Vad kallas alternativ medicin som visat sig fungera?

Idrottsstjärnor är bland de mest vidskepliga som finns. Många har ritualer för sig, turkalsonger och annat. Patrik Sjöberg hör inte till en grupp av människor vars trovärdighet som rationella skeptiker direkt är stor. Så när han uttalar sig i Debatt mot astronauten Christer Fuglesang känns det nästan lite skrattretande.

Vi vet att placebo har stora möjligheter. Både när man vet att det är placebo och när man inte vet det. Det spelar alltså inte så stor roll vad man stoppar i sig, om man själv gör det i syfte att bli bättre. Allt har en potentiell effekt, hur verkningslöst det än är. Det säger ingenting om ämnet i sig, utan om hur fantastiskt stor del i läkning vår inställning och hjärnans förmågor har.

Problemet med homeopati är när människor tar vattenpiller istället för bevisat verksam medicin och därmed i värsta fall riskerar sitt liv.

Homeopatisk medicin bygger på idén att vatten har ett minne, så även om man spär ut ämnet så mycket att det inte finns en enda molekyl kvar, så ”minns” vattnet ämnet och detta ska då stimulera immunförsvaret.

När är rätt tillfälle att ompröva en alternativ medicin? När det finns bevis för att den fungerar och inte en sekund innan!

Det är förstås nonsens. När man spätt ut ett ämne så pass att inga molekyler finns kvar så finns inga molekyler kvar och ja, då finns inget som kan stimulera immunförsvaret. Den effekt som bevisats är inom marginalen för placeboeffekten.

Någon argumenterar då gärna att det har visat sig att saker som tidigare kallats alternativmedicin senare bevisats ha effekt. Och ja, visst är det så! När är rätt tillfälle att ompröva en alternativ medicin? När det finns bevis för att den fungerar och inte en sekund innan!

Homeopati är tillåten i Sverige just eftersom det inte har någon dokumenterad effekt! Något som är utan effekt är ju inte skadligt per se att konsumera. Det är inte heller vad vi motståndare till homeopati argumenterar. Vi argumenterar att just eftersom det är utan bevisad effekt och ändå används finns ett problem!

Problemet är när människor väljer att ta placebopiller istället för medicin med bevisad effekt samt att det går skattepengar till detta nonsens. Vad kallas alternativ som visat sig fungera? Medicin!