Bin Laden död

– Bin Laden är död läste jag.
– Jasså, förkylning eller?

Den konversationen på MSN sammanfattar väl ganska väl tilltron till den Amerikanska Statens förmåga.

Att man efter ett decennium och två krig lyckas hitta den förmodade hjärnan bakom 11/9, en sjuk gammal man som förmodligen skulle dö på naturlig väg snart ändå, är knappast något som borde imponera. Det borde inte väcka mer än ett konstaterande ”jaha” i respons.

Bush den Tredje (Obama) som inte avvecklat Guantanamo eller de ”undantagslagar” i form av The Patriot Act som instiftades efter 11/9 eller dragit tillbaka trupperna från Afghanistan eller Irak har inte direkt något att vara stolt över. En död mer eller mindre i dessa sammanhang gör ganska liten skillnad och att man får tag på Bin Laden nu borde inte imponera på någon. Vad har det kostat USAs befolkning att föra krig och jaga terrorister? Att dollarn är nere på 5-6 SEK är ingen slump.

USA lever på lånade pengar, snart har man en statsskuld större än värdet av allt USA produerar under ett år, dollarn kommer snart inte längre vara reservvaluta och en ännu större ekonomisk kris än den efter bolånemarknadens fall väntar framför oss.

Med allt sammantaget som är åt helvete i det landet borde jakten på en skruttig gammal terroristfarfar knappast vara första prioritet.