Problemet med inflation

USAs dollar är på väg att rämna. Värdet på dollarn dalar stadigt och den största ägaren av US Bonds är The Federal Reserv, det företag som trycker själva dollarn. Genom att köpa sina egna aktier driver man upp en artificiell efterfrågan på dollarn. Men det är förstås ingen permanent lösning.

Om du har sett filmen The Flags of Our Fathers, så känner du till att under andra världskriget sålde amerikanska staten US Bonds till sina medborgare för att få pengar att finansiera kriget med. Andra världskriget kostade 4104 miljarder USD. USAs krig efter 9/11 har hittills kostat 1107 miljarder USD. Vad har ändrats sedan dess? Tja, USAs dollar är inte längre baserad på guld utan är sedan 70-talet en fiatvaluta.

The price tag in Iraq now is more than double the cost of the Korean War and a third more expensive than the Vietnam War, which lasted 12 years. Stiglitz and Bilmes calculate that it will be at least 10 times as costly as the 1991 Gulf War and twice the cost of World War I.

– SFGate.com – 2008

*Constant FY2011$ - Betyder kostnaden korrigerad för inflation
*Constant FY2011$ - Betyder kostnaden korrigerad för inflation

USAs nationella skuld ligger idag 14 396 miljarder dollar. 1945 var det 258 miljarder. Om man tittar på hur statsskulden ändrats, med inflation tagen i beaktning så ser det ut såhär:

 

US National Debt Inflation Adjusted

Så vad är problemet med att USA lånar massa pengar egentligen? Tja, ett av problemen är att över 40% av lånet kommer från det företag som trycker pengarna, The Federal Reserv. Det betyder att man trycker upp pengar som det inte finns någon täckning för. Det skapar direkt inflation, dvs pengarna blir värda mindre (deras köpkraft minskar) och priserna ökar.

*December 1998.

Ingen vill ju ha pengar som är värdelösa, men värdelösa blir de i praktiken först när ingen längre tar emot dem. Just nu sitter en grupp av världens största ekonomier och handlar i USD, om de erkänner att pengarna är värdelösa, så förlorar de enorma mängder pengar. Kejsaren är naken, men ingen vill vara först att påtala det! USAs befolkning har heller inget val. De måste ta emot USD, för det har den federala staten bestämt och eftersom det är lag finns det i slutändan våld bakom.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hTWSJGxOVLY

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k

Ju fler som överger dollarn, ju mer ihåligt blir dess värde. Just nu äger Kina 1144 miljarder dollar. Japan 907 miljarder dollar. UK 325 miljarder dollar osv. Alla ligger i top 10-listan av de länder USA främst handlar med, vilket förstås inte är en slump.

Men det är detta som händer i länder som Grekland, Portugal och Spanien. De lånar men kan inte betala tillbaka, varför de till slut går bankrutt när de inte får låna mer och de inte kan betala tillbaka sina lån. Skillnaden är att USA är en enorm ekonomi och medan andra länder i viss mån har råd att säga till Grekland, Portugal, Spanien och Irland att de inte får låna mer, så har man inte råd att säga samma sak till USA. Så istället håller man charaden vid liv, genom att låna ut ännu mer pengar och hoppas ingen ska märka något och framförallt att någon annan ska ta på sig skulden.

Det är viktigt att förstå att det banksystem och det valutasystem vi har idag är kommunistiskt/statsstyrt till sin natur. Det är INTE en del av den fria marknaden. Tvärtom underminerar det hela konceptet fri marknad. Det låter stater spendera över sina medel och sedan bekosta underskotten med inflation, en dold tax som folk i gemen inte förstår. Man skjuter skulden på framtiden och stjäl därmed pengar från barn och barnbarn. Men det är ett bedrägeri som bara håller tillfälligt.

Förr eller senare kollapsar dollarn och då drar man med sig hela världsekonomin ner i eländet. Vi kan bara hoppas att de flesta länder därefter överger nuvarande banksystem och valutamonopol till fördel för pengar baserade på mineraler eller något annat beständigt och att konkurrens mellan dessa gedigna valutor tillåts på en verkligt fri marknad.

Ju längre vi håller fast vid det här systemet, desto högre blir fallhöjden och desto hårdare blir mötet med marken när fallet tar slut – och vi kommer att falla.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ko9U4-xtFms&t=20m0s