SvT behövs inte längre!

SvT, Sveriges Television ska syssla med sk ”public service” och för detta tar man ut en obligatorisk licensavgift på alla som äger en TV-mottagare. I takt med att allt färre använder TV och istället främst konsumerar underhållning och nyheter via Internet vill SvT nu kräva licenspengar av alla Internetanvändare, oavsett om de någonsin besöker svt.se eller ej.

Det måste vara underbart att ha en affärsidé där man aldrig behöver bekymra sig om det man producerar efterfrågas eller ej. Kunderna är tvingade betala och gör dom inte det så har man lagstiftning som straffar dem!

I grund och botten är tanken att SvT ska göra sådant som inte kan produceras av kommersiella kanaler, eftersom efterfrågan är så liten att det inte lönar sig ekonomiskt att producera sådant material. I praktiken så spenderar dock SvT större delen av sin budget på rena underhållningsprogram av precis samma kaliber som vi ser på de kommersiella kanalerna. Det gör att man måste ställa sig frågan vad denna form av finansiering egentligen har för existensberättigande.

Idag finns alternativa möjligheter till nyhetsrapportering i överflöd! För den som har ett litet udda intresse behövs inte längre SvT, det finns hundratals kanaler bara på YouTube för att lära sig allt som tänkas kan om knyppling, samers historia och teckenspråk. Bloggar i tusental som tar upp de mest obskyra ämnen, allt helt fritt att tillgå och det enda det kostar är ett Internetabonnemang!

Så vad kan egentligen SvT bidra med som ingen annan gör bättre och utan tvångsfinansiering?

  • Föreläsningar om udda ämnen? – TED.com, youtube.com
  • Djupgående artiklar om teknik, vetenskap, kultur och historia? – Bloggar & nättidningar i överflöd.
  • Oberoende nyhetsrapportering? – Bloggar & nättidningar i överflöd.
  • Halvkass dagtidsunderhållning för sysslolösa pensionärer? De kommersiella kanalerna klarar detta utmärkt!

Det finns helt enkelt inget existensberättigande längre för SvT och att då expandera verksamheten och ta ut en licens av alla som använder Internet är helt enkelt att gräva sin egen grav. Jag hoppas motståndet mot detta blir det sista strået som får SvT att kollapsa.

Det fanns en tid när SvT behövdes. Den tiden är förbi.

Andra om detta: IDG.se, DN Debatt, Blogge,