Den egyptiska vintern

Inte nog med att islamisterna i Muslimska Brödraskapet fick 90% av rösterna i Egyptens val, radikala muslimer har nu eldat upp det Egyptiska Institutet, ett bibliotek grundat av Napoleon på 1800-talet med en stor mängd ovärderliga historiska dokument.

Det verkar onekligen som Islam kommit att handla om att permanenta medeltid i Egypten idag och all form av upplysning och intellektuellt präglade institutioner ska bekämpas med våld för att garantera att ingen lär sig något som riskerar undergräva Islams auktoritet. Eller så är man bara totalt ignorant om vad det är man håller på med, vilket är illa nog när det får samma konsekvenser.

The Institute was established in 1798 by the French, and held an estimated 200,000 volumes, including rare accounts of Egypt in the 18th Century. I must confess I had no knowledge of the Institute before yesterday, but because I, like many privileged folks in the developed world, have access to Wikipedia, I know it is an important building, and an important repository of information. Yet most Egyptians don’t have that luxury. As Larry Rothfield points out, neither the protesters, nor the military seemed to know this was an important building containing books and manuscripts. Initial accounts describe troops throwing rocks down from the roof at protestors, and the protestors responding with molotov cocktails. It is not clear who started the exchange, but the result is clear. An important repository of knowledge has been destroyed.
illicit culturalproperty

Man får de ledare man förtjänar, finns det ett talesätt som går. När nu Egypten går mot islamism och radikal islam verkar det onekligen ske med det egyptiska folkets välsignelse.

Well, good riddance.

 • Ingenjören

  ”Inte nog med att islamisterna i Muslimska Brödraskapet fick 90% av rösterna i Egyptens val”

  Fail. Muslimska brödraskapet fick 36%, inte 90%, ja, jag förstår att du främst är intresserad av att sprida hat mot muslimer och att fakta inte är så viktiga, men ljug inte om saker som är så enkla att kontrollera.

  • Sorry, jag missuppfattade en text jag läste där det stod att islamisterna totalt fick 90%, men det var fler partier än Muslimska Brödraskapet som ingick där. Tack för korrigeringen!

   Fö hatar jag all religion.

   • Ingenjören

    Att Islamisterna totalt skulle ha fått 90% av rösterna stämmer inte heller med någon annan källa jag lyckats hitta, hur jag än räknar kommer jag inte upp i mer än 69%(vare sig på wikipedias artikel om valresultatet, tidningarna som bevakat det eller myndigheternas hemsidor).

    Det är problemet med att inte i bloggposter hänvisa till sina källor, det blir du som står för felaktigheterna snarare än din opålitliga källa. Vidare har jag ingen aning ifall du hänvisar till en text som begriper eller inte begriper Egyptisk politik, ifall du missuppfattat den (t ex om den sa att det i vissa distrikt var så att islamisterna fick 90%) eller ifall den helt enkelt blåljög om hur många röster islamisterna fick, vilken agenda den i så fall gjorde det utifrån.

    Jag har lite svårt att försåt varför så många verkar önska att det går dåligt för de sekulära krafterna i Egypten. Med sådana religionskritiska vänner behöver de sekulära krafterna i Egypten inga fiender.