Det förlorade slaget om cannabis

Weeds. Harold and Kumar go to White Castle, The Big Lebowski… Listan på filmer och tv-serier i populärkulturen som har temat cannabis kan göras lång. De flesta med budget åtskilligt över de 50 miljoner regeringen ska använda när de tar i ”med krafttag” i en satsning mot cannabisanvändningen hos ungdomar. Likt Don Quijotes kamp mot väderkvarnar lär resultatet bli tämligen fruktlöst.

I USA är det mainstream sedan länge att röka cannabis  och eftersom 90% [subjektiv uppskattning] av all populärkultur ungdomar i Sverige konsumerar är Amerikansk, är det förstås inte konstigt att många gör som Bill Clinton, Mona Sahlin, Tomas Bodström och i stort sett varenda känd musiker gjort och röker cannabis. En gång eller några gånger. Utan att sluta som Whitney Houston, kanske bör tilläggas (som knarkar kokain och inte cannabis för övrigt).

I USA har cannabisrökningen större spridning än tobak bland ungdomar och det är förstås en glad nyhet, om man bryr sig om skadeverkningar och inte bara är moralhysterisk. Cannabis är nämligen mindre skadligt än tobak och framförallt inte beroendeframkallande så som nikotin (som ligger i nivå med heroin på det området).

Hammare är det enda verktyget i verktygslådan så man slår oavsett det är en spik eller skruv som ska ner. Går det inget bra? Ja, då slår man bara hårdare!

Politikernas åtgärder är symptomatiska för den övertro på lagstiftning som många svenskar har. Hammare är det enda verktyget i verktygslådan så man slår oavsett det är en spik eller skruv som ska ner. Går det inget bra? Ja, då slår man bara hårdare!

Men propagandakriget är över sedan länge och de skräckpropagandavideos om människor som under hashpsykos hoppade ut genom fönster i tron att de kunde flyga på 50-talet gav inte något trovärdigt intryck hos ungdomar då och de gör de inte 2011 heller.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=B5C4fj_kv4M

Cannabis är inte heroin. Cannabis är inte kokain. Cannabis är inte ens alkohol. Faktum är att cannabis används allt oftare i medicinskt syfte för att motverka och behandla alltifrån cancer till multipel skleros. Förvisso inte i det efterblivna Sverige där moralhysterin härskar över förnuftet. Men i länder som Finland, Kanada, ett flertal stater i USA och många andra länder världen över har man nyktrat till och insett att världen inte är svartvit. Så som t.ex. Portugal, där man legaliserade användning och innehav för drygt ett decennium sedan och nu har det lägsta antalet cannabisanvändare över 15 år, i hela EU.

Så, vi får se vad de kastar bort dessa 50 miljoner på, men oavsett vad det är så lär det knappast ha större inverkan än en säsong av den prisbelönade TV-serien Weeds. Eller en ståup-show av Dave Chapelle där temat är frekvent. Eller random highschool-rulle. Kan man bli president i USA kanske det inte är världens undergång att röka cannabis några gånger, eller under en period i sitt liv.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3mEZqlWXnss

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tUWEqIxqxms

Mer om detta hos: Ludwig von Mises Institut,
 • Michael Fux

  Otroligt samhälle som kan förneka sanningen för sig självt under en så lång tid .

 • Lin

  Vad har du för källor till att nikotin är lika befoendeframkallande som heroin? Och att vad får dig att säga att det är mainstream att röka cannabis i usa? Har du bott där och fått den uppfattningen? Jag har bott där och håller verkligen inte med, i vissa kretsar kanske med det finns en gigantisk motkultur där det är socialt självmord att ta droger. Jag tror absolut på att cannabis kan hjälpa somliga att äta eller slappna av men på dig låter det som om det är en medecin, när det i själva verket är en otroligt beroendeframkallande drog som gör oss sinnesslöa och massakerar våra hjärnceller.

  • Felix Martinsson

   Det står bland annat i boken ”Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman.” av Lasse Wierup Nikoin är ungefär 50% mer beroendeframkallande än heroin. Cannabis är inte beroendeframkallande alls.

   • Lin

    Jag förstår nu att det måste handla om en person som förtär samma mängd heroin som nikotin. Låter vettigt då.

    Intressant det här med cannabis dock. Jag tror dig jag är bara otroligt förvånad. Hur kommer det sig då att människor missbrukar det?

    • Förmodligen av samma anledning folk kan missbruka poker, WoW, porr etc. som inte heller är kemiskt beroendeframkallande.

 • Mike

  Nikotin är mer beroende än heroin.

  Har du någonsin sett någon missbrukare inte röka tobak?

  Cannabis dödar inte hjärnceller utan presrverar dem du borde läsa på lite om hur cannabis påverkar alzheimers.
  Därimot påverkar det minnet men det är inte pga det dödar hjärnceller som men alkohol . Dom som blir sinneslöa på cannabis blir det pga dom saknar kapacitet i hjärnan. Alla som rökt cannabis vet att det sätter fart på tankarna och det är därför man är så trött dagen efter, det är som styrketräning för hjärnan.

  Märks att du inte har alltför djup erfarenhet av vad du pratar om själv.

  • Lin

   Din första mening är (som resten av ditt inlägg) gramatiskt inkorrekt men jag antar att du menar att heroin är mer beroendeframkallande än nikotin. Jag sa inte att det inte var sant, jag frågade bara skribenten var informationen kommer ifrån, din kommentar var bara onödig om du inte har en referens.

   Att fråga mig ifall jag någonsin sett en missbrukare som inte röker tycker jag är fullständigt orelevant, hur menade du egentligen där?

   Jag får ta tillbaka mitt påstående om att cannabis skadar hjärncellerna, jag uttryckte mig dåligt. Däremot är det en skadlig drog. Jag vet mycket väl vad jag pratar om då jag som 16 åring använde cannabis frekvent under flera år. 

   Jag menade inte att ifrågasätta att
   cannabis kan hjälpa människor äta, slappna av eller människor med allzheimers. Det jag är skeptisk till är skribentens sätt att prata så gott om cannabis utan att också framhålla bieffekterna.

   • ”Din första mening är (som resten av ditt inlägg) gramatiskt inkorrekt”

    Har ingenting att göra med verklighetsöverstämmandet i vare sig Mikes eller dina argument.

    ”…är fullständigt orelevant,”

    Irrelevant heter det. Kastar sten i glashus ser jag. ;-)

    ”Däremot är det en skadlig drog. Jag vet mycket väl vad jag pratar om då jag som 16 åring använde cannabis frekvent under flera år. ”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anecdotal_evidence