WikiLeaks trackrecord

För att avgöra värdet av WikiLeaks för informationsfriheten och i förlängningen möjligheten att fatta maktavgörande beslut som medborgare, måste vi se till helheten av vad WikiLeaks har åstadkommit sedan det grundades.

Detta ämnar jag göra i denna bloggpost, med Dokument Inifrån och Wikipedia som källa.

2006

WikiLeaks grundas. WikiLeaks.org grundas via en privat mailinglista med ett flertal hackers och matematiker. Man hoppas allmänheten ska gå igenom material tillsammans, men detta sker inte.

2007

Förskringring. The Guardian tillsammans med WikiLeaks skriver om hur Kenyas föredetta president förskringrat stora summor av statliga pengar.

Dödspatruller. Kort därpå skriver de om hur Kenyas polis använder dödspatruller.

Svensk hosting. PRQ (Då Gottfrid Svartholm Warg:s webhotell) tar över VPN och hosting av en av WikiLeaks servrar.

Guantanamo tortyrmanual. En manual för behandling av fångar på Guantanamo läcks via WikiLeaks. En manual människorättsorganisationer efterfrågat i åratal.

Giftutsläpp vid Elfenbenskusten. Ett multinationellt företag släpper ut gifter i vattendrag i elfenbenskusten med massivt mänskligt lidande som följd (10 000-tals människor). The Guardian tystas tillsammans med övrig press av domstol.

2008

Scientologerna. WikiLeaks släpper hemliga dokument från det som kallas ”Scientologernas bibel”. Scientologerna stämmer WikiLeaks.

Palins Email. Alaskas guvenör Sarah Palin kringår principen om statlig transparens genom att använda sin privata mail för arbetsuppgifter. Hennes mail hackas och WikiLeaks står för publiceringen.

2009

Oljeskandalen i Peru. Inspelade telefonsamtal läckta av WikiLeaks visar att politiker i Peru har lovat affärer till lobbyister från ett norskt oljebolag. Premiärministern får avgå till följd av detta.

Kärnkraftolycka. En mörklagd kärnkraftsolycka i Iran uppdagas genom WikiLeaks.

Islands kris. Dokument som visar på att vänskapskorruption legat bakom bankkrisen i Island uppdagas genom WikiLeaks.

Island blir yttrandefrihetsparadis. Företrädare för WikiLeaks uppträder i Isländsk tv och föreslår där att Island ska gå före resten av världen med extraordinärt källskydd och yttrandefrihetslagar. Detta röstas strax därpå i Islands lagstiftande församling med 100% stöd.

Climate Gate. WikiLeaks hostar mailkorrespondens som tyder på korrupta klimatforskare.

Nätcensur. WikiLeaks läcker en lista på censurerade websiter i Danmark, Thailand och Australien som innehåller annat än barnporr.

2010

Informationskontroll. WikiLeaks läcker en manual från USAs försvarsdepartement om hur man ska förhindra läckor till WikiLeaks.

Helikopter skjuter civila. Videon som visar hur civila obeväpnade reportrar och andra mördas av en amerikansk Apachehelikopter släpps av WikiLeaks.

Collateral Damage. 92 000 dokument som visar hur USA skjutit civila släpps via The Guardian, Der Speigel och NY Times från WikiLeaks.

Insurance. En 1,4 GB fil med namnet ”Insurance” släpps. Krypteringsnyckeln lovas släppas om WikiLeaks eller Julian Assange skadas.

Mer Irak. 400 000 nya dokument med information om Irakkriget släpps.

Piratpartiet. Piratpartiet tar över WikiLeaks hosting.

20/10 – Julian Assange misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande.

25/10 – Cablegate. WikiLeaks släpper successivt läckta diplomatbrev (291 av 251287) som bland annat visar att Hillary Clinton (US utrikesminister) beordrat olagligt spioneri på utländska diplomater.

13/12 – OpenLeaks. WikiLeaks har tidigare splittras och OpenLeaks bildas nu som konkurrerande alternativ.

WikiLeaks har totalt släppt mer läckt information under 4 år än övrig internationell media sammantagen, någonsin.

Det är mot bakgrund av ovanstående som all kritik från makthavare och traditionell media mot Julian Assange och WikiLeaks ska ses. Detta är det största reella hotet mot politikerklassen som hittills uppstått via Internet. Det är inte konstigt att man är förbannade och snart gör vad som helst för att få bukt med detta ”problem”.

Icke desto mindre är det uppenbart att Julian Assange och WikiLeaks är inget annat än hjältar av sällan skådade proportioner. Det här har större betydelse för demokrati och politiker som ställs till svars än någon media någonsin haft. WikiLeaks förtjänar också ett större skydd än någon annan media tack vare detta.