Jetplan mot markmål?

Igår var en av de större nyheterna de två stridspiloter från Libyen som deserterade till Malta. De skulle enligt egen utsago ha fått order att attackera civila demonstranter. Ingen verkar ifrågasätta detta, vilket jag kan ha viss sympati för. En kritisk fråga vill jag dock ställa.

Hur sannolikt är det att man använder jetplan (Mirage F1) mot demonstranter? Detta är interceptor-plan som är byggda för Air-to-Air. Att skjuta mot enstaka markmål i tät bebyggelse med ett flygplan som bara har bestyckning för luftmål verkar inte så troligt. Särskilt inte mot bakgrund att Libyen har hundratals flygplan som kan beskjuta markmål. Ska man attackera människor på marken använder man sig också rimligen av helikoptrar, inte jetflygplan.

Det finns förvisso F1-modeller som har bestyckning för att skjuta markmål, men dessa modeller har aldrig exporteras och finns enbart i Frankrike. Inte ens med dessa verkar det dock sannolikt att man skulle skjuta/bomba i tät bebyggelse mot demonstranter…

Så, sannolikt är det istället så att piloterna ifråga har en annan klantillhörighet än demonstranterna, varför de räds ett maktskifte och deserterar till närmsta EU-land, Malta av denna anledning.

Det är få som gillar Kaddafi men om medias enda uppgift är att agera hejarklack så blir jag lite tveksam till den rådande pressetiken…