Vad kallas alternativ medicin som visat sig fungera?

Idrottsstjärnor är bland de mest vidskepliga som finns. Många har ritualer för sig, turkalsonger och annat. Patrik Sjöberg hör inte till en grupp av människor vars trovärdighet som rationella skeptiker direkt är stor. Så när han uttalar sig i Debatt mot astronauten Christer Fuglesang känns det nästan lite skrattretande.

Vi vet att placebo har stora möjligheter. Både när man vet att det är placebo och när man inte vet det. Det spelar alltså inte så stor roll vad man stoppar i sig, om man själv gör det i syfte att bli bättre. Allt har en potentiell effekt, hur verkningslöst det än är. Det säger ingenting om ämnet i sig, utan om hur fantastiskt stor del i läkning vår inställning och hjärnans förmågor har.

Problemet med homeopati är när människor tar vattenpiller istället för bevisat verksam medicin och därmed i värsta fall riskerar sitt liv.

Homeopatisk medicin bygger på idén att vatten har ett minne, så även om man spär ut ämnet så mycket att det inte finns en enda molekyl kvar, så ”minns” vattnet ämnet och detta ska då stimulera immunförsvaret.

När är rätt tillfälle att ompröva en alternativ medicin? När det finns bevis för att den fungerar och inte en sekund innan!

Det är förstås nonsens. När man spätt ut ett ämne så pass att inga molekyler finns kvar så finns inga molekyler kvar och ja, då finns inget som kan stimulera immunförsvaret. Den effekt som bevisats är inom marginalen för placeboeffekten.

Någon argumenterar då gärna att det har visat sig att saker som tidigare kallats alternativmedicin senare bevisats ha effekt. Och ja, visst är det så! När är rätt tillfälle att ompröva en alternativ medicin? När det finns bevis för att den fungerar och inte en sekund innan!

Homeopati är tillåten i Sverige just eftersom det inte har någon dokumenterad effekt! Något som är utan effekt är ju inte skadligt per se att konsumera. Det är inte heller vad vi motståndare till homeopati argumenterar. Vi argumenterar att just eftersom det är utan bevisad effekt och ändå används finns ett problem!

Problemet är när människor väljer att ta placebopiller istället för medicin med bevisad effekt samt att det går skattepengar till detta nonsens. Vad kallas alternativ som visat sig fungera? Medicin!

 

 

 • Anonym

  Sjöberg måste ha hoppat så högt i sin karriär, att den tunnare luften däruppe orsakat permanenta skador någonstans. :P Han borde lånat Fugelsangs rymddräkt när han tävlade, så kanske även han hade haft lite i behåll där uppe.

  Ärligt talat, vad tillför Sjöberg debatt-programmet _egentligen_ ?? Inget, nada, nix, nothing…

  Sen visste jag inte om att det räckte med att tyska tennisproffs använde något, för att det skulle räknas som vetenskapligt bevis. Jag måste nog ta och revidera hela min uppfattning om vetenskapen. :)

  • Ärligt talat tror jag bara ingen vågat tala om för Sjöberg att ingen vill ha honom där. Sen det kom ut att han utsatts för sexuella övergrepp som barn behandlar media honom med silkesvantar. Så nu får han va med, för journalisterna har nån slags kollektivt dåligt samvete…

   • Anonym

    Vi borde kanske starta en namninsamling? :)

  • Martin

   Christer Fuglesang klagar på att skattemiljoner går till bl.a. homeopati.Hur är det egentligen med Docent Fuglesangs egna aktiviteter de senaste decennierna: Det mesta lär vara skattefinansierat (av svenska eller amerikanska skattebetalare), och vad har vi fått ut av det annat än en viss nationalistisk ”yra” när han var uppe och gick i rymden, bytte ammoniak tank och kastade frisbee. Hamnade stolt på 29:onde plats över personer med mest tid från rymdpromenader i historien (den 14 september 2009). Men NYTTAN av allt detta kalenderbitande och rymdpromenerande? Det var väl ändå för ett antal år sen det var hett med rympromenader, men vad GER det i vetenskapliga, användbara resultat IDAG? Kanske homeopatiska effekter för oss skattebetalare  Fuglesang verkar lite publicitetshungrig nu när han inte får gå i rymden längre på vår bekostnad, och hackar på andra – vuxenmobbning, någon?

   • Anonym

    Det finns gott om dokumenterade spin-off effekter från rymdforskningen som gett effekt inom ett stort antal områden, bl.a medicin. T.ex: http://ltarkiv.lakartidningen.se/2000/temp/pda22114.pdf

    Nätet är fullt av sådana exempel. Den rymdforskning som Fugelsang et. al. ägnar sig åt, gynnar medicin-området i en större utsträckning än vad homeopatin gör.

 • Anonym

  Medicin som fungerar är inte alternativ.

  Helt oavsett härkomst och hur bevisen kommit till.

  Apoteket är fullt av sådant.

 • Sandra

  Den enda naturmedicin som fungerar är Dr Donsbach (observera att ”Dr” är en del av ett varumärke och inte syftar på att Kurt Donsbach skulle ha någon form av akademiska meriter). Anledningen till att man känner sig bättre av dessa är att de är fullproppade med illegala smärtstillande, kortison, steroider, anti-inflammatoriska mm. Finns i din lokala hälsokostbutik. Skynda att handla; Donsbach har precis åkt in i fängelse igen vilket brukar leda till temporära distributionsproblem till butikerna (enligt erfarenhet finns dock ingen risk för långvarig brist). Kan orsaka smärre biverkningar som leverkollaps och döden. Men allt går att sälja med mördande reklam.

  Om du skulle vara drabbad av en allvarligare sjukdom som cancer, varför inte ta in på någon av Donsbachs Sancta Monica kliniker (av juridiska skäl belägna på orter som natursköna Tijuhana, Mexico). Om du är kändis bör du dock ta in under taget namn. Det blir annars bara besvärligt när någon som media bryr sig om dör på dessa kliniker.

  • Anonym

   Jag brukar vid smärtor ta hjälp av Dr J. Daniels.

 • Om det nu är så att vatten kommer ihåg vad det varit i kontakt med, under de miljarder år som vatten existerat måste det ju ha kommit i kontakt med en jefla massa ämnen. Alltså borde vanligt kranvatten vara en mirakelmedicin mot typ allt. :)

  • Anonym

   Det är sant. Dessutom, tänk på all urin du får i dig.. :)

   • Så när en blir kissnödig av allt vattendrickande så är det bara att dricka ett glas vatten så går det över. :)

 • Kalle-ekstrom

  Homeopatin konkurrerar med traditionell medicin. De substanser och tabletter som förespråkas av Fugelsang med flera  inom Vetenskap och Folkbildning och som enligt uppgift bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet har ju allt annat än bara hälsobringande egenskaper. De förekommer att dessa substanser orsakar ohälsa. Dessutom bidrar de till att alla krämpor bekämpas genom att medicinera piller och substanser istället för att männniskor i första hand förlitar sig på att stöda kroppens egna läkekrafter. Med vittgående följder i form av biverkningar och ohälsa.
  Själv har jag egen erfarenhet av homeopatiska läkemedel och har haft positiv verkan vid förkylningar, värk med mera.
  De ”folkbildande” artikelförfattarna blandar ihop homeopati och behandling av psykiska problem med tal om tidigare liv. Homeopatin sysslar med att ordinera homeopatiska läkemedel för olika åkommor, vilket inte har något med tidigare liv att göra. Homeopati är accepterad som en alternativ och verksam behandlingsform i många länder, däribland Tyskland och England. Vilket inte torde vara fallet med tidigare liv-behandlingen. Miljoner människor har således haft positiv hjälp av homeopatin mot ohälsa. I stora europeiska länder är inte detta något kontroversiellt.
  När nu medlemmarna i Vetenskap och Folkbildning har tagit en befarat dödlig dos homeopatisk sömnmedel torde en jämförelse med psykvården kunna vara av värde. Det torde inte vara okänt att den konventionellla psykiska vården misslyckas hjälpa många gravt psykiskt sjuka personer. Många är vi som personligen känner till ett flertal fall där personer tagit sitt liv i samband med att de varit föremål för psykiatrisk vård. Detta torde i sammanhanget vara ett av största möjliga medicinska misslyckande som läkarvetenskapen kan uppvisa. Det är knappast bara i de vetenskapligt tillrättalagda laboratorierna och sterila miljöerna en behandlings effektivitet skall testas. Om patienter inom psykvården, fullproppade med det bästa vi har av vetenskapligt framtagna behandlingar, tar sina liv, är detta knappast annat än ett bevis för dessa metoders ofullkomlighet.
  Nu har Vetenskap och Folkbildning bidragit till vetenskapens framsteg genom att göra ett rejält självmål i centrala Visby. – En av fördelarna med homeopatiska läkemedel är ju just att de inte har de skiftande och ibland allvarliga biverkningar konventionell medicin har. Det vill säga till skillnad från med vetenskapliga kriterier framtagna mediciner gör de inte folk sjuka i andra ändan, om uttrycket tillåts. I motsats till vad Vetenskap och Folkbildning i Visby tror synes deras experiment vara ägnat främja homeopatins använding. Åtminstone borde så vara fallet. I rättvisans namn borde de haft en kontrollgrupp som knapprade i sig en liknande överdos läkarinsatt sömnnmedicin. De vore i så fall långt ifrån de första som tog sig av daga med dessa produkter som utportioneras till behövande.
  Läkemedelsindustrin fruktar homeopatin. De har goda inkomster också på att tillhandahålla mediciner mot de biverkningar andra mediciner ger. Vi är därmed inne i en medicinhantering utan ände som själv genererar ytterligare mediciner och behandling. Likt en perpetuum mobile kan detta generera mediciner i all evighet.
  Tillbaka till naturen och däribland homeopatin; som ju hämtar sina substanser från naturens apotek.
  Järnajätten 

  • Anonym

   Vatten är naturligt, ja. Cyanid finns också i naturen. Drick cyanid så slipper vi andra höra mer om er ormolja.

   ”Naturligt” är något som homeopater och liknande slänger sig med för att dom inte förstår bättre. Det finns otroligt mycket i naturen du aldrig bör inta i din kropp om du inte vill uppleva en plågsam död. ”Naturligt” betyder enbart att substansen kan uppstå utan hjälp från en människa.

   Ingen förutom ett fåtal fanatiska dårfinkar tror på er mumbo-jumbo och det bästa ni troende kan göra är att använda homeopatin till allting som drabbar er. Kom för allt i världen inte till sjukhuset och be om hjälp om ni får cancer eller annan allvarlig sjukdom bara. Tänk för övrigt på att det är kemiskt tillsatt fluor i kranvattnet och det är inte naturligt så använd enbart vatten från brunnar när ni dricker. Parasiterna kommer att älska er.

   När ni sen lever på enbart det som naturen erbjuder och dör tidigare än vi andra, såsom man gjorde förr i tiden då inte vetenskapligt testade mediciner fanns, så slipper vi andra att höra ert dravel.

   Det ska bli väldigt skönt.

   • MagnusL

    Fluor finns naturligt i vatten. Min mamma bodde i ett hus med egen brunn där halten av fluor var lite högre än normalt, dock inte farligt hög.

    • Anonym

     Mycket ämnen finns naturligt i vatten. Det är den konstgjorda koncentrationen som naturalister borde vända sig emot om dom ska vara konsekventa.

     För mycket utav många ämnen gör oss ju sjuka. På så vis är ju homeopatin helt harmlös eftersom den både är verkningslös och värdelös om läkemedel. Detta för övrigt bevisat i vetenskapliga tester.

  • Självklart har de inga biverkningar, de innehåller ju inga verksamma ämnen?!?

  • MagnusL

   Jag har inte riktigt lyckats få uppfattningen att de länder du nämner accepterar homeopati som just en verksam behandlingsform.

  • MagnusL

   Oj oj, det är verkligen fascinerande hur mycket konstigheter det går att få in i så relativt lite text.