Grekland avkriminaliserar knark

Allt fler länder världen över har insett att det inte är humant att behandla missbrukare som kriminella, det kostar bara massa resurser och det minskar inte utsattheten hos människor, tvärtom leder det till mer och värre kriminalitet och överbelastar kriminalväsendet till ingen nytta alls.

Senast i listan av länder som tänkt om är Grekland, där man nu bestämt sig för att avkriminalisera innehav av illegala droger för eget bruk och samtidigt öka fokuseringen på vård för missbrukare.

I ett land som redan har usel ekonomi är det förstås vettigt att vända varje sten för att hoppas hitta och kunna spara en slant. Genom att inte slösa massa polisresurser på att jaga missbrukare frigör man pengar som kan gå till att bekämpa verklig brottslighet.

Liberaldemokraterna skriver också om en ny rapport som visar att Hollands liberala syn på cannabis lett till minskat bruk bland ungdomar.

Forskning och beprövad erfarenhet visar att nolltolerans skapar utanförskap och mänskliga tragedier där lagstiftaren oftast är den som orsakar mer lidande än drogen i sig. Så ska det inte vara. Missbrukare ska behandlas med vård och inte som kriminella!

 

 

 • Fredrik Lindholm

  Synd att det krävdes i stort sett totalt ekonomiskt sammanbrott för att det skulle ske, men visst får man vara glad över det lilla…

 • Anna Carlbro

  Jag tror tyvärr inte att vi kan hoppas på nåt liknande tillnyktrande i Sverige. Här är det så mycket som är tabu och narkotikapolitiken är ett sånt område.

  • Anonym

   Kulturer ändras med tiden. Det tar tid men det kommer när man väl inser att man inte längre har något val eller då man inser att man är slut som politiker om man står kvar vid sin nuvarande position.

 • Marcus

  Det kanske även medför lite ökad (knark)turism, då får de in ännu mer pengar!