Sluta plåga griskultingar!

Jag kan inte för mitt liv förstå hur det inte kan vara djurplågeri att kastrera griskultingar utan bedövning?

Skära testiklarna av dem gör ju givetvis ont som fan och att påstå annat är ju bara absurt.

Det är förbjudet med djurplågeri och borde vara förbjudet att kastrera griskultingar utan bedövning. Att de föds upp för att bli mat betyder inte att det ska vara okej att behandla dem hur som helst.

Ska vi reglera djurhållning så ska gränsen rimligen dras lika för alla däggdjur. Får jag inte skära testiklarna av min hundvalp så ska ingen få skära testiklarna av sin griskulting.

Nuff said.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=aOvhrfkIjU8

 • Anonym

  Hehe polaren jobbade ju på nåt slags Svineri, Grisfarm eller vad man fan nu ska kalla det för?
  Hans bil hade gått sönder så skulle hämta honom efter jobbet och bogsera bilen tillbaka till Köping.
  Kom lite tidigare och de höll ju på med kastreringar av kultingar och fy fan vad vidrigt det var.
  Jag är ingen djurrättsaktivist eller vegan utan äter kött för glatta livet men ljudet av dessa obedövade kultingar kommer nog alltid att leva kvar.

 • Onaqui

  Helt rätt, det finns ju en grupp som kämpar för att ”farmdjur” ska gå under djurplågerilagen. Det gör de uppenbarligen inte idag, och det märks oerhört tydligt. Som du säger så borde allt jag får göra på en gris vara lagligt att göra på en hund, speciellt när grisarna ofta har högre kognitiv förmåga än många hundar.

  Det står ju i lagen om djur uppfödda på gård för avel/slakt/mjölkproduktion osv att de ska ha möjlighet att beté sig naturligt. Men tydligen så väger det inte tungt alls efter all lobbyism från jordbruksverket och andra föreningar. Att höns växer upp i burar med avklippta näbbar för att inte hacka på varandra (naturligt betéende vid stress), dödas vid något års ålder (blir typ 5-6 år i det fria) för att värpa onaturligt (märk valet av ord) många ägg som påfrestar kroppen och utarmar skelettet så mycket att de behöver slaktas vid 1-1.5 års ålder och köttet är så dåligt att det används till djurfoder till andra höns. Eller höns som ska ätas som växer upp i flockar om tusental (naturliga flockar är 12-15 höns), också med avklippta näbbar, utan att man städar golvet de lever på i 3 månader så de växer upp i sin egen skit (onaturligt), får aldrig se dagsljuset och just att de växer upp till större än fullvuxna naturliga höns på 3 månader istället för något år är extremt onaturligt. Allt detta är olagligt, men förbises.

  Men hursomhelst, att inte ha samma djurplågerilag för djur av samma kognitiva förmåga bara för att de används till olika saker (matproduktion eller sällskap) är inkonsekvent och idiotiskt. Djurplågerilagen ska skrivas utifrån just kognitiv förmåga och just djurens lidande och förmåga att uppfatta den. Inte för att underlätta matproduktionen.

  Uppenbart fall av att makthavarna spelar företagen i händerna via lobbyism. Makt korrumperar.

  • Onaqui

   Oj jag glömde ju dra det uppenbara argumentet jag brukar dra, kycklingar får man ju föda upp med max typ 36kg per kvadratmeter i Sverige, om jag skulle ha 36kg hund per kvadratmeter i min lägenhet så skulle jag hamna i fängelse, men gäller det kycklingar så är det bara o köra på. Hur i helvete blir det så?

  • Onaqui

   En grej till, jag har skrivit till ett helt gäng politiker och frågat om de tar upp frågan överhuvudtaget, lokala politiker här i Karlstad (VP,S,M och C tror jag) och även mailat direkt till deras huvudkontor osv. Ingen har svarat, jag antar att det är en väldigt känslig fråga att ta upp men det är helt sjukt att ingen gör något. Som du säger så måste man ha rätten att behandla sina sällskapsdjur exakt likadant som man behandlar farmdjur, att hävda någonting annat är idioti och jag har inte mött någon som ens försökt.

 • Jag har varit med en gång då man kastrerade griskultingar,när jag gick på ett naturbruksgymnasium. Läraren sa dels att det inte gör ont och dels skriker grisen inte för att det gör ont, utan för att man skiljer den från sin mor. Dvs bara det att man lyfter upp den. Det är nog lätt, särskilt för ovetande, att gripas av panik när man hör de öronbedövande skriken. Men det är klart, att skulle det göra ont så kunde man kräva bedövning…!

  • Det låter helt befängt. Så grisar skulle inte ha känsel i sina testiklar när man skär genom huden och skär bort testiklarna? Givetvis skriker de för att det gör helvetiskt ont. Det där låter som myten att djur inte har känsel som människor har osv. Grisar är så lika människor att man kan transplantera organ från dem till människor. Givetvis har de känsel i huden och i testiklarna precis som vi har!

   • Som sagt var det min lärare som sa det och jag litade ju på honom, även om det inte alls var min känsla då jag stod där. Blä. Men som sagt så sägs det att grisar skriker inte främst för att det gör ont, men det gör ju inte saken bättre om det gör ont när de skriker…
    Men självklart har djur känsel som vi människor. I varje fall däggdjur och liknande. Det är nog att göra det enkelt för sig att säga att ”nej det gör inte ont för dem”, för då kan man komma undan med en massa ju. Men det är väl däri som det faller angående detta om tidelag. Fast där är det ju folks magkänslor och äckelkänslor som tar överhanden då de ”argumenterar”.