Avskaffa spelmonopolet!

MONOPOL. Spelmonopolet tjänar inget syfte när vem som helst kan logga in på en spelsite på nätet och spela efter eget behag. Och samtidigt som man hävdar spelmonopol för folkhälsan så görs det reklam för Svenska Spel, något som rimmar väldigt illa med folkhälsoargumentet.

Hur ska ni egentligen ha det? Ska staten ha monopol på spel för att skydda folk, eller är det bara en kassako och inkomstkälla där man kan göra reklam för att öka spelandet och få in mer pengar till statskassan?

Det värsta exemplen på hur verkligheten sprungit ifrån lagstiftningen är när det börjar talas om att försöka censurera Internet för att komma åt utländska spelsiter, vilket skett i t.ex. Norge.

”Det är vilseledande att tala om ett spelmonopol när vi i dag vet att sju av tio pokerspelare spelar på sajter som ligger utanför Svenska spels kontroll. Ett argument för att behålla monopolet – som också vi kristdemokrater använt – är att det skyddar spelarna och innebär ett socialt ansvartagande. Men hur kan staten och Svenska spel på ett bra sätt upprätthålla det sociala engagemanget om merparten av spelandet sker hos privata spelbolag?”

Andreas Carlson (Kd) – SvD.se

Spelmonopolet bör avskaffas. Inte bara för att det är omöjligt att upprätthålla (det är alla monopol), men för att det är omoraliskt att staten gör pengar och annonserar för att få folk att spela mer, samtidigt som man argumenterar att det är för folkhälsan viktigt att inga privata företag tjänar pengar på spel.

Samma dubbelmoral kan ses när Systembolaget gör reklam för sprit utomlands, för att öka konsumtionen av t.ex. Absolut Vodka. Andra länders folkhälsa är uppenbarligen inget man bryr sig om. I slutändan handlar det bara om att ge Svenska staten pengar och för det kan man ljuga och bända sanningen bäst det lämpar sig för sina egna ändamål.

Totalförbud funkar aldrig och inte heller monopol. Marknaden styr oavsett. Den kontroll man kan utöva är alltid bara på marginalen. För när man höjer priserna i strävan att få folk att konsumera mindre, så kommer folk dra sig till den svarta marknadens alternativ istället. Och sänker man priserna, ja då ökar ju konsumtionen därefter.

I valet mellan principer och inkomster har staten redan valt inkomster. Det enda valet som faktiskt får de konsekvenser man eftersträvar. Men det undergräver också hela poängen med att ha ett monopol. Därför bör spelmonopolet avskaffas!