Pryoeleven Juholt

Det påstås att Juholt var politiker innan han blev socialdemokraternas nya galjonsfigur. Jag tvivlar. Men även om politik är ett nytt begrepp i Juholts värld så lär han sig snabbt finesserna.

Det räcker t.ex. inte med att peka ut samhällsproblem, som politiker ska man presentera lösningar också. Det vet Juholt nu.

– Det finns ett antal områden där jag sett problemen, men inte haft tid att ta fram en lösning, sade Juholt vid en träff med riksdagsjournalisterna.
Juholt nämner bland annat att när han pekade ut barnfattigdom och för låga pensioner som samhällsproblem, så borde han även presenterat lösningar.

SvD

Sen har Juholt också lärt sig att man inte kan fokusera på allt på samma gång, för då blir det inget fokus alls.

– Vi har inte varit tillräckligt duktiga i samhällskritiken. Vi har lyft in en mängd frågor samtidigt, sade Håkan Juholt.

Det är också viktigt att som politiker inse sina begränsningar. Det gör Juholt.

Håkan Juholt fick också frågan varför han så sällan pratar om främlingsfientlighet i sina tal.

– Jag förstår inte den frågan, blev hans korta svar.

Kort och gott; Socialdemokraterna kanske inte har den mest statsmannamässiga ledaren i Juholt – landsfadern eller en potentiell statsminister. Men pryoeleven Juholt förstår att det är ett viktigt jobb han gör som politiker och att det är viktigt att ta sitt uppdrag på allvar. Det är politik han ska hålla på med i Socialdemokraterna.

I slutet av intervjun dristar sig Juholt till att lite brådmoget analysera framtiden. Precis som en riktig politiker brukar göra.

– Förra valet handlade väldigt mycket om allianser och väldigt lite om politik. Jag tror att 2014 års val kommer att handla mer om politik och framtiden, sade han.

Vi önskar Juholt all lycka till med sin framtid som politiker. Vem vet, en dag kanske han får en plats i riksdagen!

– Är han redan där? Som partiledare??! Herregud.