Fotoförbud och avlyssning

I USA finns en debatt om sk Wire tapping laws som används för att skydda polisen mot medborgares kritiska dokumenterande av deras yrkesutövande. Jag ser klara paralleller till den pågående svenska debatten om fotoförbud.

Risken är nämligen överhängande att när väl möjligheten att fotografera/filma på allmän plats snävs åt så är nästa steg att använda lagen också för att skydda polis och andra myndighetsutövare från dokumentation. Eftersom videokameran är dagens främsta vapen mot förtryck och det enda sättet att väcka uppmärksamhet och opinion mot missbruk av maktutövning är det förstås väldigt allvarligt om så sker.

Det kanske låter långsökt, men då ska man veta att något liknande har hänt i flera amerikanska stater, Illinois är det värsta exemplet. Där kan filmande (med ljudinspelning) av polisen leda till 15 års fängelse.

Chris Drew, a Chicago artist, was arrested in December of 2009 for selling art on the streets without a peddler’s license and for recording his encounter with the police. He faces 15 years in prison because he didn’t get permission from the cops. Drew used an audio recorder during his arrest and now faces eavesdropping charges, a class 1 felony.

“That’s one step below attempted murder,” he told the Chicago News Cooperative.

A friend recorded the encounter and a video was posted on YouTube.

Recording a commoner without his or her permission is a Class 4 felony. But recording members of officialdom – a judge, attorney general, state attorney or police officer – is a class 1 felony.

Det är otroligt viktigt att försvara varje inskränkning av friheten att fotografera, filma och göra ljudinspelningar på allmän plats. Om lagstiftarna väl får för sig att de kan börja använda detta för att skydda sig mot jobbiga politiska aktivister, så ligger vi illa till.

The Eavesdropping Act applies in 12 states and recording is a serious crime in nine states. In Maryland, Illinois and Massachusetts it is flat out illegal to record conversations with cops. Illinois is currently prosecuting nine people.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=72_ZzJCfESc

 • Anonym

  USA är på väg att sätta sig i en situation där folk till slut börjar skjuta organiserat på ordningsmakten.

  Eftersom vi enbart har en idéfattig bulltant som justitieminister som inte förstår bättre så kommer Sverige att följa samma väg med skillnaden att många svenskar är för timida för att ens ifrågasätta alla konstiga lagar och regler.

  • Det kommer sannolikt bli en del väpnade upplopp när ekonomin i USA kraschar. :P

 • Andreas

  Kom genast att tänka på de där två sviniga och maktmissbrukande poliserna som trakaserade folk och hotade den där journalisten i stockholms tunnelbana för ~1 år sedan, maktmissbruket leder ju redan nu till ett läge med fotoförbud.

  • K-SATANAS

   Du talar som du har förstånd till, jag kan garantera att de var i samma ålder som dig. Båda är bra poliser, i bland gör alla fel beslut och trakasserat någon har de inte gjort. Det är inte lätt att göra ett riktigt jobb när vissa individer gör all de kan för att jävlas så mycket de kan.
   Hade det varit äldre poliser så hade de helt enkelt bara kastat ut personerna i fråga och inte inlett en diskussion. Att diskutera med medborgare i en tjänstesituation är en dödssynd. Dom lär sig till nästa gång.

   • Anonym

    Kan man inte göra sitt jobb utan att bryta mot reglerna så ska man sluta som polis.

    Reglerna finns där av en anledning.

 • K-SATANAS

  Att fota och filma på allmän plats kan aldrig bli olagligt. Vad det handlar om är att använda visst material i vissa situationer d v s i så kallat bevishänseende.
  Enligt Ask så ska journalister undantagas. Således kan ” andra statsmaktens” material användas vid ex huvudförhandling.
  Tyvärr innebär ju detta att folkets möjlighet att själva använda sig av fotomaterial rättsligt beskärs och riksdagshuset med undersåten journalistkåren är de som bestämmer vad som kan användas som ex fototeknisk bevisföring på allmän plats.
  Men som jag ser det så finns det inget hinder att en ” medborgares” egenhändiga lilla videosnutt, vidarebefordras till en journalist. Vad jag har sett står det inget om källmaterial d v s att bara medias eget material får användas.