Procenten säger ingenting

De flesta människor begår inga brott, det är förstås helt sant. Så de flesta människor du möter kan du vara ganska säker på är ofarliga, aldeles oavsett hudfärg, etnicitet eller kulturell gruppering. Men vad säger statistiken i det enskilda fallet? Ingenting.

Överljudsplanen Concord var världens säkraste flygplan, tills några av dem kraschade. Då blev de plötsligt livsfarliga. Exemplet säger mer om statistik än om verklighetens beskaffenhet. Statistik kring kriminalitet görs på landsnivå, medan den enskilda situationen kan ha faktorer som skjuter sannolikheten kraftigt i en eller annan riktning.

Sannolikheten att råka ut för rån och överfallsvåldtäkter är naturligtvis extremt liten om du fördelar den på antalet kvadratmeter över hela landet. Men så är ju inte risker fördelade i praktiken. Vissa områden är drastiskt högre drabbade och när det gäller rån och andra personbrott har de en sak gemensam, de sker mestadels i invandrartäta områden. Att 99,78 av alla invandrare i området inte kommer råna, våldta eller misshandla dig säger ganska lite när området är litet i jämförelse med fördelningen av 99,96 etniska svenskar.

Bland etniska svenskar består brottslighet i större grad av exempelvis ekonomisk brottslighet. Bland ickeetniska svenskar består det mer av rån och våld. Så ”brottslighet” är en bred term och de flesta av oss känner nog ganska lite personligt drama vid tanken på att någon skattefuskat, jämfört med att få cykeln stulen eller råka ut för en misshandel.

Så givetvis har Oisín Cantwell rätt i sina siffror. Men att avfärda den osäkerhet människor mycket konkret upplever samtidigt som det kastas sten på ambulanspersonal och eldas bilar i invandrartäta områden, är ganska verklighetsfrånvänt.

Det intressanta är inte alla de som inte begår brott, utan de platser där risken är stor att råka ut för saker. Asylboenden är t.ex. extremt brottsbenägna platser, så att en kvinna råkar ut för en av de värsta gruppvåldtäkterna i Svensk kriminalhistoria just på ett asylboende är kanske inte så förvånande eller osannolikt som en del vill låta påskina.

När islam och mellanösterns kulturer har en kvinnosyn som säger att den som går lättklädd och alkoholpåverkad får skylla sig själv om denne blir våldtagen, säger detta naturligtvis något om hur risken fördelar sig för en kvinna som spenderar en kväll festande med araber, somalier, eller annan muslimsk gruppering, jämfört med etniska svenskar (även om de flesta våldtäkter inte är överfallsvåldtäkter och sannolikt sker av etniskt svenska män).

Update: Avpixlat granskar siffrorna och det visar sig att de är gravt missvisande. Läs mer här.