Förbjud omskärelse av barn

Rättigheter är individuella och värderelativism är det vidrigaste jag vet.

Därför tycker jag det är viktigt att uppmärksamma en debattartikel på DN om just behovet av ett förbud av omskärelse av pojkar (barn).

Statens mest grundläggande plikt är att skydda individens negativa rättigheter. Det är en grundläggande pelare i liberal moralfilosofi och ideologi.

Dessa rättigheter gäller alla, oavsett föräldrar och sammanhang man lever i. Ett barn ska ha rätt till sin kroppsliga integritet och inte påtvingas ingrepp och kränkningar i denna pga sina föräldrars ideologi eller religiösa tro. Det är inte okej att tatuera barn och det skall inte heller vara okej att stympa könsorganen på dem.

Det spelar ingen roll om skälen är kosmetiska eller religiösa, det finns en gräns för vad du som förälder kan bestämma över dina barn, eftersom de i slutändan är egna individer. Måhända i din vård, men inte utan gränser.

Att du tycker det vore snyggt med en tatuering, eller med omskuret ollon, eller om den religion du valt tillhörighet kräver det – det spelar juridiskt sett ingen roll.

Du har rätt till din tro, du har inte rätt att kränka ditt barns kroppsliga integritet. Gränsen för din frihet går nämligen när den kränker en annan persons frihet. Och det gör mycket konkret sådana ingrepp som omskärelse.

Därför måste omskärelse av barn förbjudas. Det är oerhört få saker jag som liberal ser förbud som lösning på, men detta är definitivt ett av dem.

Andra om detta: Avpixlat,
 • Johan Klingberg

  Vad säger du om föräldrar som opererar sina barn till ett kön när de är födda med två då? Med din logik bör de inte få operera sig förrens de är 18.

  • Du menar helst seriöst att medicinska ingrepp i könsorgan (som dessutom är extremt ovanliga) är jämförbara med totalt onödiga stympningar på tusentals spädbarn årligen?

 • Johan Klingberg

  Operera sina barn till ett kön, när de är födda med två är helt kulturellt baserat, och jag har aldrig hört någon klaga på det.

  Varför jag tror debatten om omskärelse av religiösa skäl är baserad på främlingsfientlighet.

  • Intersexualism är en annan fråga, men det finns många intersexuella som argumenterar just för att man ska undvika också dessa ingrepp. Jag är inte insatt nog i det för att ha en stark åsikt. Men det är ett medicinskt motiverat ingrepp, dessa könsorgan är missbildade och sällan fullt fungerande. Det handlar inte bara om att sortera in barnen i ett kön, när så är fallet bör man förmodligen avstå tills barnet är stort nog att själv identifiera sin könsidentitet.

 • Anonym

  Stoppa könsstympning av barn.
  Föräldrar som könsstympat sina barn ska vid utökning av barn kontrolleras och om barnet riskerar könsstympas av sina föräldrar skall barnet omhändertas och skyddas mot föräldrarnas övergrepp.

  Religiöst fanatiskt vansinne.

 • aron

  gött Hanna! friheten e störst inte Allah! den som vill vid 16 års ålder får gärna operera sig för Moses Allah eller vänsterkommunismen! jag betalar då gärna omskärelser via skatten!
  Men ett barn är ett oskrivet blad och bör få utvecklas åt det håll den önskar i harmoni och kärlek