Problemet med inflation

USAs dollar är på väg att rämna. Värdet på dollarn dalar stadigt och den största ägaren av US Bonds är The Federal Reserv, det företag som trycker själva dollarn. Genom att köpa sina egna aktier driver man upp en artificiell efterfrågan på dollarn. Men det är förstås ingen permanent lösning.

Om du har sett filmen The Flags of Our Fathers, så känner du till att under andra världskriget sålde amerikanska staten US Bonds till sina medborgare för att få pengar att finansiera kriget med. Andra världskriget kostade 4104 miljarder USD. USAs krig efter 9/11 har hittills kostat 1107 miljarder USD. Vad har ändrats sedan dess? Tja, USAs dollar är inte längre baserad på guld utan är sedan 70-talet en fiatvaluta.

The price tag in Iraq now is more than double the cost of the Korean War and a third more expensive than the Vietnam War, which lasted 12 years. Stiglitz and Bilmes calculate that it will be at least 10 times as costly as the 1991 Gulf War and twice the cost of World War I.

– SFGate.com – 2008

*Constant FY2011$ - Betyder kostnaden korrigerad för inflation
*Constant FY2011$ - Betyder kostnaden korrigerad för inflation

USAs nationella skuld ligger idag 14 396 miljarder dollar. 1945 var det 258 miljarder. Om man tittar på hur statsskulden ändrats, med inflation tagen i beaktning så ser det ut såhär:

 

US National Debt Inflation Adjusted

Så vad är problemet med att USA lånar massa pengar egentligen? Tja, ett av problemen är att över 40% av lånet kommer från det företag som trycker pengarna, The Federal Reserv. Det betyder att man trycker upp pengar som det inte finns någon täckning för. Det skapar direkt inflation, dvs pengarna blir värda mindre (deras köpkraft minskar) och priserna ökar.

*December 1998.

Ingen vill ju ha pengar som är värdelösa, men värdelösa blir de i praktiken först när ingen längre tar emot dem. Just nu sitter en grupp av världens största ekonomier och handlar i USD, om de erkänner att pengarna är värdelösa, så förlorar de enorma mängder pengar. Kejsaren är naken, men ingen vill vara först att påtala det! USAs befolkning har heller inget val. De måste ta emot USD, för det har den federala staten bestämt och eftersom det är lag finns det i slutändan våld bakom.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hTWSJGxOVLY

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k

Ju fler som överger dollarn, ju mer ihåligt blir dess värde. Just nu äger Kina 1144 miljarder dollar. Japan 907 miljarder dollar. UK 325 miljarder dollar osv. Alla ligger i top 10-listan av de länder USA främst handlar med, vilket förstås inte är en slump.

Men det är detta som händer i länder som Grekland, Portugal och Spanien. De lånar men kan inte betala tillbaka, varför de till slut går bankrutt när de inte får låna mer och de inte kan betala tillbaka sina lån. Skillnaden är att USA är en enorm ekonomi och medan andra länder i viss mån har råd att säga till Grekland, Portugal, Spanien och Irland att de inte får låna mer, så har man inte råd att säga samma sak till USA. Så istället håller man charaden vid liv, genom att låna ut ännu mer pengar och hoppas ingen ska märka något och framförallt att någon annan ska ta på sig skulden.

Det är viktigt att förstå att det banksystem och det valutasystem vi har idag är kommunistiskt/statsstyrt till sin natur. Det är INTE en del av den fria marknaden. Tvärtom underminerar det hela konceptet fri marknad. Det låter stater spendera över sina medel och sedan bekosta underskotten med inflation, en dold tax som folk i gemen inte förstår. Man skjuter skulden på framtiden och stjäl därmed pengar från barn och barnbarn. Men det är ett bedrägeri som bara håller tillfälligt.

Förr eller senare kollapsar dollarn och då drar man med sig hela världsekonomin ner i eländet. Vi kan bara hoppas att de flesta länder därefter överger nuvarande banksystem och valutamonopol till fördel för pengar baserade på mineraler eller något annat beständigt och att konkurrens mellan dessa gedigna valutor tillåts på en verkligt fri marknad.

Ju längre vi håller fast vid det här systemet, desto högre blir fallhöjden och desto hårdare blir mötet med marken när fallet tar slut – och vi kommer att falla.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ko9U4-xtFms&t=20m0s

 

 

 • Onaqui

  Det sköna är ju att om du frågar en keynesian så säger han att kriget är underbart p.g.a. att det sätter igång ekonomin. Idioti! 

  • Ja, the broken window-fallacy är uppenbarligen för komplex för att greppas av dem.. :P

   • Anonym

    Nja, problemet är att dom inte har tid att förstå för att dom har fullt upp med att klubba ner folk på stan för att hjälpa polisen…

 • Nisse

  ”en dold tax som folk i gemen inte förstår.”

  Nä.. Fy för taxar.. Labradorer är ju mycket enklare att förstå. ;)

  • Guest

   Det ligger nog en hund begraven här någonstans..

 • Andreas

  Väl skrivet och väl behövligt Hanna, undrar när man för se något liknande i kvällstidningsrubrikerna bara…
  Tycker att fler personer behöver få upp ögonen för Peter Schiff som ständigt tar upp problemen http://www.youtube.com/user/SchiffReport

  Annars så finns ju alltid ”gamle” Ron Paul, Schiffs politiska motsvarighet och den enda politikern utöver Christopher Monckton jag respekterar och beundrar, han var ju förövrigt med på The Colbert report den 25:e april i egen hög person!
  http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/382617/april-25-2011/ron-paul

 • Eriya

  Inte helt fel men heller inte rätt.
  Du tycks tyvärr inte heller själv riktigt ha förstått det system vi har ;)
  I dagens system är ett lands valutas värde relaterat till hur stora värden landet kan I FRAMTIDEN tänkas producera och INTE till hur mycket det faktiskt har i sina reserver just nu.
  Länder som tex Grekland har så stora skulder och så låg produktivitet att dess valuta (om de hade en egen) skulle vara i princip värdelös.
  USA däremot är fortfarande ett ganska produktivt land så även om de har enorma skulder är skulderna inte så stora att de står bortom alla proportioner till landets totala produktivitet.
  Det är dock korrekt att på  grund av bla de saker du nämner så är dollarn övervärderad och behöver sjunka i värde. Det gör den också sakta men säkert för det finns inget intresse för någon just nu att se den krascha snabbt det skull bara skapa kaos och ännu större problem.

  De intressanta siffrorna här är landets BNP relativt statsskuldens storlek och landets reella tillväxt nu och framför allt prognosen för framtiden. Att sia om framtiden är förstås alltid osäkert men flera kända variabler finns så som politisk stabilitet mm.

  Kejsaren är inte naken men han har heller inte så mycket på sig som kan tyckas anständigt i sammanhanget ;)

  • Eriya

   Notering: Förstå att jag här pratar om ett lands valutas totala värde här och inte det tillfälliga nominella värdet på pengen. Det beror tillgång och efterfrågan och kan styras av centralbanker i politiska syften. Som libertarian vill man väldigt gärna hålla sådan makt borta från kortsikta, populistiska politiker. Därför är oberoende och öppna riksbanker något vi gillar. (Öppen i den bemärkelsen att alla kan ta del av allt de gör.)

 • Anonym

  Funderar på vad som skulle hända om USA överlät penningtryckandet till govermentet (hur stavas det?) och dessa tryckte upp hela statsskulden och betalade den. Eller om ECB gjorde samma sak och betalade sina medlemsländers skulder. När dessa skulder försvinner så borde ju då den ”skuld-baserade” penningmängden försvinna ur cirkulation och ersättas av den ”äkta penningmängden” som centralbankerna tryckt upp. Det skulle i så fall inte bli inflation eftersom penningmängden skulle förbli densamma. Och naturligtvis göra så i Sverige också.

  Om sedan de ”tillgångsbaserade” centralbankspengarna skulle användas för att betala av mer ”kredit-baserade” skulder så skulle penningmängden totalt minska så att centralbanken kanske behövde trycka upp mer pengar för att motverka deflation. Till sist när alla ”kreditbaserade” skulder betalats så skulle penningmängden till sist bestå av ”tillgångsbaserade centralbankspengar”, digitala eller kontanter.

  I det läget skulle det kanske kunna införas ett ”full-reserve-banking” system med centralbanken som hade ensamrätten att skapa alla nya pengar. Och skatt på inkomst endast behöva dragas in om penningmängden blev för stor, annars inte. Ja det var en idé bara. Tror att jag skall ringa upp Stefan Ingves och föreslå honom detta.