Kriget mot narkotikan går allt sämre

Användandet av cannabis istället för alkohol sprider sig bland ungdomar.

Det borde vara en god nyhet, om man såg nyktert på saken, men eftersom narkotikapolitiken i Sverige är grundad i religiös övertygelse, inte i fakta och rationalism, så slår man hårt på trumman och skriker om hur hemskt detta är i pressen.

  • Cannabis är inte beroendeframkallande, det är alkohol.
  • Du kan inte dö av cannabisbruk, det kan du av alkohol.
  • Ruset av alkohol gör dig aggressiv och omdömeslös, cannabis gör dig lugn och hungrig.

De negativa följderna av cannabisbruk beror i största del på lagstiftning, inte på drogen i sig. Det är absolut inte nyttigt att röka cannabis i stora mängder under lång tid, men inget är nyttigt i stora mängder, definitivt inte alkohol! Ska man använda någon drog så är cannabis det vettiga valet och det verkar ungdomar inse, varför allt färre knarkar alkohol och istället väljer att röka cannabis.

Dessutom ökar andelen av ungdomarna som anger cannabis som huvuddrog. Hittills i år har 66 procent av ungdomarna angett det, jämfört med 51 procent förra året och 43 procent 2009.

–En attitydförändring har skett bland ungdomar. Cannabis har blivit en livsstil som tagit över mycket från alkoholen.

Han berättar att ungdomarna tycker att cannabis är bättre då ruset inte märks lika tydligt som med alkohol och att de inte blir bakfulla på samma sätt.

SvD.se

Sverige sätter inte trenden i den här frågan, det gör USA. Vi tog efter USA när de på 50-talet förklarade krig mot narkotikan och nu när USA blir allt mer liberalt (tillsammans med större delen av världen som insett att nolltolerans/krig mot droger inte funkar) så kommer oundvikligen trenden också nå Sverige, vilket vi ser tydliga tecken på redan nu, tydligen.