Naken 30-årig Afrikan

Återigen rapporterar gammelmedia propagandamässigt om en ickesvensk galning som uppenbart har mentala problem. Det som stör mig är hur man selektivt väljer nämna vissa beskrivningar, så som ålder och kön, men utelämnar att han inte är svensk.

30-åringen klädde av sig naken på tåget. Han försökte våldta en kvinna, misshandlade en annan. När polisen grep honom i Skövde hotade och slog han dem. Nu är 30-åringen häktad.

Man kan tycka att etniciteten är oviktig i sammanhanget, men det är i så fall givetvis kön, ålder, längd också (även om könet framgår med rätt stor säkerhet av att han försökte stoppa sitt könsorgan i munnen på en konduktör).

Min kritik ska ses mot bakgrund av hur media konsekvent utelämnar när gärningsmän är ickesvensk. Hur man vitpixlar/utelämnar bilder på gärningsmän med ickesvenskt utseende etc. Det rör sig om ett medvetet undanhållande av fakta för att motverka xenofobi. Journalister som anser sig behöva uppfostra befolkningen från ”felaktiga åsikter”.

Ställ dig själv frågan, om du varit på plats, vad hade du berättat för en vän när du kom hem? Hade du utelämnat hudfärgen i beskrivningen, eller nämnt det som ett självklart, neutralt konstaterande av verkligheten? Värderingen av hudfärg uppstår när man väljer att selektivt utelämna detta framträdande drag.

”Fair and balanced” på bästa Fox News-manér.

 • Anonym

  På aftonbladet hade dom iallafall bilder från incidenten.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13973505.ab

  • Den va inte där först, men det är glädjande att dom inte ”vitpixlat” den. Creds till Aftonbladet.

 • Anonym

  Galningar som uppenbart har mentala problem finns inte bara i Sverige.

  Vad har du för ideér om hur vi skall hantera ”galningar”. Skall vi ge dem samma behandling som var populärt i ett visst europeiskt land under 40-talet, som leddes av en mustachprydd herre? (OBS IRONI)