Lägg ner arbetsförmedlingen!

Arbetsförmedlingen gör inte sitt jobb. Hade en anställd på ett jobbcoachföretag  haft så dåliga resultat att man inte hjälpte sina kunder ens en gång i månaden att hitta ett jobb, ja då hade man rimligen förlorat jobbet själv också.

Faktum är att jag som arbetssökande frågar mig varför arbetsförmedlingen överhuvudtaget finns. Det finns inget de gör som inte något privat företag gör bättre. Jobbcoacher hjälper en med alltifrån att skriva CV och personligt brev till att öva på arbetsintervjuer och hitta nya sätt att söka jobb på. De motiverar och hjälper till.

Sedan jag skrev in mig på arbetsförmedlingen har jag varit där två gånger. Vid inskrivningen och vid planeringen. That’s it.

Byråkraterna på arbetsförmedlingen är inte motiverade till att faktiskt hjälpa folk. Det verkar som den hopplöshet som många arbetssökande känner har smittat av sig på dem och i delad misär blir ingen inspirerad att prova något nytt, kritiskt granska sig själv och se vad man kan ändra och förbättra för att lyckas bättre.

Platsbanken har massor av privata motsvarigheter som sannolikt fungerar lika bra eller bättre. Många jobb hamnar aldrig på platsbanken enligt Arbetsförmedlingens egen utsago och nu visar det sig att varje anställd förmedlar mindre än ett jobb i månaden. De enda jobb arbetsförmedlingen genererar verkar alltså i vanlig socialistisk ordning vara de anställda själva.

Jag tycker jobbcoacherna är geniala. Men jag måste fråga mig varför inte deras jobb redan gjorts av arbetsförmedlingen hela tiden? Det är typiskt att det krävs privata initiativ och drivkrafter för att faktiskt förändra något. Byråkrater är inte intresserade av att faktiskt göra ett bra jobb, varför vore de? De har ju jobb oavsett hur de sköter sig! Om något inte går bra, ja då skyller man bara på för lite resurser. Ingen konkurrens heller, så det går inte jämföra deras verksamhet för att se om någon annan kan göra det bättre. Ja, innan jobbcoacherna kom alltså.

Alla problem med statliga institutioner blir pinsamt uppenbara i Arbetsförmedlingens verksamhet. Och lösningen är som alltid privata alternativ.

Lägg ner arbetsförmedlingen och skicka alla till jobbcoacher från dag ett istället. Själv kom jag dit genom att på eget initiativ gå till min handläggare och be om att bli inskriven hos en jobbcoach där en vän jobbar som berättat för mig om hur mycket hjälp man kunde få. Varför fick jag inte denna information redan från början av min handläggare?

 • I could never have said any of that better myself! ”Arbetsförmedlingen” (or Jobcenteret as we call it in Denmark) has cost me nothing but depression and doubt about ever finding a job i’d like even a little bit. I have been in the same situation since i graduated as a web-integrator last year. A few weeks ago they told me i had been lost in the system, which is why i haven’t had the fortune of seeing a job coach until now. Luckilly, my job coach is a genius, and he has restored some of the optimism i used to have for the future :)

 • snawitz

  AF är bara en institution och förvaring för handläggarna.
  De är misslyckade personer och gör ingenting för att hjälpa de arbetslösa

 • Matti

  Jag måste vara unik på något sätt, för jag har än så länge bara haft positivt utbyte med AF. Fast min situation är lite annorlunda än gemene jobbsökandes då jag är funktionshindrad och förmodligen aldrig kommer kunna jobba som ”vanligt folk”. Men ville bara peka på att AF inte bara är skit, det finns guldkorn också. De har givit mig bra mycket mer än FK, som mest bara velat se problem överallt istället för möjligheter.

  • Hur har AF hjälpt dig mer konkret?

   • Matti

    När jag fick en plats i arbetsrehabiliteringen tog det en månad och två möten innan jag fick en praktikplats som ger mig en anställning när rehabiliteringstiden går ut, plus den yrkeserfarenhet och referenser som krävs för att söka andra jobb inom samma yrkeskategori (som tillhör dem vars annonser aldrig hamnar på Platsbanken). De har även varit till stor hjälp med att bygga upp min arbetsförmåga under rehabiliteringstiden, från 0 till 50% på ett år vilket är en otrolig förbättring jämfört med hur det såg ut innan. Kan verka lite, men det betyder mycket för mig som inte hade en suck att komma in på arbetsmarknaden tidigare. Kanske hade en jobbcoach kunnat göra det här lika bra eller bättre, jag vet inte då jag aldrig vart i kontakt med någon dylik. Men jag tror att kvaliteten mellan olika jobbcoacher varierar lika mycket som bland AF-handläggare.

    Just arbetsrehabiliteringen hade jag inte velat se privatiserad, den innehar ju en annan funktion än bara att få ut folk i arbete. De som kommer in där förväntas inte kunna jobba alls inom det närmsta året, det är mer ett slags mental jobbfokuserad sjukgymnastik för att få in funktionshindrade och långtidssjukskrivna i systemet och utvärdera vilken nivå arbetsförmågan ligger på genom arbetspraktik. Att då stressa för att få resultat kan i det läget bli katastrofalt, samma om man ska göra upphandlingar vart tredje år eller vad det nu kan tänkas bli, det blir lätt för många lösa trådar som ingen tar upp. Vad jag förstått det som så jobbar inte
    rehabiliteringshandläggarna med ”vanliga” jobbsökande, utan de sysslar bara med rehabiliteringsbiten.

    Resten håller jag dock med om, både det du skriver och artikeln. Det finns så mycket som kan ändras för att underlätta för både arbetsgivare och -tagare, om bara någon hade haft motivationen och modet att göra ändringarna. I nuläget verkar det nästan som om det är regeringen och facket mot arbetsgivarna och arbetstagarna, ena sidan vill ha kvar stela regler och byråkratisk snårskog ”för säkerhets skull”, den andra vill göra stigar för att underlätta åt olika håll. Man måste ju inte gå ner på U-landsnivå bara för att man vill få arbetsmarknaden att flyta snabbare.

 • It looks like it might be the end of job coaches where i live. My job coach is pretty much the only person who hasn’t told me to give up on my dreams and get a job in the local supermarket. Unfortunately, ”arbetsförmedlingen” doesn’t like the way he runs his courses. They think the best way of getting people a job is by locking then in a room for 8 hours a day, keeping an eye on them while they look for jobs online. I can’t concentrate at all in those surroundings, so if they transfer me to that other course, i’m going to move to Sweden and live in the woods, and become some kind of crazy goth-hermit ;)