Bruk av cannabis är inte missbruk

Cannabis är inte beroendeframkallande. Det saknar förmågan att framkalla abstinens på samma sätt som kaffe, alkohol och nikotin t.ex. gör. Vidare är cannabis inte farligt. Det går inte att dö av bruk av cannabis (vilket är mer än man kan säga om alkohol).

Så när Weise säger ”Man kan göra fel men i det här fallet handlade det uppenbarligen om ett beroende.” om idolvinnaren Jays användande av cannabis, så vet han uppenbarligen inte vad han pratar om.

När media använder termen ”knark” om alltifrån kat till heroin så är man vilseledande. Må vara att det rör sig om illegala berusningsmedel i  bägge fallen, men skadepotentialen är större i skillnad än mellan lättöl och läkarsprit och det bör rimligen framgå i en journalistik som är i närheten av seriös och rättvisande.

– Han vann ”Idol” och de som tittar är ganska unga människor som vet att droger inte är något bra.

Eller så vet ungdomar att man kan googla cannabis och kontrollera om propagandan faktiskt stämmer, eller om det bara är absurda påståenden av en hysterisk generation som aldrig själva dragit ett bloss. Det räcker att titta på amerikanska filmer för att inse att cannabis inte är den sortens dödsknark som man i svensk media vill få det att framstå som.

Alltifrån filmer med hash som stående tema (Harold and Kumar go to White Castle) till inslag där det bara råkar förekomma av ”busiga” tonåringar eller vuxna (som i Shrink).

Cannabis är inte en dödsdrog! Det vore passande om media kunde lägga ner propagandan och faktiskt förhålla sig lite mer ärliga och lite mindre pk. Faktum är att legala droger (sk medicin) som skrivs ut av läkare dödar långt mer. Alvedon är ur det perspektivet farligare än cannabis!