Sverige tappar i frihetsmätning

The Heritage Foundation har varje år en stor undersökning där man rate:ar olika länders ekonomiska frihet. I topp varje år ligger Hongkong, i botten ligger Nordkorea. I årets undersökning ligger Sverige på 22:a plats.

Det är en usel plats i jämförelse med t.ex. Danmark som hamnar på plats 8, följt av USA på plats 9. Det värsta är att Sveriges poäng sjunkit sedan förra året.

Vi får bra betyg vad gäller företagsfrihet (95/100) även om den också sjunkit sedan förra året, men skattebördan är den katastrof som sänker oss rejält (37,6/100). Ännu värre blir det när vi kommer till statens spenderande av pengar som ger oss en poäng på 17,3/100. Det är knappast ett toppbetyg för en sk ”borglig” regering. Vi får bra betyg vad gäller korruption (97/100) men de absurda kostnaderna för att anställa någon sänker oss ytterligare. Detta har dessutom förvärrats sedan 2008 när vi låg (knappt) över världssnittet. Här kan vi verkligen lära av Danmark.

Sweden’s labor regulations remain rigid. The non-salary cost of employing a worker is high, and dismissing an employee is costly and burdensome.

För den som vill titta på hela listan så finns den här.