Förbjud kött från rituell slakt!

Djurskyddet.se har startat en namninsamling till stöd för förbud mot import av kött från rituellt slaktade djur, där religiösa krav finns att djuren ska dö utan bedövning.

Slakten sker genom att halsen skärs av, varpå djuren förblöder, något som givetvis är mycket smärtsamt, ger dödsångest och det kan ta minuter innan djuret slutligen förlorar medvetandet, allt i religionens namn.

Idag slaktas allt fler djur inom EU utan bedövning. Orsaken uppges vara efterfrågan från religiösa grupper, men slakten är mycket större än behovet hos religiöst motiverade konsumenter. Den verkliga orsaken är ekonomisk.

– Det blir billigare att slakta djuren utan bedövning än att ha kvar bedövningen som ett extra slaktmoment, säger Katarina Lingehag-Ekholm från Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse.

Oavsett det sker av ekonomiska eller religiösa skäl så är det naturligtvis vidrigt och något som borde vara förbjudet i enlighet med de lagar som redan finns för skydd mot djurplågeri. Så är det också i Sverige, men samtidigt tillåter man import av detta etiskt befläckade kött – helt utan märkning – vilket gör att konsumenter både i hemmet, i skolmatsalar och liknande kanske äter detta kött utan möjlighet att välja bort det.

Så ska det naturligtvis inte behöva vara. Fler företag borde börja märka upp kött och uppmärksamhet och hot om lagstiftning kan förhoppningsvis få fler konsumenter att uppmärksamma detta och få företagen att börja märka kött som kommer från slakterier där detta religiöst grundade djurplågeri pågår.

Konsumentmakt är viktigt i ett liberalt samhälle och därför uppmanar jag alla som läser detta att skriva på denna namninsamling.

 

 • Jag hoppas att du inser att det råden en enorm essentiell skillnad mellan konsumentmakt och konsumenter som lobbar för lagstiftning.

  • Absolut, men vi har ju en marknad som är så reglerad att folk inte förväntar sig behöva tänka själva och ta ansvar som konsumenter.

 • Fredrik Lindholm

  Skär du halsen av ett däggdjur på rätt sätt så sjunker blodtrycket i hjärnan så snabbt att medvetslöshet inträffar före döden.

  Jämför med jakt som verkligen är slumpens hav…

  • ”Före döden” ja, men det är ju ingen större tröst om det tar minuter och är ytterst plågsamt innan dess.

   Ja, jakt kan också vara grymt om jägaren inte är skicklig nog men det är ett relativt litet problem eftersom jakt inte sker på industriell skala (per definition).

   • Fredrik Lindholm

    Medvetslösa plågas inte. Kroppens position påverkar även blodflödet ut (som redan är högt då blodtrycket är högre än lufttrycket). Sedan så kräver det så mycket av slaktaren att du inte kan låta 17-åriga praktikanter med slaktmask lösa jobbet.

    P.S. Sedan så är valet av ordet ”rituell” väldigt olyckligt…