Vårdgaranti, eller ja…

”If all you have is a hammer, then everything looks like a nail.” Eller, om du är politiker så är lagstiftning lösningen på allt!

Därför vill nu Göran Hägglund lagstifta att man inte ska behöva vänta mer än max fyra timmar på en akutmottagning innan man får hjälp. Jag antar det är ungefär som med vård-”garantin” att man inte ska behöva vänta längre än 90 dagar på att få komma till en specialist. Så, vad händer om man får vänta mer än 90 dagar? Tja… Ingenting. Men du kan säkert skriva ett argt brev till någon och klaga…

Tro mig! Det är valår...

Staten är nämligen aldrig skyldig till några av de fel den gör. När staten misslyckas får det aldrig konsekvenser (möjligen mer pengar, för att göra ett bättre jobb nästa gång). Individer anställda hos staten tar aldrig några personliga risker och ställs aldrig till svars. Tvärtemot hur det är på marknaden.

För på marknaden finns konkurrens, vilket innebär att om ett företag sköter sig uselt så går du till konkurrenten. Men staten har ingen konkurrens. Du är knappast redo att flytta till ett annat land om staten inte sköter sig inom något av alla områden den bestämt sig för att annektera.

Gratis är gott och det gör att när sjukvården är statlig så överutnyttjas den. Samma sak händer i USA,  men där är det pga att försäkringsbolagen betalar notan som i sin tur fakturerar företag, vilket leder till att sjukhusen överbehandlar folk, för att få ut mer pengar. Som konsument klagar du knappast, det är ju inte du som betalar. Ja, förutom om du inte har försäkring då…

Lösningen heter fri marknad. Det spelar ingen roll om det handlar om sjukvård som inte sköter sig, eller något annat område där staten brister och ingen ställs till svars. Samhällskontraktet existerar inte! Du har inte rätt kräva någonting för skattepengarna du betalar. Om du inte får det politikerna lovar, så är det bara bita ihop och välja någon annan som bestämmer över dig.

Ställa dem till svars för sina lögner? Vad tror du detta är, ett frivilligt utbyte av tjänster och varor?

Betala slav! Och håll käft. Eller ja just, det är valår. Vi lovar bättra oss, om du röstar på oss!

 • K-SATANAS

  Vi skapar en ny lag så löser det alla problem….genialt och så enkelt :-)
  Varför inte skapa en lag som förbjuder nya idiotlagar.

 • MrArboc

  Skitsnack.

  Jag har fått ersättning pga att jag inte fått den vård jag behövt när jag behövt den utan behövt vänta. Kanske inga summor som rubbat det stora trollet staten, men jag har fan inte gått back. Men jag har ju varit sjuk på riktigt…

  Det här inlägget gör mig glad! Äntligen har Hanna förstått att en röst på PP är en bortkastad röst!

 • Mejf

  Hellre att vissa inte har råd att behandla sig alls, än att vissa överbehandlar sig.

 • gothbarbie

  Jaså? Så var vände du dig för att få ersättning och vad baserades ersättningen på?

 • gothbarbie

  Om man tog bort intellektuell äganderätt, dvs patent, för medicin så skulle alla ha råd behandla sig, precis som alla har råd att köpa mat och kläder.

 • K-SATANAS

  Hanna jag begriper inte riktigt det där med patentet…. Om man tar bort patent, vem ska då utveckala nya mediciner. I allt vi konsumerar finns ju kostnader. Att utveckla en produkt eller en bilmodell bara kostar hur många hudratals miljoner som helst.
  Meningen med fri företagsamhet är att kunna utvecka ett bolag att driva det vidare och gå med vinst.
  Finns inte vinsten d v s aktieägare, finns det snart inget företag.
  Sen så har inte alls alla råd att köpa mat och kläder eller ska inte ha. De som jobbar ska ha råd. De som inte jobbar, ska inte ha råd. I bland svamlar du socialistdynga Hanna. Inte meningen att staten ska betal mediciner, lika lite som kläder och boende åt folk. Det är socialistiskt tänkande, du är inte socialist, det vet du.

 • Em

  Apropå din poll.. Jag trodde du var emot tvångsvård..? :p

 • gothbarbie

  Haha, den är inte så seriöst menad. Men jag är not emot Ask mer än jag är emot tvångsvård, när jag tänker efter!

 • gothbarbie

  Det är inget problem för utveckling på andra områden som inte skyddas av patent, det enda patenten gör är att fördyra processen. Ingen förutom de största bolagen har nämligen råd driva rättegångar och när någon stämmer ett annat företag för patentintrång så är det enda som händer att de stämmer tillbaka, och de enda som tjänar pengar på det är juristerna. Patent är bra i teorin, men i praktiken funkar det inte alls.

 • Dark_swede

  Att riskerna är större på marknaden än inom statlig förvaltning är en sanning med modifikation. På gräsrotsnivå stämmer det, men om man går högre upp, där den verkliga makten utövas är det helt tvärtom. Visst kan en VD, styrelseordförande eller så tvingas avgå, men då utlöses bara hans – för det är ju alltid en han på marknaden – fallskärm och han landar mjukt som f-n. Det är därför lika många företag som stater är vanskötta. Grejen är ju att man kan missköta ett företag grovt och ändå generera stora vinster – om man har turen att vara verksam inom en växande och lukrativ bransch.

 • Ylva Olausson

  Jag tror att lösningen är att landstingsanställda och landstingspolitiker samarbetar, hur det nu ska gå till i verkligheten. Många, många patienter blir lurade av det som står om vårdgarantin i vardguiden.se

 • Anonym

  Skillnaden är dock att du kan sälja dina aktier i ett företag du inte gillar hur det sköts. Du kan inte ta tillbax dina skattepengar från staten.