Köpenhamn legaliserar cannabis?

Medan svenskar på andra sidan sundet förfasar sig så har politikerna i Köpenhamn insett att skademinimering is the shit och vill därför legalisera försäljningen av cannabis för ökad kontroll.

Köpenhamns motsvarighet till kommunfullmäktige har beslutat att ansöka om att få bli en försökskommun med legal försäljning av hasch. På det sättet vill kommunen krympa marknaden för kriminella ligor. – SvT

Precis som politikerna resonerar så kommer förstås legalisering innebära att istället för att maffian tar över alkoholförsäljningen och löser konflikter med våld, så kan systembolag med ökad kontroll dels ge skatteintäkter och dels ge en kontrollerad produkt som inte skadar människor på samma sätt.

Fast ja, nu är det ju cannabis vi pratar om och inte förbudstiden av alkohol på 1920-talet och därmed säljs cannabis på apotek inte systembolag och det är organiserad brottslighet i form av gäng och inte Al Capone som skjuter mot varann på öppen gata med risk för civila offer.

Egentligen är tanken 100 år gammal och lika självklar som anlednigen till att vi inte har förbud av alkohol. Det tar inte bort konsumtionen, det bara minskar kontrollen och ökar skadan på samhället.

Naturligtvis kommer detta också förr eller senare bli den metod som präglar Sverige. Vi ligger bara 30 år efter resten av Europa på området pga av våra politikers enorma övertro på lagstiftning som metod för kontroll av folks beteenden.