Broken Window Fallacy

Keynsianismen är livsfarlig. Det är den ekonomiska teori som ligger till grunden för den politiskt initierade ”ekonomiska stimulans” som är anledningen till att världsekonomin just nu sitter i skiten.

Enligt denna ekonomiska förklaringsmodell kan man nämligen gynna ekonomin genom att på olika sätt stimulera fram efterfrågan. The broken window fallacy är en sådan tes som redan är falsifierad, men den återkommer ständigt i nya varianter.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gG3AKoL0vEs

Fri marknad är det bästa systemet för att fördela resurser eftersom det fördelar dem mer effektivt än någon enskild individ kan göra. Det är som att jämföra hela Internet med en superdator, vilket är överlägset?

USA är ett av de länder som just nu sitter i skiten och om vi översätter den federala amerikanska staten till ett program av Lyxfällan så hade det sett ut på följande sätt:

Familjen Amerikanus tjänar 370 000 kronor per år, spenderar 480 000kr och har en kreditskuld på 2 010 000kr.

Det stora grälet i familjen som tagit plats den senaste tiden handlar om vad man själva kallat ett ”gigantiskt sparpaket” där de dagen innan sista inbetalningsdagen på sin betalningspåminnelse kom fram till att man nu bara ska låna 90 000 per år.

När ett kreditvärderingsinstitut går ut och säger att detta resulterar i att man kommer ha sämre kreditvärdighet (från ”Enastående” AAA till ”Utmärkt” AA+) så säger pappan i familjen, Barack Obama att detta är nonsens och att Amerikanus är en familj som alltid kommer vara Enasteående oavsett vad kreditvärderingsinstituten säger.

Vad hade Johnny och Mattias i Lyxfällan sagt om detta tro?

Till att börja med kan vi konstatera att den ekonomiska stimulans man sysslat med inte lett till några fler jobb annat än mycket kortsiktigt. Det beror naturligtvis på att man kastat pengarna på jobb som inte hade existerat på en fri marknad och verkligheten hinner ifatt oavsett hur verklighetsfrånvänd pappa Obama är. Lever man på kredit och har skulder på flera miljoner, som man inte tänker börja betala av utan det enda man kan tänka sig göra är att ”låna mindre”, ja då kommer naturligtvis förr eller senare långivarna säga stopp.

Det är precis så här det ser ut för USA nu.

Varje förnuftig människa inser att ingen familj hade fått sin kreditvärdighet värderad som ”Utmärkt” när man lever helt på lån och snart inte ens har råd betala räntorna och ändå vägrar sluta låna och börja betala av sina lån. Den enda anledningen att USA kan göra detta är för att man är den största låntagaren som finns och om man går i konkurs så riskerar man dra med sig de länder man lånat pengarna av!

Stimulanspaketen haglade under den förra ekonomiska krisen 2008 och nu kommer bakfyllan från den festen. Precis som Peter Schiff och andra av liberal ekonomisk teori sagt hela tiden. Vi är inte förvånade, tyvärr verkar vi få rätt även denna gång. Det vore trevligt om politiker världen över kunde inse att de inte har makt över världsekonomin precis som inte Sovjet hade makt över sin ekonomi och till slut kollapsade.

Om broken window fallacy inte var just ett trasigt argument så hade England just nu haft förutsättningarna för en strålande ekonomi, med tanke på all den förstörelse som huliganerna där har åstadkommit.

Peter Schiff om detta:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=fyW-o-Pr92M

Appropå: M skjuter upp jobbskatteavdraget