawk-missilerna regnar över Libyen undrar jag försynt var stödet för protesterna i Bahrain och Yemen är? Folket där protesterar mot sina diktatoriska ledarskap och deras ledare slaktar folk på gatorna. Var är stödet för dem? Kan bristen på stöd bero på att USA har militärbaser i området som man inte vill riskera..?

Jag säger inte att jag inte gillar stödet för Libyens folk, men att sitta på höga hästar och tala om den moraliska riktigheten i att avsätta Gadaffi samtidigt som man totalt blundar för när samma sak händer i andra länder i mellanöstern, är för mig hyckleri och inget annat.

Jag förstår att USA sätter dagordningen, men vi kan åtminstone vara ärliga med det. USA hade inte bombat Libyen heller om inte resten av världsopinionen gjort det ohållbart att göra annat. Därför borde Sverige våga driva på att samma utveckling sker också för dessa andra länder. När så sker kommer revolutionen för demokrati sprida sig återigen till Iran, vilket förhoppningsvis leder mellanöstern in i 1900-talet varpå sekulariseringen och upplysningen ligger lite närmre en realiserad verklighet.