Occupy Wall Street – Lågiskt!

Ekonomisk förståelse har aldrig varit vänsterns starka sida. Nu när vi ser att kraven som ställs från protestanterna är fullständigt absurda och i princip kan sammanfattas ”pengar är onda, ge oss pengar!” är det svårt att inte syna hyckleriet.

Corporations, idén att ett företag kan ha en egen juridisk identitet som skyddas av staten, är inte en marknadslösning. Det är ett statligt privilegium som skyddas av våldsmonopolet. Givetvis slår det mot konkurrens och därmed den naturliga balansen som kundernas efterfrågan annars hade korrigerat. Frustrationen som uppstår av detta är fullt förståerligt.

Staten och corporations delar säng. Corporations spenderar pengar på presidentkampanjer och presidenten känner sig skyldig att återgälda det. Det enda undantaget jag känner till är Ron Paul som får sitt enorma stöd av privatpersoner, vilket är värt notera i sig.

Under tiden som protesterna förs fram sover man i en privatägd park, samlar sig via twitter och facebook, äter mat som sannolikt varit igenom något storföretag på vägen dit, bär kläder av storföretag osv. Stora företag är inte problemet i sig, lika lite som privat ägande. Staten har aldrig utvecklat något i närheten av den innovation som uppstår på marknaden. Problemet är när storföretag får konkurrensfördelar gentemot små företag pga marknadsregleringar som alltid slår hårdast mot den som försöker nyetablera sig.

Låt konkurrens lösa marknadens problem ist för att reglera dem så kommer vi inte ha ett fåtal enorma företag som delar säng med staten och pengarna kommer inte gå till 1% utan till alla som driver företag, vilket kunde vara du och jag lika gärna. Det finns ingen anledning att den som säljer sitt arbete inte ska vara egenföretagare precis som den som köper ditt arbete.

Mer hos: Frihetssmedjan,