Det förlorade slaget om cannabis

Weeds. Harold and Kumar go to White Castle, The Big Lebowski… Listan på filmer och tv-serier i populärkulturen som har temat cannabis kan göras lång. De flesta med budget åtskilligt över de 50 miljoner regeringen ska använda när de tar i ”med krafttag” i en satsning mot cannabisanvändningen hos ungdomar. Likt Don Quijotes kamp mot väderkvarnar lär resultatet bli tämligen fruktlöst.

I USA är det mainstream sedan länge att röka cannabis  och eftersom 90% [subjektiv uppskattning] av all populärkultur ungdomar i Sverige konsumerar är Amerikansk, är det förstås inte konstigt att många gör som Bill Clinton, Mona Sahlin, Tomas Bodström och i stort sett varenda känd musiker gjort och röker cannabis. En gång eller några gånger. Utan att sluta som Whitney Houston, kanske bör tilläggas (som knarkar kokain och inte cannabis för övrigt).

I USA har cannabisrökningen större spridning än tobak bland ungdomar och det är förstås en glad nyhet, om man bryr sig om skadeverkningar och inte bara är moralhysterisk. Cannabis är nämligen mindre skadligt än tobak och framförallt inte beroendeframkallande så som nikotin (som ligger i nivå med heroin på det området).

Hammare är det enda verktyget i verktygslådan så man slår oavsett det är en spik eller skruv som ska ner. Går det inget bra? Ja, då slår man bara hårdare!

Politikernas åtgärder är symptomatiska för den övertro på lagstiftning som många svenskar har. Hammare är det enda verktyget i verktygslådan så man slår oavsett det är en spik eller skruv som ska ner. Går det inget bra? Ja, då slår man bara hårdare!

Men propagandakriget är över sedan länge och de skräckpropagandavideos om människor som under hashpsykos hoppade ut genom fönster i tron att de kunde flyga på 50-talet gav inte något trovärdigt intryck hos ungdomar då och de gör de inte 2011 heller.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=B5C4fj_kv4M

Cannabis är inte heroin. Cannabis är inte kokain. Cannabis är inte ens alkohol. Faktum är att cannabis används allt oftare i medicinskt syfte för att motverka och behandla alltifrån cancer till multipel skleros. Förvisso inte i det efterblivna Sverige där moralhysterin härskar över förnuftet. Men i länder som Finland, Kanada, ett flertal stater i USA och många andra länder världen över har man nyktrat till och insett att världen inte är svartvit. Så som t.ex. Portugal, där man legaliserade användning och innehav för drygt ett decennium sedan och nu har det lägsta antalet cannabisanvändare över 15 år, i hela EU.

Så, vi får se vad de kastar bort dessa 50 miljoner på, men oavsett vad det är så lär det knappast ha större inverkan än en säsong av den prisbelönade TV-serien Weeds. Eller en ståup-show av Dave Chapelle där temat är frekvent. Eller random highschool-rulle. Kan man bli president i USA kanske det inte är världens undergång att röka cannabis några gånger, eller under en period i sitt liv.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3mEZqlWXnss

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tUWEqIxqxms

Mer om detta hos: Ludwig von Mises Institut,