Drugs are bad, m’kay?

Polisen i Jönköpings län har bestämt sig för att sluta med sk ”droginformation” (antidrogpropaganda) på skolorna eftersom denna visat sig ha motsatt effekt. Istället för att minska bruket av illegala berusningsmedel har detta ökat.

– Vårt mål med att informera om narkotika var att användandet skulle gå ner. Men i stället ökade användandet av narkotika i samhället, säger Per-Åke Eld, chef för spaningsverksamheten vid polisen i Jönköping, till SVT:s Jönköpingsnytt.

Metro

-Vi har valt att koncentrera oss på att informera föräldrar på föräldramöten, säger Linda Andersson, som är fältsekreterare i Jönköpings kommun. Vi arbetar efter en modell som vi kallar för föräldrar förebygger.

SVT

Personligen tycker jag det är hysteriskt roligt att poliser som kommer till skolan och säger ”drugs are baaad…don’t do drugs.. m’kay?” har motsatt effekt. Det visar att ungar idag tänker själva, inte är så lättlurade och framförallt kontrollerar saker som vuxna säger genom att läsa information på Internet.

Alla olagliga berusningsmedel är inte automatiskt livsfarliga och alla berusningsmedel som är lagliga är inte automatiskt ofarliga. Det krävs förnuft för att inte stoppa i sig fel ämne eller för mycket av det. Förnuft får man inte genom att lyssna på propaganda som resonerar i svartvita termer om lagligt/olagligt, ”knark” och ”lagliga substanser”.