Ett europeiskt D.E.A.

Folkpartiet vill ha ”hårdare tag” mot droger. Man menar att problemet med att lagstiftningen inte fungerar är att den inte är internationell nog. Så, man vill göra som man gjort i USA och instifta en överstatlig organisation som bekämpar drogerna. En europeisk ”Drug Enforcement Agency”. Med vassare tänder skulle man kunna göra mer, menar Folkpartiet.

Problemet är ju dock att vi har redan facit för hur resultatet av hårdare tag mot droger ser ut. Fler människor som spenderar längre tid i fängelse, mer brottslighet och fler förstöra liv av lagarna snarare än av drogerna och i värsta fall regelrätta krig på gatorna, som i Mexiko.

Massor av pengar har spenderats på detta och efter ett halvt decennium så börjar allt färre kunna hålla masken när de argumenterar för mer av samma lösning. Det fungerar helt enkelt inte.

Law Enforcement Against Prohibition heter en organisation i USA. Den består av aktiva och föredetta poliser som sett genom sitt jobb att denna taktik inte fungerar och som börjat känna en allt större olust inför att använda lagen för att bekämpa det sociala problem som drogmissbruk utgör. När lagstiftningen och polisen förstör livet för människor mer än drogmissbruket gör, ja då har något blivit fel.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rE91udR-gbU

Det finns ingen anledning för Sverige och Europa att göra samma misstag som redan begåtts i USA. Lösningen heter inte hårdare straff och mer överstatliga lösningar. Lösningen heter skadereduktion och att bekämpa sociala problem med sociala medel.