Drugs are bad, m’kay?

Polisen i Jönköpings län har bestämt sig för att sluta med sk ”droginformation” (antidrogpropaganda) på skolorna eftersom denna visat sig ha motsatt effekt. Istället för att minska bruket av illegala berusningsmedel har detta ökat.

– Vårt mål med att informera om narkotika var att användandet skulle gå ner. Men i stället ökade användandet av narkotika i samhället, säger Per-Åke Eld, chef för spaningsverksamheten vid polisen i Jönköping, till SVT:s Jönköpingsnytt.

Metro

-Vi har valt att koncentrera oss på att informera föräldrar på föräldramöten, säger Linda Andersson, som är fältsekreterare i Jönköpings kommun. Vi arbetar efter en modell som vi kallar för föräldrar förebygger.

SVT

Personligen tycker jag det är hysteriskt roligt att poliser som kommer till skolan och säger ”drugs are baaad…don’t do drugs.. m’kay?” har motsatt effekt. Det visar att ungar idag tänker själva, inte är så lättlurade och framförallt kontrollerar saker som vuxna säger genom att läsa information på Internet.

Alla olagliga berusningsmedel är inte automatiskt livsfarliga och alla berusningsmedel som är lagliga är inte automatiskt ofarliga. Det krävs förnuft för att inte stoppa i sig fel ämne eller för mycket av det. Förnuft får man inte genom att lyssna på propaganda som resonerar i svartvita termer om lagligt/olagligt, ”knark” och ”lagliga substanser”.

  • K-SATANAS

    Det går inte att prata med folk/ individer/ ungdomar å vad fan det är, du måste avskräcka genom dofter, urin, blod, avföring..visa autentiska missbrukare i sina värsta stunder..döende, utmärglade.. då får du effekt, aldrig annars.

  • Magnus

    Intressant nog hade det lite samma effekt när Forum för Levande Historia först var ute i skolorna och informerade om Förintelsen. Andelen unga som trodde Förintelsen var påhittad minskade förvisso planenligt, men det gjorde även andelen unga övertygade om att den verkligen inträffat (dvs. fler blev skeptiska).

    Man får väl anta att många ungdomar helt enkelt ogillar att få etablissemangets sanningar nerkörda i halsen. Något jag (utan att vara vare sig revisionist eller drogförespråkare) ser som ett sundhetstecken.

    För övrigt är jag lite nyfiken på vem den där skitsnygga tjejen vars bild ersatt din egen längst upp till höger på sidan egentligen är?