Köpenhamn legaliserar cannabis?

Medan svenskar på andra sidan sundet förfasar sig så har politikerna i Köpenhamn insett att skademinimering is the shit och vill därför legalisera försäljningen av cannabis för ökad kontroll.

Köpenhamns motsvarighet till kommunfullmäktige har beslutat att ansöka om att få bli en försökskommun med legal försäljning av hasch. På det sättet vill kommunen krympa marknaden för kriminella ligor. – SvT

Precis som politikerna resonerar så kommer förstås legalisering innebära att istället för att maffian tar över alkoholförsäljningen och löser konflikter med våld, så kan systembolag med ökad kontroll dels ge skatteintäkter och dels ge en kontrollerad produkt som inte skadar människor på samma sätt.

Fast ja, nu är det ju cannabis vi pratar om och inte förbudstiden av alkohol på 1920-talet och därmed säljs cannabis på apotek inte systembolag och det är organiserad brottslighet i form av gäng och inte Al Capone som skjuter mot varann på öppen gata med risk för civila offer.

Egentligen är tanken 100 år gammal och lika självklar som anlednigen till att vi inte har förbud av alkohol. Det tar inte bort konsumtionen, det bara minskar kontrollen och ökar skadan på samhället.

Naturligtvis kommer detta också förr eller senare bli den metod som präglar Sverige. Vi ligger bara 30 år efter resten av Europa på området pga av våra politikers enorma övertro på lagstiftning som metod för kontroll av folks beteenden.

 • Anna Carlbro

  Tyvärr tror jag att det kommer att dröja länge innan Sverige svänger i den här frågan. Politikerna är blinda och döva för all forskning och alla studier i andra länder.
  Det är absurt att folk får lika många år i fängelse för att ha smugglat cannabis som om de haft ihjäl en människa.
  Om vi nu hade ställts inför valet att cannabis och alkohol var nymodigheter och vi skulle tillåta en av drogerna är jag ganska säker på att alkoholen hade blivit förbjuden och inte cannabis.

  • Anonym

   Man får troligtvis fler år utav att smuggla narkotika än av att döda någon, i Sverige.
   Beroende på omständigheterna…

   • Guest

    Grov narkotikasmuggling = högst tio år
    Mord= lägst 10 år, upp till livstid

    Läs om, läs rätt..

    • Anonym

     Brottsbalkens 3:e kapitel, 1:a paragrafen (med ändrad straffskala genom lag 2009:396): ”Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid.”

     Brottsbalkens 3:e kapitel, 2:a paragrafen: ”Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till de omständigheter som föranlett gärningen eller eljest att anse som mindre grovt, dömes för dråp till fängelse, lägst sex och högst tio år.”

     Det finns otaliga möjligheter att bli dömd till ett mindre straff för att uppsåtligt bringa någon av livet.
     Läs om, läs rätt…

     • Guest

      Grov narkotikasmuggling = lägst två år
      Så mord och dråp bestraffas fortfarande hårdare än grov narkotikasmuggling.
      Läs om, läs rätt..

     • Anonym

      Frågan är om det verkligen gör det i rättssalen.
      Det finns ganska ordentliga skillnader i vad lagen säger och vad domstolarna dömmer i många fall.

      Med tanke på hur det offentliga svenska samhället ser på droger så skulle jag inte vara så säker på min sak om jag var du.

     • Guest

      Jag känner mig rätt säker, åtminstone tills du langar ett antal domslut som visar med vilken övervägande majoritet det svenska samhället utdömer längre fängelsestraff till narkotikasmugglare än till mördare.

     • Anonym

      Att vi har en diskussion om detta och du inte är mer än ”rätt säker” säger ungefär det jag ville säga om vårt samhälle.
      Sen är du tillbaka på begreppet mördare. Jag vet inte om det är rätt benämning på något som fällts för dråp men jag låter det gå.

      Det som spelar roll är att de straff som utdöms och föreskrivs narkotikasmugglare är så pass hårda att de kan jämföras med de som finns för att direkt ta livet utav en annan människa.

     • Guest

      Jag har hört att Somalia är underbart så här års, där är det heller ingen som bryr sig om du tar in ett par ton khat och cannabis i landet.

 • They tried before, and failed miserably. Hopefully they will get a little further this time. Personally i think it would make way more sense if alcohol was the illegal substance and not canabis. You rarely hear about someone being beaten up by stoners, compared to how often people try to blame alcohol for making them do idiotic things.

 • Panter

  Alkohol är ju en inkörsport till annat missbruk, så stoppa då alkoholförsäljningen. Cannabis är ju inte värre att bruka än om man dricker öl eller sprit. Tänk så många som missbrukar alkohol och det är lagligt att sälja. Stackars dessa personer som hänger utanför systembolaget varje dag, men det är lagligt. Jag kan tro att dom som har koll på sitt bruk av cannabis kanske röker det ett par gånger i månaden. Medelsvesson köper alkohol varje helg och det är lagligt men jag kallar dom helgalkholister. Mariana växer på moder jord och tillsätter man inget annat giftigt ämne i detta så är det bra medicin för många människor. Jag tycker att polisen borde hålla ögonen på dom som smugglar mängder av sprit in i landet och dom som smugglar tung narkotika som heroin, amfetamin, extacy m.m.