Pensionssystemet, ett pyramidspel

Det gamla pensionssystemet var väldigt frikostigt, men byggde på en linjär tillväxt där befolkningen ökade och därmed inkomsterna som skulle försörja den stabila lilla minoritet av pensionärer. Man satte pensionsåldern vid 65, vilket då var medellivslängden. Pensionärerna skulle vara få och försörjas av många.

Snart insåg man att systemet närmat sig grekiska proportioner. Folk dog inte längre vid 65 utan fortsatte leva upp till 80 och ibland ända till 95 års ålder. En tredjedel av livet på pension var ohållbart i takt med att pensionärerna blev allt fler och befolkningsökningen avtog i styrka. En svensk familj hade inte längre fem barn i snitt, utan snarare två.

Göran Persson mfl insåg på 90-talet att systemet måste göras om och istället för att lägga huvudansvaret på staten så lämpade man över det på individen. Nu skulle pengarna förvaltas av fonder istället och ansvaret att välja rätt hamnade på den enskilde. När pengarna därför i framtiden inte skulle räcka så skulle inte längre politikerna behöva stå till svars. Istället var det upp till ”marknaden” att få pengarna att växa tillräckligt för att faktiskt täcka upp behovet.

Att höja pensionsåldern vore ju inte politiskt populärt och folk hade ju fått för sig att pension var outbetald lön. Som om pengarna man avstått från i lön istället hamnat på ett sparkonto för framtida behov. Sanningen var förstås en annan. Pengarna hade spenderats av staten i samma stund de kom in. Att betala ut pensionerna var ett framtida problem. När pengarna kom in skulle de spenderas!

En som kanske mer än någon annan har haft insyn i pensionssystemets många reformer är Göran Persson, finansminister sedan 1994 och statsminister efter 1996. När han 2005 befann sig på tjänsteresa i Australien förklarade Persson att svenskarna sannolikt inte hade förstått omfattningen av pensionsreformen, och vad den skulle betyda på sikt.
– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om tjugo år när de som går i pension ser vad vi gjort, sa Göran Persson, och väckte omedelbart debatt på hemmaplan.
SvD

Och det får Persson givetvis rätt i. Folk tror fortfarande att pensionssystemet är en innestående lön, pengar som staten samlat på hög för att betala ut till var och en när man blir gammal. Så är det inte.

Pengarna finns inte och meningen är att du ska känna att det är ditt eget fel att du inte kan leva på din pension den dagen det är dags.

Verkligheten är förstås den att du blivit lurad. Politikerna ansåg inte att du behövde veta hela sanningen. Det viktiga är att du fortsätter betala skatt. Pensionssystemet är ett pyramidspel där de första generationerna levde på nästkommande generationers bekostnad.

Nu är det snart dags för botten av pyramiden att få betalt och vid det laget finns inga pengar kvar.
So long sucker. Du skulle varit född på 40-talet!