Läsvärt om sexköpslagen

Hanna Wagenius bloggar igen om sexköpslagen, vilket också Karl Malmqvist gör.

Det finns ett antal återkommande argument i den här debatten, men i grund och botten kan synen på sexköpslagen avgöras av vilken syn man har på kvinnor och framförallt kvinnors sexualitet. Är kvinnor alltid offer som måste skyddas av någon auktoritet (fadern, mannen, staten) eller är de myndiga människor som kan hantera konsekvenserna av sina egna val, precis som män kan? Blir kvinnor smutsiga av att ha sex utan få romantik i utbyte?

Ett effektivt sätt att bli varse sina egna fördomar om hur kvinnor ska bete sig är att helt enkelt föreställa sig att man pratar om män istället.

– En man har blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen. Är han kapabel att välja yrke i framtiden? Kan vi någonsin avgöra om han är förmögen att ha sex utan att göra det som ett led i ett självdestruktivt beteende?

Här avslöjar de flesta sin kvinnosyn genom att helt enkelt erkänna att man har större tilltro till mäns förmåga att reda sig själva. En man får ta ansvar för sina egna handlingar, en kvinna måste ha någon mer myndig som sköter om henne. Jag beklagar, men det är precis den här sortens kvinnosyn som är anledningen till att det ser ut som det gör i den muslimska delen av världen, där kvinnor inte har några rättigheter. Bristen på tilltro till kvinnors förmåga att ta ansvar för sina egna val.

Nästa problem är tron på att lagstiftning löser allt. ”Prostitution är dåligt, ergo, förbjud prostitution”. Jag skulle gärna höra samma personer argumentera för förbud av otrohet med samma resonemang, eller för all del kriminalisering av abort, med tanke på hur det påverkar känslolivet för de flesta inblandade.

Men nej där verkar plötsligt andra värden få utrymme, så som rätten till självbestämmandet över sin egen kropp, en princip som sedan bekvämt upphör att existera när vi talar om sex för kvinnor (för män som säljer sex ses ju aldrig som problematiskt, trots att det är vanligare hos yngre än det motsatta).

Nej, sexköpslagsförespråkarna får helt enkelt bestämma sig och sluta argumentera utifrån magkänsla.

Om de sedan kunde göra seriösa utredningar där inte slutsatsen är dikterad på förhand så skulle det bli lättare ta dem på allvar, istället för som nu, en hög talibaner ledda av sin insikt om Den Enda Sanningen.