Tvångssterilisering eller val?

Om Thomas Beatie varit svensk hade han sannolikt inte haft några barn. I Sverige hade han varit tvingad sterilisera sig för att få genomgå en ändring av sitt juridiska kön. Sverige är nämligen ett av de länder i världen som fortfarande sysslar med tvångssterilisering av oönskade människor, dit personer med transsexualism dessvärre tillhör.

Precis som förr när oönskade kvinnor (för det har nästan alltid varit kvinnor som drabbats av steriliseringarna) tvingades sterilisera sig så sa man att ”det är inte sterilisering, det är frivilligt!” men hur frivilligt är det att tvingas leva på institution, att inte få social hjälp som man är beroende av, eller att som transsexuell tvingas leva i social utanförskap pga byråkraters stelbenta tolkning av en otydlig lag med anor från 30-talet?

Den frivillighet som kristdemokrater som Maria Larsson pratar om är inget annat än en lögn. Ingen väljer att vara transsexuell. Ingen väljer att leva med den ångest, de depressioner och social utsatthet som det innebär att ha en könsidentitet som inte stämmer med ens fysiska kropp.

För ett år sedan planerade jag och en vän att resa till Egypten men osäker på hur det skulle bli i passkontrollen kontaktade jag Sveriges ambassad i Egypten och de avrådde mig från att resa.

Med samma resonemang om frivillighet kunde vi vägra homosexuella att gifta sig, för visst kan de gifta sig – om de väljer att leva med en person av motsatt kön! Eftersom de ”väljer” en ”homosexuell livsstil” – som man säger i många kristna kretsar – så ska de inte ha rätt att vigas. Och på samma sätt ska inte transsexuella ha rätt att få något så simpelt men ändå fundamentalt som en korrigering av sitt personnummer för att slippa den sociala utsatthet det innebär att ständigt tvingas röja sin medicinska bakgrund i sammanhang där det inte alls är relevant!

”Så du är man egentligen?”

Ingen ser det på mig, men lämnar jag fram mitt pass så står det inte kvinna där. Jag kan inte resa som turist till vissa länder, av rädsla för att deras galna lagar ska tolka min existens som nån slags osedlighetsbrott. För ett år sedan planerade jag och en vän att resa till Egypten men osäker på hur det skulle bli i passkontrollen kontaktade jag Sveriges ambassad i Egypten och de avrådde mig från att resa. Osedlighetsbrott kan ge flera års fängelse, är väldigt godtyckligt och kanske inte direkt är något man vill riskera för att åka och se pyramiderna. Med rätt kön i passet hade ingen haft anledning att undersöka mina genitalier för att avgöra om min existens är ”osedlig” eller inte.

Varje gång jag måste ge mitt personnummer avslöjar jag min medicinska historia. För även om mitt namn klingar kvinnligt så avslöjar näst sista siffran att mitt juridiska kön är manligt. Hur ska jag egentligen kategorisera mig när jag fyller i ett formulär? Som den kvinna alla uppfattar mig som, eller man som jag enligt mitt personnummer juridiskt sett är? Begår jag bedrägeri om jag kryssar i kvinna? Förvisso finns tillfällen när min biologiska bakgrund är av intresse, som i kontakt med läkare. Men där är det en konfidentiell handling, inte något jag tvingas blotta mot min egen vilja och alla inblandades intresse.

Svensk lagstiftning kring detta måste ändras, så som alla partier utom kristdemokraterna lovat ska ske. Jag och många andra väntar fortfarande på att denna simpla sak – att få byta personnummer – ska ändras, utan att vi måste ”välja” att sterilisera oss för att byråkrater och kristdemokrater inte vill se oss som föräldrar.

Tvångssteriliseringarnas tid är inte förbi. Vad tänker du göra åt det?

 • Gender is so much more than just genitals, and in a world filled with angry people who doesn’t tollerate what they don’t understand, giving a trangendered person the social security number they deserve should be the obvious thing to do. I think it’s terrible how airport security are making the plane rides even more uncomfortable for people, just because they want to live as a member of the opposite sex. In my oppinion, political parties based on religion should be considdered a conflict of interrest.

 • Anonym

  ” I Sverige hade han varit tvingad sterilisera sig för att få
  genomgå en ändring av sitt juridiska kön. Sverige är nämligen ett av de
  länder i världen som fortfarande sysslar med tvångssterilisering av
  oönskade människo”

  Sålänge som man tar sina pengar ifrån staten för sin operation, så får man göra det på deras villkor.

  Besides, vad är fel med att välja ETT kön? Vi vet ju inte ens effekterna av oerhörda mängder testosteron i en kvinnokropp, att byta kön till man OCH föda barn, kan knappast vara bra för barnen.

  • Så sa man när man tvångssteriliserade kvinnor i oönskade grupper fram till 70-talet också.

   Det är inga ”oerhörda mängder”, det är samma mängder som hos en vanlig man. Under graviditeten tar man inte hormoner, för då kan man inte bli gravid. Något mer du vill veta?

  • Anonym

   ”Sålänge som man tar sina pengar ifrån staten för sin operation, så får man göra det på deras villkor.”

   Det handlar inte om skattemedel, i alla fall inte så länge vi har fri vård. Om du röker och får cancer, lär det inte vara någon som nekar dig cellgiftsbehandling. Om du kör 200 km/h med motorcykel och vurpar (och överlever) får du ambulans och kirurgi samt terapi för att ta dig tillbaks till ett drägligt liv. Om du lever på McD kost i ett halvår och får diabetes, får du behandlingar av denna. Allt detta, på skattemedel och trots att cancer/benbrott/diabetes är symptom av rökning/motorcyklar/McD-mat, vilket ingår i en helt valbar livsstil. Könsdysfori är inte ett symptom av en valbar livsstil.

   Enda frågan som således bör ställas här, är varför transsexuella personer nekas rätten att bestämma över sin egen kropp.

 • Anonym

  Jag funderade allt en del över hur det gick med resan och ditt tillstånd. Jag är glad att du iallafall kommer utanför Sverige och får lite sol ibland även om det bara är löjligt att det måste stå ”man” i ditt pass :-P

  Att det ens behöver finnas en könskategori i passet beror troligtvis enbart på att vissa folk i andra länder är lika efterblivna som en del kristdemokrater här i landet.

  • Anonym

   ”Att det ens behöver finnas en könskategori i passet beror troligtvis
   enbart på att vissa folk i andra länder är lika efterblivna som en del
   kristdemokrater här i landet.”

   Teokrater är teokrater, oavsett vart på jorden dom befinner sig, så jag är föga förvånad. KD har mer gemensamt med teokratin i Iran, än vad dom har med en sekulär stat som denna.

 • Kattsand

  Vad kd menar måste vara att om man är transsexuell, får man stå ut med ett liv i ångest och depressioner om man vill kunna få barn. Attityden verkar vara ”är du transsexuell, då får du skylla dig själv”.

 • Ville bara titta in och säga att du har skrivit bra kommentarer på SvD:s brännpunkt i detta ämne.
  /Josefin 

 • Jenny W

  Det är väl bara för alliansen att köra över KD och göra upp med dom rödgröna. Det finns ju en riksdagsmajoritet mot tvångssteriliseringar så jag förstår inte problemet. Rätt kul att tokkristna och queerfeminister båda har det gemensamt att dom tror att sexualitet och könsidentitet är något man väljer och inte föds med. Typ jag bor i Iran och väljer att vara homosexuell, troligt att någon gör det valet….