Feminist-logik

FEMINISM. Ibland undrar jag om en del kvinnor inte kallar sig feminister bara för att dom helt enkelt gillar att beklaga sig.

Nu har nåt spån på Newsmill, ordförande i Liberala Kvinnor, beklagat sig över att valörerna på de nya sedlarna som Riksbanken presenterat ger ett större totalvärde för män än för kvinnor.

Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna. Den hierarkiska ordningen kan därmed sägas vara symboliskt bekräftad.

Det beror på det enkla faktumet att det är ett stort hopp mellan 1000 och 500 kronor och ens om man lägger ihop alla sedlarna utom 1000-kronorssedeln så får man inte ihop 1000 kronor. Men låt säga att Riksbanken hade valt att sätta en kvinna på 1000-kronorssedeln, är det någon som på allvar inte hade trott att nån feminist hade beklagat sig då över att det istället var fler antal män än kvinnor på sedlarna?

”Det är ingen slump att många upplever att feminism inte handlar om jämställdhet…”

Det är ingen slump att många upplever att feminism inte handlar om jämställdhet, utan om att ge kvinnor övertag på så många områden som möjligt för att kompensera för en upplevt kollektiv underlägsenhet. Åh ena sidan har 1000 en större valör, men den sedel de flesta av oss ser dagligen är 20-sedeln och den kommer prydas av Astrid Lindgren. 1000-sedeln är vi nog få utöver möjligen Bonnie Bernström och hennes gelikar i politikerklassen som kommer se särskilt ofta.

Det är samma mentalitet som när svarta i USA ville ha skadestånd (retribution) för vad deras förfäder råkat ut för. Att man tillhör en grupp, en abstrakt konstruktion, genom att dela könsorgan med hälften av befolkningen, betyder inte att det som drabbar en person i den gruppen automatiskt också – om än i någon slags symbolisk mening – drabbat en själv. Inte ens när skälet till handlingen är könet.

För det som drabbar en person för dennes kön behöver för någon annan inte vara ett problem! Vi är mer individer än vi är våra kön och den här sortens trams gör att verkliga problem hamnar i skymundan. Det är också en av många anledningar till att jag aldrig skulle kalla mig feminist. Jag vill se jämställdhet mellan alla människor, oavsett kön. Samma rättigheter, samma skyldigheter. Ingen särbehandling i någon riktning.

Mer om detta hos: Mattias Wallentin