Spotify = FAIL!

PIRATKOPIERING. Spotify tänker sätta in begränsningar på sin gratistjänst så de som inte betalar för premiumversionen bara kan lyssna totalt 8h per månad, samt 5ggr per låt. Det berättar SvD idag.

Det ger förmodligen nytt liv till fildelningen eftersom Spotify därmed sänker sig själv som det givna alternativet för alla oss som inte orkar sitta och tanka och sortera musik ”manuellt” och inte tycker det är värt 100KR/månaden för Spotifys tjänst.

Själv lyssnar jag så pass lite på musik att det antagligen inte kommer förstöra för mig, men om jag nu vid något tillfälle ville lyssna så känns det som YouTube kommer få bli det givna alternativet för playlisten vid fest-tillfällen o dyl.

Nya användare kan i sex månader använda gratistjänsten precis som i dag. Men därefter går det bara att lyssna i tio timmar per månad – en halvering jämfört med nuvarande gräns – och varje låt kan bara spelas fem gånger.

I ett inlägg på Spotifys egen blogg skriver bolagets grundare Daniel Ek att han hoppas att gratisanvändare som påverkas av begränsningarna ska överväga att bli betalkunder.

Att allt också verkar vara eftergifter för skivbolagslobbyn i USA gör ju inte tilltaget mer populärt hos piratgenerationen, förmodar jag. Är det inte på tiden att sluta låta de som allra sämst anpassat sig till 2000-talets affärsmodeller att sätta agendan?

Alternativt borde Spotify införa ett billigare alternativ för studenter och oss sporadiska lyssnare. Något mindre än 100 SEK i månaden. [Edit: Det finns för 49kr/mån]

Update: SvD