DRM ökar piratkopieringen

DRM-skydd, dvs tekniska hinder för kopiering av digitalt material, ökar sannolikt piratkopieringen. Det är den slutsats två forskare drar av sina studier, oberoende av varandra.

Piratpartiet sa detta redan för flera år sedan så för oss som följt frågan om piratkopiering är det förstås inget nytt. Tvärtom är jag en av de som beklagat mig flera gånger över hur DRM saboterar för mig när jag försökt använda lagligt inköpta filmer och spel.

DVD-läsare som inte klarar nya skivor, för att de har nya DRM som inte stöds av spelaren, eller spel som kräver Internetanslutning där anslutningen strular pga inkompabilitet med virusskydd eller brandvägg. Anledningarna till strul är många men alla har samma lösning – ladda ner piratkopian. Den är gratis och funkar.

Mot den bakgrunden är det ganska självklart att många väljer att ladda ner istället för att köpa. Det är en sak att konkurrera med ”gratis”, en annan att konkurrera med sämre fungerande produkter.

I Sverige är dessutom kopiering för privat bruk och att dela med sig av musik till en mindre krets lagligt så DRM borde göras olagliga eftersom de hindrar denna lagliga kopiering för den vanlige hemmaanvändaren. En åsikt Piratpartiet också framhärdade redan för flera år sedan.

Det är trevligt när forskare bevisar det man sagt hela tiden!

 • Fredrik Lindholm

  Nja, att olagliggöra DRM är fel väg att gå. Däremot så bör DRMs etc inte ges större vikt än vilket privat avtal som helst.

  Vad gäller DVD-skivor så har ju regionsystemet alltid varit en slags DRM. Lösningen på det vore att tillåta parallellimport, om jag har fattat saken rätt.

 • Just detta med att vara lika bra eller bättre än piratkopior är kärnan i problematiken. Nu spelar jag inte så värst mycket spel längre (köpte medvetet en skruttig burk). Däremot har jag blivit bränd ett flertal gånger när det gäller filmer. Jag betalar gärna en slant för att försäkra mig om att jag får en film i bra kvalité, i ett format som jag kan spela upp och gärna med textning på ett språk jag begriper. Istället har jag drabbats vid ett flertal tillfällen av usel bild, dåligt synkade textremsor och värdelösa översättningar (eller rent av översättningar av översättningar) – för att inte tala om all skit man måste genomlida när man spelar upp de flesta dvd:er. Jämför då med de grupper av privatpersoner som rippar animé-serier från japansk teve och på mindre än ett dygn har översatt, textat och lagt upp som torrent, allt i en superb kvalité. Att köpa animé på dvd har jag gett upp för länge sedan.

  • KullbackLeibler

   ”…för att inte tala om all skit man måste genomlida när man spelar upp de flesta dvd:er.”

   Ironiskt nog så blir det den som köper dvd’n som straffas med ”anti-pirat-reklam”, som inte går att skippa utan måste genomlidas. Varje gång jag råkar ut för en sån, slår mig tanken om att jag borde laddat ner filmen istället. :)

  • KullbackLeibler