Ett europeiskt D.E.A.

Folkpartiet vill ha ”hårdare tag” mot droger. Man menar att problemet med att lagstiftningen inte fungerar är att den inte är internationell nog. Så, man vill göra som man gjort i USA och instifta en överstatlig organisation som bekämpar drogerna. En europeisk ”Drug Enforcement Agency”. Med vassare tänder skulle man kunna göra mer, menar Folkpartiet.

Problemet är ju dock att vi har redan facit för hur resultatet av hårdare tag mot droger ser ut. Fler människor som spenderar längre tid i fängelse, mer brottslighet och fler förstöra liv av lagarna snarare än av drogerna och i värsta fall regelrätta krig på gatorna, som i Mexiko.

Massor av pengar har spenderats på detta och efter ett halvt decennium så börjar allt färre kunna hålla masken när de argumenterar för mer av samma lösning. Det fungerar helt enkelt inte.

Law Enforcement Against Prohibition heter en organisation i USA. Den består av aktiva och föredetta poliser som sett genom sitt jobb att denna taktik inte fungerar och som börjat känna en allt större olust inför att använda lagen för att bekämpa det sociala problem som drogmissbruk utgör. När lagstiftningen och polisen förstör livet för människor mer än drogmissbruket gör, ja då har något blivit fel.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rE91udR-gbU

Det finns ingen anledning för Sverige och Europa att göra samma misstag som redan begåtts i USA. Lösningen heter inte hårdare straff och mer överstatliga lösningar. Lösningen heter skadereduktion och att bekämpa sociala problem med sociala medel.

 • emil

  Vad annat kan man förvänta sig av Folkpartiet illiberalerna?

 • McOven

  Än en gång har Foklpartiet stått upp för frihet och liberala verderingar. Bra jobbat Folkpartiet!

 • K-SATANAS

  Allt handlar om ekonomi, har inget med liberala värderingar att göra. vad är mest ekonomisk för SV.

 • K-SATANAS

  Eftersom jag har lite tid över och inte vågar porrsurfa, för då blir det väl en virusinvasion igen , jag tackar min lilla dataängel för ännu en gång för uppstädningen..Tack ska du ha lilla vännen :-9.. så tror jag man måste se narkotikafrågan utifrån olika perspektiv.

  Det är samhällsekonomisk, medborgares trygghet samt liberala värderingar.
  Att ” släppa lös” narkotika är då en liberal värdering. Nackdelen är just detta. Den kriminella sidan har sina främsta inkomster just från narkotika.
  Att strypa dessa inkomster kommer inte att innebära att de plötsligt försvinner.
  De kommer helt enkelt att söka nya marknader. Vad det då handlar om är då vilket är mest viktigt ? Liberala värderingar d v s att i princip få bruka och kanske köpa vilka droger du vill på laglig väg kontra samhällsekonomiska biten som också innefattar medborgares trygghet.

  Visst samhället tjänar säkert massor på att legalisera och själv ta kontrollen över försäljning, distribution mm.
  Men vad händer med de kriminella gängen ? De kommer inte att sitta med armarna i kors och bli vanliga socfall.

  För den som har sett gangs of New York kanske en liten väckarklocka ringer. Hade de haft narkotikan ( förutom opium som redan var etablerat ) så hade gängen säkert redan då haft denna kontroll. Vad hade gängen i New York, jo de hade områdena i sig d v s de kontrollerade folket i dessa områden.
  De hade inte bara alla butiker i sitt våld , utan kontrollerade även alla som faktisk bodde inom varje gängs område. Vi ser redan nu dessa tendenser, även i Sverige.

  Vad som starkt oroar mig i denna debatt är just vad händer med folket ?
  Jag är helt övertygad om att tappar gängen sin narkotika så, kommer de själva inför sin egen beskattning av de som bor i området. Det kommer bli egna vägtullar, beskyddaravgifter, de kommer tvinga missbrukare att betala avgifter för sitt missbruk, de kommer totalt att kontrollera sina områden, sina egna lagar och de boende kommer lida än mer.

  Tyvärr är min övertygelse att samhället totalt sätt kommer att förlora på detta. För min egen del så är jag övertygad om att det bästa är att låta saken vara som den är.
  Orsaken är inte att narkotikan / användandet i sig ska vara straffbart, utan att samhället tjänar mest på att låta de kriminella fortsättningsvis sköta hanteringen.