Isobel Hadley-Kamptz diskuterar Medborgarlön

Liberaldemokraterna argumenterar för ett avskaffande av socialbidrag och andra bidrag och ett införande av plattskatt och medborgarlön.

Isobel tar upp tanken om medborgarlön i sin krönika i Expressen idag.

 • Anonym

  Jag läste L’s manifest och även om det i mångt och mycket är bra, så innehåller det en massa saker som gör att jag aldrig kan tänka mig att rösta på dem.
  Medborgarlönen är en av dem. Jag ser inga problem med medborgarlönen i sig, men när man kombinerar detta med att alla ska få det, så inbegriper det även icke medborgare. Kombinera det med att man öppnar upp gränserna så kommer man snart att råka ut för att folk kommer att åka hit. registrera sig för att få medborgarlön och sedan åka tillbaka till sin ursprungsadress. Iom att staten inte skall bry sig om vad folk gör så kommer de att kunna lyfta den summan i bidrag utan någonsin vara i sverige. Troligen kan man säkert förvänta sig att det går att fixa en process så att man inte ens behöver komma hit för att registrera sig för medborgarlönen.

  • Den enklaste och billigaste formen av medborgarlön är förmodligen Milton Friedmans gamla negativa inkomstskatt, kopplad till medborgarskap. Knappast en ekonomisk omöjlighet, då detta skulle eliminera övriga bidrag och subventioner och byråkrati kring det hela, samt omöjliggöra bidragsinvandring. Men en känslomässig-moralistisk-politisk omöjlighet, tycks det. För många intressen är väl för insyltade i systemet som det nu är uppbyggt. Men det kan bli väldigt brutalistiska nedskärningar lite här och där lite si och så istället, som vi har sett.

   • Anonym

    Har inte läst hans förslag, men Friedman brukar ju vara rätt vettig.