BitCoin det största hotet mot välfärdsstaten

BitCoin, en decentraliserad privat valuta, är det största hotet mot välfärdsstaten. Den underminerar statens monopol på valuta och när staten inte har valutamonopol så kan man inte längre kontrollera transaktioner och stjäla folks pengar genom inflation och annan beskattning. Därför ser jag det som högst sannolikt att BitCoin kommer terroriststämplas inom en snar framtid.

Tidigare försök till privata alternativ till statlig valuta (legal tender) har skjutits ner hårt och aggressivt i USA. Liberty Dollar som var baserad på värdet hos ädelmetaller attackerades t.ex. av FBI som stal metallerna för federala statens räkning. I takt med att bankerna korrumperats allt mer (staten går in och räddar banker som inte sköter sin verksamhet och därför BORDE ha straffats av marknaden genom att gå i konkurs) och människor känner sig allt mer lurade och utnyttjade, samt de centraliserade valutorna får allt mindre köpkraft har privatpersoner såväl som företag incitament att pröva alternativ.

Ett sådant är att åter legalisera möjligheten till alternativa valutor, som man gjort i Utah t.ex. där guld och silver nu får användas som pengar för att betala lån och räkningar etc. Ett annat alternativ är att sluta förlita sig på pappa staten och helt enkelt lämna staten utanför din plånbok, genom t.ex. BitCoin.

Jag vet faktiskt inte hur det är i Sverige, om det är lagligt att skapa privata alternativa valutor. Det spelar dock inte längre någon roll. I o m att valutan tagit steget ut i den digitala världen kan det inte längre stoppas, lika lite som fildelning.

Staten har två metoder för att rå på detta. Tillslag mot folk som använder BitCoin för att avskräcka samt förstås – propaganda för att undergräva trovärdigheten. Därför kommer staten (så fort man fattat att detta är ett hot, vilket väl lär ta några år till) att börja göra uttalanden om hur detta är terrorism, att det göder den kriminella världen, att man inte kan lita på valutans värde osv. Allt för att inte tappa makten över det som är fundamentet för välfärdsstaten – dina pengar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo

Personligen är jag entusiastisk som ett barn dagen innan julafton. Det här betyder att du som individ åter tar kontrollen över dina pengar, att hela konceptet med inflation (dold beskattning), konjunkturcykler och ekonomiska krascher försvinner. Inga banker eller en rik minoritet som flyttar resurser till ett fåtal från den stora massan.

Pengar har åter demokratiserats! Räkna med att detta kommer röra upp hus i helvete!

Den som vill lära sig mer om BitCoin kan besöka den officiela Wikin!

 • Stora Styga Staten

  Ja gud så ond och elak staten är. Den (han? hon? det? de?) vill inget hellre än att förtrycka alla vanliga goda individer. Snälla nån, hur gammal är du? Är det inte dags att växa upp? Det finns inget sorgligare än människor som förblir fjortonåriga nyliberaler trots att de blivit åldersmässigt vuxna.

  • Anonym

   Om du verkligen är så naiv att du tror att det är detta som artikeln du svarar på innehåller så måste jag se dig som en småunge.

   Om du ser dig om i världen och undersöker vad diverse stater hittar på så kommer du att se att godhet inte är något som är införlivat i staten. Ju större en organisation blir desto mer anonym och värdelös blir dess minsta beståndsdel (i detta fallet människan som individ).

   Att skrika och gorma om att allt som inte tycker om staten är barnsliga är bara så… infantlit.

  • Har du någon mer substantiell kritik så bemöter jag gärna den.

 • Anonym

  I Sverige så betalar man skatt i kronor, som om Bitcoin-transaktionen hade varit i kronor (till en växelkurs som bestäms varje år av Skatteverket och SCB). Om man gör alla sina affärer i bitcoins så kan man alltså bli skyldig staten fler kronor än man har tjänat det året.

 • Anonym

  I Sverige så betalar man skatt i kronor, som om Bitcoin-transaktionen hade varit i kronor (till en växelkurs som bestäms varje år av Skatteverket och SCB). Om man gör alla sina affärer i bitcoins så kan man alltså bli skyldig staten fler kronor än man har tjänat det året.

  • Jag förstår inte hur du menar, kan du utveckla?

   • Anonym

    Jag menar att anledningen till att Sverige har haft så få alternativa valutor, till skillnad från till exempel USA och Tyskland, är skillnader i skatteregler. Om du i Sverige till exempel ritar en fin bild i photoshop och sedan säljer den så ska den beskattas lika mycket oavsett vilken valuta som användes i transaktionen. Har man ett företag så bokförs det som en försäljning med moms osv, är man endast en privatperson så räknas det som inkomst av hobbyverksamhet. I hobbyverksamhet betalar man sina egna ”arbetsgivarutgifter”, egenavgifter.

    Så, anta att du får 2 000 bitcoins i vinst under ett år, när du säljer JPEG-bilder som hobby. Skatteverket och SCB bestämmer en växelkurs, till exempel 50 SEK per bitcoin. Så även om du bara hade inkomster i bitcoin, så räknas det skattemässigt som 100 000 SEK i vinst. Är du 28-66 år så ska du betala kommunal skatt ca 30% och egenavgifter på 28,97%.

    Så efter en vinst på 2 000 bitcoin så blir du förmodligen skyldig staten sisådär 50 000 – 60 000 kronor. Och det beror på att man i Sverige räknar om alla andra valutor som inkomst av SEK.
    I andra länder, till exempel USA och Tyskland, så finns det vissa möjligheter att använda lokala valutor eller byteshandelsvalutor.

    • Anonym

     Problemet för staten är hur den ska kunna kuntrollera hur många bitcoins någon äger eller fått in under ett år. Ingen förutom innehavaren har kunskap om detta.

     Således är det omöjligt att kontrollera, på något sätt, att uppgifter som lämnats till skatteverket är korrekta eller ej om alla transaktioner enbart finns i bitcoin.

     • Anonym

       Instämmer. Deklaration betydde förut att du deklarerade, dvs avslöjade, dina affärer för året som gått. Många länder skulle häpna över den dåliga integriteten om de visste att svenska banker hela tiden skickade uppdaterade saldon och transaktionslistor till skatteverket. Med bitcoin så väljer du igen själv vad du berättar för skatteverket.

 • Anonym

  Har inte alls satt mig in i detta ännu men en första tanke som slog
  mig är att det kan vara ett riktigt bra sätt för en valuta att kringgå
  bankväsendet, ja en jätte-bytesring helt enkelt. ”Det tekniska”, som hur
  man kan börja med valutan har jag däremot svårt att förstå (men det går
  ju att läsa på).

  Fast sedan så slog det mig vart detta skulle kunna leda till om vi
  spånar och säger att enorm stor del av handel o.s.v skulle gå igenom en
  sådan här helt fri valuta som backas upp av att ”allt verkar fungera”.
  Och nu ”tänker jag” mest helt intuitivt.

  Skulle det inte i sin yttersta konsekvens kunna leda till ett samhälle som
  t.ex Tea-party-rörelsen i USA förespråkar. Ett samhälle där det t.ex
  inte finns något som helst samhälleligt engagemang för sjuka, utslagna,
  sjukhus, omtanke eller egentligen ingen som helst infrastruktur. Inget
  som helst centralstyrt alltså utan alla får klara sig bäst de kan,
  ungefär som Ron Paul vill ha i USA.

  Jag har absolut inget emot Bitcoin idén, men här finns det något som
  jag reagerar instinktivt på. Min första reaktion är alltså ungefär.
  1. En sådan jäkla bra idé……men
  2. Hur skall människans ego kunna låta bli att styra detta mot ett totalt egoistiskt samhälle?

  Får fundera mer, lite brainstorm/washing bara.

  • Anonym

   Samhälleligt engagemang är just samhälleligt engagemang. Det är inte så att folk upptäckte att andra människor existerade eller hade andra behov när staten uppstod.

   Vi har både blivit bättre och sämre på att ta hand om varandra. Bättre på så sätt att vi numera har bra teknologi och utbildning inom området och sämre för att vi numera inte bryr oss individuellt.

   Staten gör oss inte till bättre människor.

 • Nisse

  Som jag ser det finns det följande potentiella problem med en valuta som BitCoin:

  * Krypografiska svagheter – Man kan i princip garantera att alla smarta hackers och matematiker kommer ägna dag och natt åt att hitta en kryptografisk svaghet i valuta. Skulle någon hitta en sådan så innebär detta att de helt plötsligt kan ”trycka egna pengar”. Vilket skulle underminera värdet på valutan både direkt (inflation) och indirekt genom att folk flyr valutan.

  * Deflationsspiral – Eftersom valutan är begränsad finns en risk att folk börjar samla på sig av valutan istället för att använda den. Detta ger att fler kommer efterfråga valutan än vad det finns tillgänglig valuta. Valutan stiger då i värde och det lönar sig ännu mer att samla. osv… Problemet blir en ekonomi där väldigt få spenderar, vilket leder till minskad tillväxt och produktion och till sist lågkonjunktur.

  • Anonym

   Svagheter kommer säkert att hittas. Precis som det finns svagheter i vanlig valuta så kan det naturligtvis finnas svagheter en digital valuta. Dock bygger bitcoin på tidigare landvinningar inom kryptologin som testats i ganska många år nu. Risken att det helt skulle knäckas över en natt är ganska liten.

   Vad gäller den andra farhågan är borde ökad efterfrågan också ge upphov till en förändring i genererandet utav ny valuta så att efterfrågan täcks utan att riskera inflationsscenariot.