DRM ökar piratkopieringen

DRM-skydd, dvs tekniska hinder för kopiering av digitalt material, ökar sannolikt piratkopieringen. Det är den slutsats två forskare drar av sina studier, oberoende av varandra.

Piratpartiet sa detta redan för flera år sedan så för oss som följt frågan om piratkopiering är det förstås inget nytt. Tvärtom är jag en av de som beklagat mig flera gånger över hur DRM saboterar för mig när jag försökt använda lagligt inköpta filmer och spel.

DVD-läsare som inte klarar nya skivor, för att de har nya DRM som inte stöds av spelaren, eller spel som kräver Internetanslutning där anslutningen strular pga inkompabilitet med virusskydd eller brandvägg. Anledningarna till strul är många men alla har samma lösning – ladda ner piratkopian. Den är gratis och funkar.

Mot den bakgrunden är det ganska självklart att många väljer att ladda ner istället för att köpa. Det är en sak att konkurrera med ”gratis”, en annan att konkurrera med sämre fungerande produkter.

I Sverige är dessutom kopiering för privat bruk och att dela med sig av musik till en mindre krets lagligt så DRM borde göras olagliga eftersom de hindrar denna lagliga kopiering för den vanlige hemmaanvändaren. En åsikt Piratpartiet också framhärdade redan för flera år sedan.

Det är trevligt när forskare bevisar det man sagt hela tiden!