Pojkar förövare, flickor offer

Det han inte ens gå en vecka. Idag skriver SvD om hur en 15årig pojke döms för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft frivilligt sex med sin 13åriga flickvän.

Är man under 15 kan man inte bestämma över sin sexualitet enligt svensk lag och här döms man oavsett förhållanden, ja om könet är det rätta på offret iaf.

15-åring fälld för sex med flickvän

Hovrätten över Skåne och Blekinge fäller en 15-årig pojke för sexuellt utnyttjande av sin 13-åriga flickvän. Helsingborgs tingsrätt avkunnade tidigare i år en friande dom med hänvisning till den försumbara åldersskillnaden. Men hovrätten dömer pojken till ungdomstjänst, eftersom samlaget trots att det var frivilligt ändå kan ha utgjort ett övergrepp på den minderåriga flickan, rapporterar Helsingborgs Dagblad på nätet.

/TT

Såhär såg artikeln ut för en vecka sen, där förövaren var tjej.

En flicka i övre tonåren, som åtalats i Ystad för att ha haft samlag med en 14-årig pojke, frias helt.

Flickan stod av lagtekniska skäl åtalad för våldtäkt mot barn eftersom pojken var under 15 år. Men tingsrätten betonar att han varken utsatts för våld, hot eller tvång, skriver Ystads Allehanda.

Enligt åtalet ska flickan och pojken ha haft sex tre gånger.

I och med att åtalet ogillades får pojken inte heller något skadestånd för kränkning.

/TT

Bägge artiklarna kommer från TT.

Jag skrev förra veckan om hur vår syn varierar beroende på om förövare är flickor eller pojkar. Ofta ändras också språket. Offer tenderas skrivas ”pojke” och förövare ”man”. Uppenbarligen kan en flicka inte vara förövare även när ålderskillnaden är större, men en pojke som är äldre är givetvis skyldig. Så uppenbart är hyckleriet och bristen på jämställdhet i svenska domstolar.

Byxmyndighetsåldern borde sänkas till 13 som i de flesta EU-länder. Att ungdomar som har sex med varann döms som sexbrottslingar är vansinnigt.

Andra om detta: Torbjörn Jerlerup,