Sluta hamra på skruvarna

Ju hårdare en marknad regleras, desto större incitament finns det för människor att gå utanför den legala marknaden och handla på en svart marknad där konflikter löses med våld och sköts av organiserad brottslighet. Så blev det när alkohol kriminaliserades och det är där vi närmar oss med den allt hårdare reglerade och beskattade tobaken.

Al Capone blev en stor maffiaboss eftersom han handlade med illegal alkohol som trots kriminalisering bibehöll en stor efterfrågan. Samma sak har därefter skett med diverse berusningsmedel som blivit kriminaliserade i olika länder.

Nu sveper en våg av anti-tobak-politik över världen och resultatet blir förstås att ju hårdare man reglerar tobak, desto större blir incitamenten för organiserad brottslighet att ta över handeln. Någonstans slutar hälsonyttan väga upp för de skador som den organiserade brottsligheten ställer till med. Det berusningsfria samhället har aldrig funnits och kommer aldrig existera. Alla sätt att försöka lagstifta fram det leder till mer våld och kriminalitet!

Därför är det förstås inte förvånande att när regleringen av tobak ökar, så ökar också den illegala handeln med tobak. Efterfrågan på billigare alternativ uppstår när skatten ökar och vem står för den försäljningen? Jo, en organiserad brottslighet som smugglar tobak och som står utanför regleringen. De bryr sig inte om ifall de säljer till mindreåriga. Så resultatet blir i slutändan mindre kontroll och större skador.

Vi har sett den här utvecklingen så många gånger så det är skrattretande tragiskt att man inte lärt sig mönstret vid det här laget. Vad som säljs spelar ingen roll. Man rår inte på efterfrågan med minskad tillgång. Efterfrågan är ett resultat av långt mer komplexa faktorer än om man kan köpa saker lagligt eller inte.

Om det inte vore för att politiker var så överkåta på att lagstifta bort alla problem så hade de kanske prövat något nytt vid det här laget. Men när allt man har är en hammare så bankar man även på skruvar. Och resultatet blir förutsägbar katastrof.