Medicinen mot ökat missbruk heter Skademinimering

Den svenska narkotikapolitiken är fullständigt misslyckad. Precis som i USA har man förklarat krig mot drogerna (eller snarare drogbrukarna), i sin dogmatiska strävan att uppnå ”ett narkotikafritt samhälle”.

Eftersom detta är en omöjlig utopi blir resultatet istället att fler knarkar och fler mår sämre. I Sverige har missbrukare det sämre ställt och dör tidigare än i t.ex. Holland, ”trots” att det är lagligt använda droger där.

Och inte ser det ljust ut för framtiden. Missbrukat spås öka med 50% inom 10 år.

Lösningen heter mindre dogmatisk inställning till droger och framförallt skadereducering.

Man kan tycka att det är självklart, men principen med skadereducering går ut på att minimera den faktiska skadan av drogers existens. Vi lärde oss nämligen redan på 30-talet att man inte löser något genom att göra droger olagliga. Det enda som händer är att våldet och kriminaliteten i samhället ökar och att drogen ifråga blir farligare. Det är nämligen vad som hände när man kriminaliserade alkohol i USA. Al Capone gick till historien som en av de som gjorde karriär på drogförbudet.

Därefter lät man bli alkohol, men när nya droger fick större spridning och användes av framförallt de lägre klasserna (cannabis då, kat idag) så förbjöd man dessa eftersom de knarkpåverkade negrerna annars skulle leda vita kvinnor i fördärvet. Men eftersom vi människor tycker om att berusa oss så stannade inte utvecklingen där. Man uppfann nya droger att använda och lagstiftningen har sedan dess alltid legat tio steg efter.

Nya droger, mer osäkra och farligare för användaren, dyker ständigt upp. Vi slutar inte berusa oss, men kontrollen på substanserna är noll och ingen, eftersom distributionen sker kriminellt på en svart marknad.

Det sägs att cannabis är en inkörsport till tyngre droger, men det är inte sant. Den största och främsta inkörsporten till droger är alkohol. När man väl insett tjusningen i berusning så är cannabis bara en av de lättåtkomliga alternativ som finns till alkoholen, rent vetenskapligt sett också en mycket mindre skadlig drog än just alkohol, vilket förstås gör kriminaliseringen desto mer märklig.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=CmSvLOLy0gY

I en tid när varenda tonåring kan läsa fakta om cannabis på nätet och ta del av andra kulturers syn och nyttjande av andra droger än alkohol, är det mer än lovligt naivt att tro att Sverige skulle bestå som en ö av avståndstagande från allt utom alkohol, tack vare propagandan som staten öser över oss från tidig ålder.

Genom ett språkbruk som inte gör skillnad på kliniskt missbruk och nyttjande av illegala droger (de kallas alla missbrukare) skapas en svartvit syn på vad som är dödsknark och vad som är socialt acceptabel berusning på fredagskvällen. När den gränsen krackelerar efter första tuggan kat, första blosset cannabis eller en tripp på LSD eller ectacy, så blir resultatet förstås ett uppvaknande och hårt ifrågasättande av den världsbild vi matats med av staten sedan barndomen.

Alla berusningsmedel som inte är alkohol är inte dödsknark, inser vi plötsligt. Och så tittar vi på andra kulturer, ser i filmer som Harold and Kumar go to White Castle att cannabis är en i jämförelsevis harmlös drog och att det inte finns några anledningar utöver den rent lagliga aspekten att låta bli (men vilken tonåring som super olagligt från 13 års ålder bryr sig om olagligheten i cannabis när hon är 17?).

Det går inte att kontrollera informationen kring droger längre, så skolpropagandan ”drugs are bad, mkay?” är meningslös. Tillgången till alternativa berusningsmedel är här för att stanna i o m Internets ankomst. Frågan är alltså inte hur vi ska uppnå ett narkotikafritt samhälle utan hur vi minimerar skadan av berusningsmedel överlag.

Den kulturella acceptansen för andra droger än alkohol kommer bara öka tack vare att vi reser mer och möter fler kulturer där just alkohol inte är den föredragna drogen på fredagskvällen. Det är helt absurt att fortsätta hävda denna envisa dogmatiska hållning till droger som vi såg prov på senast statsministern uttalade sig i radio om cannabis.

Det är hög tid för en ny politik för alternativa berusningsmedel, den heter legalisering och skademinimering. Sprutbyten var ett klokt första steg som vi nu ser positiva resultat av. Låt oss inte stanna där. Det finns mycket att göra på den här fronten!

Andra om detta: Motpol,